Direct naar artikelinhoud
Vegetarisch lunchen

Zo wordt Dagen zonder Vlees een waar feest: 16 heerlijke vegetarische lunchadressen

In deze trendy lunch- en brunchplekken hoeven vis noch vlees

Veertig dagen zonder vlees, maar nog niet al te veel vegetarische adresjes in uw persoonlijke restaurantgids? Geen enkel probleem: bij deze trendy en gezonde lunchadressen staan er voldoende alternatieven zonder 'verboden materiaal' op het menu.

ANTWERPEN

1. RAW Salad Company

Deze hippe saladebar in het hartje van Antwerpen wil laten zien dat snel niet altijd ongezond hoeft te zijn. In ware Big Apple-stijl voorziet de bar drukbezette stedelingen (inderhaast) toch van een energieke en gezonde lunch, een stevig ontbijt of een snelle snack. Raw Salad Company focust zich voornamelijk op RAW food - voedsel dat niet boven de 40° Celsius verhit werd - maar ook gewone vegetariërs en veganisten vinden er zeker hun ding.

Leuke extra: de (zelf samen te stellen) salades worden ter plekke gechopt, lekker handig voor een lunch on the go dus.

RAW Salad Company, Kammenstraat 55, Antwerpen

1. RAW Salad Company

2. De Broers van Julienne

De broers van Julienne staan bekend om hun heerlijke taarten - zout én zoet. Naast verschillende quiches (met zalm en broccoli, geitenkaas en andijvie of mozarella en pesto) vind je in het hartige departement ook versbereide soepen, salades, falafel-creaties, een spinaziestrudel, artisjokkroketjes, winterlasagna met pompoensaus en garnaalkroketjes met druiven en walnoot. Alle ingrediënten zijn eerlijk en 100 procent biologisch geteeld en alles gerechten zijn van begin tot eind huisgemaakt.

De Broers van Julienne, Kasteelpleinstraat 45-47, Antwerpen

2. De Broers van Julienne

3. Falafel Tof

In de Antwerpse Hoogstraat ligt een van de hipste - en jammer genoeg ook meest drukbezochte - falafel bars van 't stad. Het aanbod is er dan ook eentje om u tegen te zeggen: naast falafel tussen een broodje, zijn de huisbereide vegetarische balletjes ook te verkrijgen in een lunchbox. Zowel box als broodje kunnen aangevuld worden met biologische producten (kikkerwerwten, aubergines, salade, verse pepers, tomaten, enz.) én een sausje naar keuze. Traditioneel komt een falafelbroodje echter met een scheut Tahini-saus - een sausachtige pasta van sesamzaden, citroen, look en water. Een aanrader.

Falafel Tof, Hoogstraat 32, Antwerpen



3. Falafel Tof

Chickpea

Wie verzot is op kikkererwten en alles wat daaruit voort kan komen, moet bij Chickpea zijn. De eigenaar van deze kleine maar bijzonder fijne bar (er is maar plaats voor pakweg negen personen) is afkomstig uit Israël. Naast heerlijke Israëlische koffie en versgeperste sapjes, zijn er ook verschillende soorten hummus (bijvoorbeeld met lamsgehakt, paddestoelen of sesampasta) of te verkrijgen - voor de kleine honger. Verschillende bijgerechtjes als tabouleh, een mengsel van aubergine of komkommersalade maken de lunch rond.

Chickpea, Oudaan 4, Antwerpen


Chickpea

LEUVEN

5. Loving Hut

Voor wie niet enkel vlees of vis van zijn bord wil bannen, maar het eens all the way veganistisch wil proberen, is Loving Hut een leuk adresje. Het menu is er uitgebreid, de recepten creatief en overheerlijk: van een bordje gemixte groentenbeignets of groentensushi, tot een glutenvrije pasta met champignons en broccoli of een stukje 'taart van de dag': alles is er vers, huisbereid en 100 procent veganistisch. Bestellen doe je er aan de toog en ook afhalen is er geen probleem.

