President Zuid-Soedan vormt overgangsregering

Vlnr: Voormalig rebellenleider en kersvers vicepresident Riek Machar, president Salva Kiir en vicepresident James Wani Igga. Ze drukken elkaar de hand nadat een nieuwe regering gevormd werd. © AFP

De president van Zuid-Soedan, Salva Kiir, heeft een overgangsregering gevormd waarbij hij de macht deelt met de voormalige rebellen. Dat blijkt uit een decreet dat vrijdag publiek is gemaakt. Het gaat om een belangrijke stap in het vredesproces.

haco

Volgens de bepalingen van het vredesakkoord dat op 26 augustus 2015 is getekend, zijn de dertig ministerposten verdeeld tussen het kamp van Kiir, het kamp van de voormalige rebellenleider en (opnieuw) vicepresident Riek Machar, en andere oppositiepartijen.

Machar was vicepresident in Zuid-Soedan sinds de onafhankelijkheid van het land in 2011 tot hij in juli 2013 werd afgezet, omdat hij volgens president Kiir een staatsgreep aan het voorbereiden was. Hij was niet meer in de hoofdstad sinds het begin van het conflict in december 2013, waarbij duizenden doden vielen (exacte cijfers zijn er niet) en meer dan 2,3 miljoen mensen op de vlucht sloegen.

Voedselhulp

Kuol Manyang en David Deng Athorbei, trouw aan Kiir, blijven respectievelijk minister van Defensie en minister van Financiën. Een voormalige rebel, Dak Duop Bichok, wordt minister van Olie, wat bijna de enige bron van inkomsten voor het land is. Deng Alor wordt minister van Buitenlandse Zaken, een functie die hij ook al in het nog verenigde Soedan bekleedde.

Lam Akol, een leider van de oppositie, wordt minister van Landbouw en Voedselveiligheid, een sleutelpositie nu vijf miljoen Zuid-Soedanezen voedselhulp nodig hebben.

Ondanks de verwezenlijkingen, blijft er animositeit tussen beide kampen. Momenteel verblijven hun gewapende troepen samen in de hoofdstad.