Luister naar

Wat hebt u met het Wilhelmus?

Nieuws
-
zaterdag 19 augustus 2017 om 03:00

Siem Verkade, ondernemingsadviseur

Het Wilhelmus horen of meezingen is voor sommigen een kippenvelmoment. Staande op de schouders van ons voorgeslacht gaan we voor gezonde vaderlandsliefde en geen gevaarlijk nationalisme. Daar hoort op scholen net zo goed het Wilhelmus bij als onze zwarte geschiedenisbladzij over de slavernij.

Jochem Pleijsier, projectmanager

Heel veel, en helaas meer dan met het toch vrij seculiere koningshuis. Het Wilhelmus verhaalt hoe ons volk zijn identiteit heeft versterkt en zijn soevereiniteit heeft herkregen door op God te vertrouwen en te strijden tegen de onderdrukking.

Frea Kroese, fotograaf

Ik heb het eerste vers altijd raar en uit de tijd gevonden, maar het zesde vers vond ik altijd ontroerend en voor alle tijden en situaties. Want de tirannie van elke tijd gaat terug op die van de satan. Ik hoop dat we die als instrument in Gods handen steeds weer en verder kunnen verdrijven. Als je dit vers kunt uitleggen en aanleren aan alle kinderen.

Hendrik Blokhuis, directeur

Finale WK 2010. Soccer City. Nederland – Spanje. De laatste noten van het Wilhelmus gevolgd door een oorverdovend gejuich. Trots. Identiteit. Kippenvel ...

Gustaaf Modderman, ambulanceverpleegkundige

Als het Wilhelmus bij voetbal of een huldiging klinkt en ik zie iedereen staand voluit zingen, ben ik trots op het lied. Alleen inhoudelijk moeten we de kinderen wel vertellen wat er nou werkelijk staat.

Henk Kooistra, veehouder

Prima historisch volkslied. Als item volledig uitgekauwd. En voorts ben ik niet zo van de zogenaamde vaderlandsliefde en andere valse sentimenten.

Rob Klok, IT-adviseur

Ik heb niet veel op met nationale gevoelens. Een volkslied is wat mij betreft dan ook overbodig. Het lijkt echter ‘verplicht’ te zijn in de internationale verhoudingen. Ons volkslied is daarbij toe aan een update, zowel qua inhoud als melodie.

Suzanne de Wolff

Heel veel. Vroeger op de 4 mei-herdenking met ouders bij de gedenksteen in de stad het Wilhelmus zingen – het ontroert me nog!

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Blijkbaar ziet president Biden de noodzaak om islamistische terroristen te bestrijden nu minder dan in 2016 als vicepresident.

Biden is met zijn weigering wapens te leveren gezwicht voor een terreurorganisatie

Het beleid van president Bidem om geen wapens te leveren aan Israël is niet alleen moreel verkeerd; het is ook strategisch onverstandig, betoogt Alexander Zwagerman.

Afbeelding

Wie studenten de les wil lezen, moet eerst ontsnappen aan eigen zwart-witdenken

Door te insinueren dat demonstranten niets geven om het lot van de gijzelaars, wordt volgens Rozemarijn van 't Einde en Remco van Mulligen meegegaan in het zwart-witdenken waarvan het ND-commentaar studenten beticht.

Op 20 december 2019 bevestigde de Hoge Raad dat de Staat verplicht is de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Urgenda-directeur Marjan Minnesma (rechts) wordt door haar dochter omhelsd vanwege de uitspraak.

Rechter op de stoel van de politiek? Hoe de macht in Nederland evenwichtig verdeeld wordt

Belangenorganisaties dwingen via de rechter af dat de overheid haar beleid wijzigt. Deugt dat wel? En pleit de SGP terecht voor onderzoek vanwege deze gang van zaken? Oud-rechter Verheij geeft antwoord.

'Ik zou wensen dat Europa weer bestuurd zou worden vanuit het geloof in God.'

Stemmen op een christelijke partij in Europa? 'Het gaat om wat mensen doen, niet wat ze belijden'

Neemt het belang van de Europese verkiezingen voor u toe nu CU en SGP misschien beide geen zetel bemachtigen? Welke overwegingen maken acht ND-lezers als ze gaan stemmen?

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

De verhalen van Daphne Wesdorp maken ons tot getuigen van oorlog

Daphne Wesdorp is 26 jaar oud, maar heeft meer oorlog gezien dan de meeste mensen. In de afgelopen paar jaar reisde ze voor het Nederlands Dagblad naar landen als Oekraïne, Irak en Ethiopië.

Vaak zitten in verhalen over religieverlating ook complexe onderhandelingen met de tradities en gemeenschappen waar je vandaan komt.

Reken af met luie en oneerlijke vooroordelen over mensen die hun religie verlaten

Veel religieverlaters gaan niet over één nacht ijs. Het is vaak een pijnlijk proces waarbij er veel op het spel staat: je geloof, familie, werk en vriendschappen. Luister eerlijk naar hen, schrijft Nella van den Brandt.