Loving Hut Leuven, Tiensestraat 65, Leuven 

5. Loving Hut

6. Lukemieke

Een tweede leuk vegetarisch adresje in de Leuvense binnenstad is Lukemieke. Vooral de lunch is er een echte aanrader. Per dag is er een vast menu (het 'bord van de dag'), dat er aan zeer voordelige prijs te verkrijgen is. In het gezellige middenstuk van het authentiek ingerichte herenhuis vindt je overigens dagelijks een variatie aan huisgebakken taarten en ander zoet lekkers - voor bij de koffie achteraf. Om de kwaliteit van de gerechten te garanderen, werkt Lukemieke samen met een bio-boer uit de streek: van de groentjes tot de bonen, granen en het meel: alles komt er recht van het veld de kookpot in.

Lukemieke, Vlamingenstraat 55, Leuven

6. Lukemieke

7. Wereldcafé.coop

Wie zijn lunch graag nuttigt in iets 'internationalere setting' moet zeker eens een kijkje nemen bij wereldcafé.coop. Niet alleen het decor - een frivool en kleurrijk ingericht café - bezorgt bezoekers instant reiskriebels, ook het menu doet watertanden naar exotischer oorden. Naast een vegetarische boterham met feta, hummus en gegrilde paprika, staan ook een croque met peer en brie, een vegetarische quiche en een mexicaanse wrap - sin carne - er steevast op het menu.

Qua drank zijn een Oxfam worldshake, een bionade vlierbessen of de huisgemaakte COOP-mix echte aanraders.

Wereldcafé.coop, Joris Helleputteplein, Leuven

7. Wereldcafé.coop

8. Greenway

Ook de vegetarische keten Greenway staat garant voor een snelle en lekkere gezonde hap. Naast enkele vaste creaties - zoals daar zijn de wortelburger, de falafelwrap of de Mexican smoked jalapeno burger, zijn er ook een heel aantal suggesties van het huis. Afsluiten kan met een smakelijke veganistische brownie of een stukje carrot cake. Smakelijk.

Greenway, Parijsstraat 12, Leuven

8. Greenway

GENT

9. Lokaal

In het centrum van de stad - op de hoek van het Glazen Straatje - vind je Lokaal, het allereerste vegetarische eet- en theehuis van Gent. De twee jonge eigenaars - Arno en Filipe, zelf groene jongens in hart en nieren - willen met hun nieuwe restaurantconcept de gemiddelde Gentenaar iets ecologischer in het leven doen staan. Naast verschillende kweek-workshops, blaakt ook de menukaart er van ecologisch bewustzijn: alle gerechten zijn er bereid met lokale producten, recht van het veld.

Leuke extra
: Lokaal doet ook dienst als 'plantenasiel': bezoekers met de weinig tijd voor groen in huis, kunnen hun plantje er aanbieden ter adoptie.

9. Lokaal

10. Tasty World

Vegetariër maar toch liefhebber van een lekkere burger op tijd en stond, dat kan, bijvoorbeeld op de Gentse Hoogpoort in het vegetarische hamburgerrestaurant van Steve Vanhoutte. Een Bermuda-burger met pepers en wortel, een vegetarische hot-dog met chedar en ketchup, een Yoyo-burger met maïs en mosterd-honingdressing of een Texas sojaburger met barbecuesaus; de mogelijkheden zijn eindeloos. Naast een variëteit aan burgers heeft Tasty World ook een resem exotische smoothies in de aanbieding.

