Direct naar artikelinhoud
Today in the USA

Dit gebeurde er vandaag in de Amerikaanse kiescampagne

Dit gebeurde er vandaag in de Amerikaanse kiescampagne

Over twaalf dagen trekken miljoenen Amerikanen naar de stembus om een keuze te maken tussen Hillary Clinton en Donald Trump. De campagne- en peilingmolen draait op volle toeren, duizenden vrijwilligers proberen over het hele land nog kiezers te overtuigen. Dit is wat er vandaag gebeurde in de meest gehypte verkiezingscampagne op aarde:

"Is Amerika een bananenrepubliek geworden?"

De Russische president Vladimir Poetin heeft de beschuldigingen van het Democratische kamp in de VS, als zou hij het resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen willen beïnvloeden, weggewuifd. Op een conferentie lachte hij de aantijging weg: "Gelooft iemand dat nu echt? Is Amerika dan een bananenrepubliek geworden?" Minder grappig vond Poetin de "hysterie" die in het Westen heerst tegen zowat alles wat Russisch is. "Je zou kunnen denken dat de Verenigde Staten geconfronteerd worden met een hoop hoogdringende zaken, maar de elite heeft blijkbaar niets anders te doen dan de aandacht te vestigen op vermeende Russische hackingpraktijken en Russische spionnen", sneerde hij. 

Lees het artikel: Poetin schiet in de lach: "Ik de Amerikaanse verkiezingen beïnvloeden? Gelooft iemand dat nu echt?"

'Early voting' in het voordeel van Clinton

Al meer dan 7,3 miljoen Amerikanen zijn nu al naar de stembus getrokken, ook al is de echte verkiezingsdag pas op 8 november. In sommige staten kan je al weken aan early voting doen. En het team van Democratisch presidentskandidate Hillary Clinton mag met een roze bril kijken naar de resultaten in verschillende 'swing states'. Dat blijkt uit een analyse van CNN van de al uitgebrachte stemmen.

Hillary Clinton zou voorlopig voorop liggen bij de 'early voters'.

Lees het artikel: Analyse van vroege stemmers in swing states zet Clinton op rozen

Halen Democraten ook Senaat binnen?

De verkiezingen op 8 november draaien trouwens niet enkel op de keuze tussen Hillary Clinton en Donald Trump. Ook het Congres in Washington is aan vernieuwing toe, en de resultaten daarvan zullen cruciaal zijn voor welke kandidaat dan ook. Zal een eventuele president Clinton een lame duck zijn met een haar vijandig Huis? En krijgt Donald Trump het deksel op de neus als de Democraten de Senaat heroveren?

Lees het artikel: Democraten kunnen bij Congresverkiezingen mogelijk Senaat heroveren

Wiet en condooms

• Overigens houdt het bij de president, een nieuwe Senaat en een nieuw Huis nog niet op: veel Amerikanen mogen ook stemmen over lokale referenda, en de thema's daar zijn bijzonder verscheiden: van een legalisering van marihuana tot een verplichting een condoom te dragen op de pornofilmset.

• De politie heeft een verdachte gearresteerd voor vandalisme van de ster van de Republikeinse presidentskandiaat Donald Trump op de Hollywood Walk of Fame. Het gaat om een man die getooid was als bouwvakker, maar duidelijk niet bepaalde goede intenties had. 

Trumps ster werd vandaag al hersteld.

• Sterren zien kiezers mogelijk ook op verkiezingsdag. Uit een peiling blijkt dat een nipte meerderheid van de Amerikanen vreest dat er op 8 november geweld zal uitbreken. Slechts 40 procent van de kiezers zei "zeer gerust" te zijn dat de intrek van de nieuwe president in het Witte Huis zonder incidenten zou verlopen.

• Donald Trump heeft, tot slot, nauwe banden met het bedrijf achter een omstreden oliepijplijn-project. Trump heeft geïnvesteerd in Energy Transfer Partners, het bedrijf dat de pijplijn Dakota Access moet realiseren. De CEO daarvan, Kelcy Warren, heeft geïnvesteerd in de campagne van Trump.