Direct naar artikelinhoud
Belastingen

Mechelse singles krijgen korting op belastingen: "Hun situatie moet leefbaarder worden"

Mechels burgemeester Bart Somers: "Een op de drie gezinnen hier bestaat uit alleenstaanden, maar ons belastingsysteem is nog altijd op families gericht."

Mechelen is de eerste Vlaamse stad die alleenstaanden een belastingkorting geeft. Dat wordt er een van 4 procent. Zo bindt het stadsbestuur de strijd aan met de hoge belastingdruk op singles. "Een stap in de goede richting", zegt fiscaal expert Michel Maus.

Bij 13.000 Mechelaars valt in de loop van volgend jaar een geschenkbon van 25 euro in de bus. De singles van de Dijlestad worden zo gecompenseerd voor de hoge afvaltaks die ze betalen. De afvalintercommunale rekent een vaste bijdrage aan van 54 euro per huishouden, hoewel singles veel minder afval produceren dan een kroostrijk gezin.

"Een op de drie gezinnen in Mechelen bestaat uit alleenstaanden, maar ons belastingsysteem is nog altijd op families gericht. Dat maakt de uitdagingen voor singles bijzonder groot", zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld). "We moeten ervoor zorgen dat hun situatie leefbaarder wordt."

Rijk zullen ze er niet van worden, maar de bon van 25 euro komt overeen met een korting van 4 procent op de totale jaarlijkse belastingbijdrage van een single aan de stad. "Deze geste moet duidelijk maken dat we hier verder aan zullen werken", belooft de burgemeester.

Over tien jaar zal een op de twee gezinnen in steden uit één persoon bestaan. Ondanks die evolutie is het Belgische belastingsysteem nog steeds gericht op het klassieke gezin. Gevolg is dat singles fiscaal benadeeld worden. Nergens ter wereld worden alleenstaanden zonder kinderen zwaarder belast dan in België, zo blijkt uit de OESO-rangschikking.

'Tot nu toe is er weinig aandacht voor de fiscale nadelen voor singles. Het is logisch om daar iets aan te doen'
Michel Maus, fiscaal expert

"De beslissing van Mechelen is een krachtig signaal", vindt fiscaal expert Michel Maus (VUB). "Uiteraard is 25 euro een druppel op een gloeiende plaat, maar het is een stap in de goede richting. Tot nu toe is er weinig aandacht voor de fiscale nadelen voor singles. Het is logisch om daar iets aan te doen."

Volgens Maus gebeurt de discriminatie van alleenstaanden op alle bestuursniveaus. Zo hebben ze recht op één woonbonus, terwijl koppels er twee krijgen. Erven of schenken is veel duurder voor vrienden dan voor kinderen of partners. Daarnaast zijn er allerlei forfaitaire belastingen, zoals de provinciebelasting of de afvaltaks, die singles in hun eentje ophoesten.

Turteltaks

Dat ook de huidige regering weinig rekening houdt met singles, blijkt uit de Turteltaks. Vorig jaar verhoogde de Vlaamse regering de energiefactuur voor elk gezin met 100 euro per jaar, ongeacht het aantal gezinsleden. "Aangezien je die belasting per aansluiting betaalt, worden alleenstaanden in verhouding harder geraakt", stelt Maus.

Somers pleit nu voor een stapsgewijze aanpassing van de fiscaliteit die de situatie van singles verbetert. Niet alleen in Mechelen, maar ook ver daarbuiten. Ook andere domeinen moeten de 'singletoets' doorstaan. Zo vindt Somers dat nieuwe vormen van eigendom, zoals cohousing, moeten worden gestimuleerd door het Vlaamse woonbeleid.

Op lokaal niveau ziet het er niet naar uit dat andere steden of gemeenten het voorbeeld van Mechelen zullen volgen. Helemaal zeker is dat niet, maar koepelvereniging VVSG heeft geen weet van gelijkaardige initiatieven.