Tasty world, Hoogpoort 1 of Walpoortstraat 38, Gent

10. Tasty World

11. Le Botaniste

Le Botaniste is het nieuwe concept van keten Le Pain Quotidien en gaat voor een 100 procent biologische en plantaardige keuken. '(H)Eerlijke en propere food' zoals ze zelf zeggen: gerechten zonder gluten, verzadigde vetzuren, toegevoegde suikers of artificiële smaakmakers. Naast biologisch health food is Le Botaniste ook gespecialiseerd in natuurlijke wijnen. Ook het interieur - een magistraal pand, antieke apothekerskasten en potten en flacons incluis - bouwt mee aan een unieke, authentieke totaalervaring. 

Le Botaniste, Hoornstraat 13, Gent

11. Le Botaniste

12. Zukini

De Zukini saladebar in de Gentse Overpoortstraat wil innovatie brengen in de wereld van snelle salades en healthy fastfood. Het cliënteel kan er vrijelijk een eigen salade samenstellen en dat in zes makkelijk te volgen stappen. Eerst kies je een bladsla naar keuze, die basis vul je vervolgens aan met groenten en fruit. In een derde stap wordt daar een premium (lees: kidneybonen, wilde volkorenrijst of couscous) aan toegevoegd. Vervolgens kunnen er ook nog wat proteïnen (vegetarische kip, vegetarische bacon) in de strijd gegooid worden en een topping en dressing naar keuze. Bon appétit.

Zukini, Overpoortstraat 49, Gent

12. Zukini

BRUSSEL

13. Knees to chin

De naam van dit Vietnamese restaurant verwijst direct naar de manier waarop er in het Aziatische land traditioneel springrolls gegeten worden: in een plastiek stoeltje op straat. Springrolls zijn dan ook precies wat er bij Knees to Chin op het menu staat. Eentje met kokosnoot, omelet en avocado; eentje met gekarameliseerde tofu, verse munt en sojasaus of toch liever een variant met in rijstazijn gemarineerde kool, komkommer en spinazie? De mogelijkheden zijn eindeloos. Een kommetje rijst, een portie coleslaw of een miso soupje on the side maken het geheel compleet.

Knees to Chin, Rue de Livourne 125, Brussel

13. Knees to chin

14. Dolma

Voor veel Brusselse vegetariërs groeide Dolma inmiddels waarschijnlijk uit tot een vaste waarde. Het concept achter de vegetarische stek is dat van een buffet. Dagelijks kun je er kiezen uit een veelheid van dagverse en lokale seizoensproducten en creatieve recepten die dan volgens de zelfgekozen formule gecombineerd kunnen worden. Op die manier krijgt ieder de kans zijn favoriete smaken op één bord samen te leggen.

Dolma, Chaussée d'Ixelles, Brussel

14. Dolma

15. Yeti

Deze moderne kantine in het centrum van Brussel legt zichzelf bewust een vrij beperkte kaart op, om extra aandacht aan de kwaliteit van de aangeboden producten te kunnen schenken. Op het menu dan ook enkel biologische producten en Brusselse specialiteiten. Leuke extra: op zaterdag en zondag heeft Yeti een rijkelijke brunch in de aanbieding. Scrambled eggs, gebakken aardappelschijfjes, mini-quiches, verse fruitsalade, cranberry cake, scones met komijn, Japanse vis, Libanese tabouleh of taart van gember en kaneel.

Yeti, Rue de Bon-Secours 4, 1000 Brussel

15. Yeti

16. Mammouth

Ook in deze gezellige foodhotspot van zussen Charlotte en Anaïs is alles op de menukaart 100 procent huisgemaakt. Vooral de heerlijk artisanaal bereide broodjes zijn echte toppers, maar ook de quiches, de soep van het huis (steevast met een leuke smaaktwist) en het kaasplankje zijn zeer de moeite waard. In feite is het cosy, maar urban interieur van Mammouth alleen al het reserveren van een plekje in uw eetagenda waard: het warme houten decor, de retro-schoolbankjes en het textiel met Latijns-Amerikaanse invloeden (cactussen incluis) maken een etentje tot een fijne en gemoedelijke ervaring.

Mammouth, Rue de Russie 10, Sint-Gillis

16. Mammouth