Urgentieteam van B-Fast aangekomen in Nepal

Het urgentieteam van B-Fast is aangekomen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Gisteren moest de ploeg uitwijken naar India. Maar vandaag is het vliegtuig toch kunnen landen, 45 uur na het vertrek op Melsbroek. Dat meldt VRT-journalist Stijn Vercruysse die ter plaatse is.

Het Belgische vliegtuig met het team van B-Fast is vanavond geland op de internationale luchthaven van Kathmandu. Het vliegtuig moest gisteren noodgedwongen uitwijken naar het noorden van India, omdat de kleine luchthaven van Kathmandu de toestroom aan arriverende noodhulp niet kon slikken.

De ploeg van B-Fast is gespecialiseerd in het zoeken naar overlevenden onder het puin. Vanmorgen, rond 11 uur Belgische tijd stond het team klaar om in te checken. Een uur later konden ze nog altijd niet opstijgen. Uiteindelijk is dat vanmiddag omstreeks 14.30 uur Belgische tijd (18 uur plaatselijke tijd) wel gelukt.

Aan de slag

Een deel van het team start meteen met het uitladen van de tien ton aan tenten, levensmiddelen, medisch en reddingsmateriaal, wat wellicht twee uur zal duren. De medische ploeg vertrekt dan opnieuw zo snel mogelijk om een gewonde op te halen die - als zijn of haar toestand het toelaat - met het Belgische vliegtuig zou moeten vertrekken.

Tegelijkertijd zal de staf bij het coördinatiecentrum van de VN aftoetsen waar de Belgen zullen worden ingezet. "Ik hoop vanavond nog een sector toegewezen te krijgen, zodat we morgenvroeg meteen van start kunnen gaan", zei teamleider Gilles Du Bois D'Aische onderweg naar Kathmandu. "Iedereen, zowel hier als in België, heeft er alles aan gedaan opdat we zo snel mogelijk ter plaatse zouden geraken. Nu zijn we klaar om vol energie aan de slag te gaan."

Kans op overlevenden

Dat er woensdagochtend vier volle dagen verstreken zullen zijn sinds de zwaarste aardbeving zaterdagochtend, doet het team niet wanhopen. "Het grote voordeel is dat andere teams intussen al sectoren verkend hebben. Zij hebben dus plaatsen aangeduid waar de kans erg groot is dat we nog mensen levend van onder het puin zullen kunnen halen", verduidelijkt hoofd van het zoek- en reddingsteam Rik Telamon nog.

De Belgische reddingswerkers toonden zich alvast erg opgelucht dat ze alsnog ter plaatse geraakt zijn. Inclusief uitbundig applaus voor de piloten en de crew van het vliegtuig, die na veel vijven en zessen groen licht kreeg om na zonsondergang te landen en weer te vertrekken.

Meest gelezen