Social media werkt misbruik van vrouwen in de hand

© Shutterstock

Online pestgedrag is een gekend probleem, maar het lijkt er volgens de VN vooral een te zijn waarvan vrouwen het slachtoffer worden. Terwijl smartphones en computers ons leven op vele manieren makkelijker hebben gemaakt, is er ook een heel donkere keerzijde aan de medaille. Het maakt namelijk ook het misbruik en verbaal geweld tegen vrouwen eenvoudiger en de cijfers swingen dan ook de pan uit. De VN spreekt zelfs van een wereldwijde pandemie.

flb

"Het is tijd voor een wereldwijde wake-up call", klinkt het in een mededeling van de VN. Vooral de groep van vrouwen tussen 18 en 25 jaar lijkt volgens de organsiatie disproportineel slachtoffer te zijn van bepaalde vormen van cybergeweld. En dat geweld lijkt volgens wetenschappers een evengrote impact te hebben op de slachtoffers als puur fysiek geweld.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier categoriën van online geweld:

  • Online intimidatie: van beledigende berichtjes tot mensen die je via een tracker in de gaten houden
  • Partnergeweld: zoals bijvoorbeeld dreigen bepaalde berichten of foto's publiek te maken als wraak
  • Cultureel gerechtvaardigd geweld: van seksistische mopjes tot Facebookgroepen die verkrachting promoten
  • Seksuele aanranding: technologie die wordt gebruikt om vrouwen in de val te lokken en aan te randen

Terwijl een op drie vrouwen volgens de Wereldgezondheidorganisatie fysiek het slachtoffer wordt van seksueel geweld, hebben de nieuwe technologieën ervoor gezorgd dat het fenomeen nog dieper doorgesijpeld is in de maatschappij. Iemand aanvallen van achter een computer is dan ook nog net wat laagdrempeliger dan echt in realiteit die stap te zetten. De VN spreekt dan ook van een wereldwijde pandemie die zich niet enkel tot het Westen beperkt. "Online geweld heeft de oorspronkelijke positieve vrijheid van het internet ondermijnd. In te veel gevallen is het een koele ruimte geworden die anonieme gruwelijkheden toelaat en schadelijke handelingen ten opzichte van vrouwen en meisjes makkelijker maakt", zegt VN-directeur Phumzile Mlambo-Ngcuka.

De VN dringt er bij spelers in de online industrie zoals telecombedrijven, internetproviders en netwerksites dan ook op aan om de rol van digitale poortwachters op zich te nemen om het probleem in te dijken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer