18 augustus 2017 om 03:00
Commentaar
Frans Tijssen
Luister naar

Groeiende welvaart is ongelijk verdeeld

De Nederlandse economie draait als een tierelier. Ben je een kniesoor als je je daar ongemakkelijk bij voelt? Horen ‘overvloed en onbehagen’ onvermijdelijk bij elkaar? In ieder geval is het een bekende combinatie geworden sinds de verschijning – dertig jaar geleden – van het gelijknamige boek van de Britse historicus

Simon Schama over de Gouden Eeuw.

Waarom zou je ongemak voelen over een economische groei van 3,3 procent? Vergeleken met de afgelopen decennia is het een hoog percentage. Tot voor kort werd aangenomen dat de groei op lange termijn niet meer boven de 1,5 tot 2 procent zou uitkomen. Het laat voor de zoveelste keer zien hoe moeilijk het is betrouwbare economische voorspellingen te doen, zelfs op korte termijn. Nog maar twee maanden geleden werd voor dit jaar een groei voorzien van 2,4 procent.

Als je kijkt hoeveel mensen zouden willen werken, of meer dan ze nu doen (in totaal 1,3 miljoen), dan kun je alleen maar blij zijn met een economie die meer exporteert, investeert en consumeert. Toch kan dat laatste ook voor onbehagen zorgen. Nederlanders trekken meer geld uit voor een nieuwe keuken, voor meubels, kleding, elektronica of uitgaven in de horeca. Evenzovele blijken van toegenomen particuliere welvaart.

Tegelijk moet je constateren dat die welvaart ongelijk verdeeld is. Wie goed om zich heen kijkt, kan niet anders dan enige gêne voelen bij de eindeloze keuzemogelijkheden die alleen al een supermarkt biedt. Voor miljarden mensen, dichtbij en veraf, is dat niet weggelegd. En dan hebben we het nog niet gehad over de volle terrassen en restaurants. Of over de vele vakanties en korte trips tussendoor. Die blijven voor velen al niet meer beperkt tot twee of drie per jaar. Voor ieder persoonlijk kun je zeggen: mooi dat het kan, geniet ervan. Maar als je je ogen niet sluit voor economische en sociale ongelijkheid, schuurt het ook. Kijken of je wat extra kunt delen van je rijkdom is dan wel het minste.

Op langere termijn zal vooral de zorg zijn financiële tol gaan eisen. Het Centraal Planbureau raamt een kostenstijging van 67 naar 84 miljard euro in de komende kabinetsperiode. Alleen al de verpleeghuiszorg zal in 2021 ruim 2 miljard meer vragen dan nu, als geen nadere maatregelen worden genomen. Ook klinkt de roep om meer geld voor onderwijs, al was het maar voor hogere salarissen om het vak van leraar aantrekkelijker te maken. En ja, Donald Trump is niet de eerste Amerikaanse president die eist dat Europa meer voor zijn eigen veiligheid op tafel legt. Dit alles zal de particuliere inkomensgroei onder druk zetten.

Het kan niet altijd feest zijn in de huizen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.

NSC is in razend tempo een machtspartij aan het worden, met alle ingewikkelde afwegingen die daarbij horen.

De bravoure van de NSC-top maakt de partij van Pieter Omtzigt er niet geloofwaardiger op

Nieuw Sociaal Contract is in razend tempo een machtspartij aan het worden. Wat NSC'ers wel iets meer zouden mogen beseffen, is dat ook in de politiek woorden en daden bij elkaar moeten passen.