Kantelmoment is er: voor het eerst meer vrouwelijke dan mannelijke gynaecologen

Het lijkt vanzelfsprekend, maar het kantelpunt manifesteert zich pas nu: voor het eerst zijn er in Vlaanderen meer vrouwelijke dan mannelijke gynaecologen. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv uit 2015, maar ook die van vorig jaar bevestigen de trend. De meeste vrouwen vragen ook om een vrouwelijke gynaecoloog, maar toch blijven sommige stereotypen overeind.
© BSIP / Reporters

In 2015 waren er in Vlaanderen voor het eerst meer vrouwelijke dan mannelijke gynaecologen: 341 vrouwen tegenover 330 mannen. Op de precieze cijfers van vorig jaar is het nog even wachten, maar ook daar is een stijging van het aantal vrouwelijke gynaecologen merkbaar.

De trend is al langer aan de gang, bevestigt dokter Susanne Housmans, gynaecologe in het UZ Leuven. "We zien al jaren een vervrouwelijking van de studie geneeskunde. Er zijn veel meer vrouwelijke dan mannelijke studenten".

Als vrouwelijke artsen gaan specialiseren, draagt gynaecologie vaak hun voorkeur weg. "Net als een aantal andere specialisaties is dat al lang een vrij vrouwelijke richting." 

"Je merkt het ook op symposia", zegt Housmans. "De oudere deelnemers zijn daar overwegend mannen, terwijl er in de jongere leeftijdscategorie, zeg maar onder de 45, veel meer vrouwen zijn".

"Ha, u opereert ook?"

De trend beantwoordt ook aan de vraag van de patiënt. Uit enquêtes is namelijk gebleken dat negen op de tien vrouwen een vrouwelijke gynaecoloog verkiest. Maar dat dat voor vrouwelijke artsen een drijfveer zou zijn om voor gynaecologie te kiezen, lijkt dokter Housmans zeer onwaarschijnlijk.

Hoezeer het beroep ook is vervrouwelijkt, toch blijven vrouwelijke gynaecologen kampen met stereotypen. Patiënten vragen dan wel om een vrouwelijke arts, toch reageren ze soms verbaasd als blijkt dat zij ook operaties uitvoert. "Ha, u opereert ook, klinkt het soms", zegt Housmans. "Dat blijft vervelend om te horen, als vrouwelijke arts."

Meest gelezen