Onafhankelijke muziekclubs: "Kaalslag onder muziekclubs"

De koepelorganisatie van de Vlaamse onafhankelijke muziekclubs en concertorganisatoren reageert ontgoocheld op de door minister Sven Gatz voorgestelde werkingssubsidies voor de kunstensector in de periode 2017-2021. "Van een inhaalbeweging is geen sprake. Vijf van de vijftien clubs krijgen nul op het rekest", meldt woordvoerder Marc Steens.

Het muzieklandschap dreigt er vanaf 2017 een stuk schraler uit te zien. "Een derde van de muziekclubs krijgen voor de subsidieperiode 2017-2021 welgeteld 0 euro subsidie vanuit Vlaanderen. Met deze beslissing slaat de Vlaamse Regering in Ć©Ć©n klap een groot stuk voedingsbodem van het poplandschap weg. En dat kan op termijn zware gevolgen hebben voor de hele sector", meld de vzw Clubcircuit.

Voor 5voor12 (de organisatie achter o.a. Petrol), Kultuurkaffee, Muziekodroom, Nijdrop en VK oogt de toekomst somber. "Onze muziekclubs zijn plaatsen waar nieuw, opkomend talent kan rijpen en zich vaak voor het eerst in professionele omstandigheden aan een
publiek kan presenteren. Die cruciale voedingsbodem dreigt nu te verdwijnen", waarschuwt Clubcircuit. Vaartkapoen hoopt door te kunnen gaan met andere subsidies.

"De clubs zijn van zeer groot belang voor de regio waarbinnen ze opereren. Zowel in binnen- als in buitenland vallen lovende woorden te horen over de muziekclubs. We vinden het onbegrijpelijk dat de Vlaamse Regering dan stelt dat ze de kwaliteit en diversiteit in het kunstenlandschap willen bewaren en versterken. Door deze beslissing doet ze het tegenovergestelde van wat ze zegt."

Geen groei voor goed scorende organisaties

Voorts stelt Clubcircuit vast dat de stijging voor de goed scorende organisaties onder de muziekclubs met moeite voldoende om de huidige werking voort te zetten. "Van een inhaalbeweging, waar de
popmuzieksector al jaren vragende partij voor is, is geen sprake. Wel integendeel: 5 van de 15 muziekclubs krijgt immers nul op het rekest", meldt Marc Steens.


"Dit betekent inderdaad een serieuze verschraling", vindt ook Luc NowƩ, directeur van Poppunt. "Vooral voor de doorstroming van jong talent kan dit zware gevolgen hebben. Deze
beslissing nekt immers ook de veelbesproken diversiteit binnen het landschap. En laat dat nu net gebeuren in een prille en kwetsbare sector."

Het is pas sinds het Muziekdecreet van 1998 dat er structurele subsidies kwamen voor popmuziek. "Op korte tijd wist de sector zich te professionaliseren, maar met deze beslissing keren we terug naar af", stelt Marc Steens, coƶrdinator van Clubcircuit.

"Voor mensen die zich al jarenlang met hart en ziel inzetten voor een project komt dit aan als een zware klap in het gezicht. En dat voor
een regering die innovatie en creativiteit zo hoog in het vaandel voert."

Meest gelezen