Kapelletje langs vroegere Mozartroute ingezegend

In de Kraaienberg in wijk Horendonk werd gisteren de kapel van Onze Lieve Vrouw van de Ketelpolder opnieuw ingezegend.

Margo Tilborghs

“Voor onze wijk is het toch een hoogdag”, zegt een buurvrouw. “We zijn blij dat het vandaag ingezegend wordt door pastoor Notelteirs.” De buurtbewoners en het koor zongen liederen ter ere van Maria.

Het gebedshuisje heeft een bijzondere geschiedenis. In 1935 werd er door de familie Gommeren een wassen Lieve-Vrouw beeldje op een paal geplaatst. “Het was eerst een eenvoudig paalkapelletje”, zegt Lu Gommeren (65). “Mijn grootmoeder plaatste het beeld als smeekbede voor Tony, haar zieke zoontje. Ze reisde naar Scherpenheuvel en beloofde aan Onze Lieve Vrouw iets bijzonders te doen. Door het kapelletje te bouwen hoopte mijn familie op een gunst van Maria. In 1954 heeft mijn vader, Jef Gommeren, samen met zijn maat Filipke Rossen, een stenen nis gemetst. Toen mijn vader overleed werd de grond verkocht. Daardoor verdween het kapelletje. Met de gemeente werd een afspraak gemaakt om het weer terug te plaatsen. Het kapelletje is een exacte kopie van de stenen nis uit 1954. Het Mariabeeld werd terug opgefrist en herschildert door Willy Van Oers. Het staat nu terug op de plaats waar het hoort. Mijn vader zou het zo gewild hebben.” Tony Van Gils, het jongetje waarvoor destijds het kapelletje werd gebouwd, is inmiddels 82 jaar en verblijft in woon- en zorgcentrum Sint-Vincentius in Kalmthout.

Mozartroute

Frans Schrauwen (CD&V), schepen van o.a. toerisme, schetste de historische achtergrond van de kapel. Daaruit bleek dat het kapelletje staat aan de zogenaamde Mozartroute. In 1763 verliet het gezin Mozart thuishaven Salzburg voor een rondreis doorheen West-Europa. Tijdens die reis passeerden ze langs de Postbaan in Horendonk, toen een verkeersweg tussen Noord en Zuid. De kleine Wolfgang was toen zeven jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER