Direct naar artikelinhoud

Wilde stakers krijgen boete en vermaning van NMBS

Wilde stakers krijgen boete en vermaning van NMBS

De spoorwegmedewerkers die de voorbije dagen het werk hebben neergelegd, waren ongewettigd afwezig en krijgen een sanctie van 12,5 euro. Dat hebben directiecomités van de spoorwegen beslist.

Voor wie een of meerdere dagen het werk heeft neergelegd, zal er concreet eenmalig 12,5 euro van de productiviteitspremie worden afgehouden. Daarnaast komt er ook een strenge vermaning in het persoonlijk dossier van de werknemer, zo blijkt uit een mededeling van HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel.
    
De sanctie geldt voor de werknemers die tussen woensdag 25 en maandag 30 mei gestaakt hebben. Voor de staking van vandaag worden dus geen boetes uitgedeeld. "Die actie was tijdig aangekondigd", zegt Kim Buggenhout, woordvoerster van HR Rail.
    
HR Rail benadrukt in de mededeling nog dat de maatregelen passen binnen de afspraken die in 2009 waren overeengekomen. De vakbonden en de directie hadden toen in een protocol strikte regels over onaangekondigde stakingen vastgelegd in een tekst, waarin ook sancties werden opgenomen. De afgevaardigd bestuurders van de spoorbedrijven HR Rail, NMBS en Infrabel hadden in het kader van die afspraken maandag al laten weten dat ze voorstander waren van strenge vermaningen en premieafhoudingen voor de wilde stakers.
    
De socialistische vakbond ACOD had eerder op de dag al aangekondigd dat het sancties tegen de stakers zou contesteren. Om de beslissing van HR Rail aan te vechten, moet naar de Raad van State worden gestapt.
    
Ook de komende dagen zullen stakingen niet voldoen aan de afspraken die de bonden en de directie in het protocol waren overeengekomen. "We hebben de leiding van de vakbonden gevraagd om hun leden te informeren over de gevolgen van onaangekondigde stakingen", zegt Buggenhout. "Mogelijk zullen er nog van deze sancties moeten volgen."

Sanctie voor treinbegeleiders die betaalstaking hielden

De NMBS heeft 32 treinbegeleiders uit de standplaatsen Kortrijk, Poperinge en Oudenaarde een sanctie gegeven omdat ze een betaalstaking hielden. Dat heeft minister van Mobiliteit François Bellot geantwoord op een schriftelijke vraag van Kamerlid David Geerts (sp.a).

"Deze mensen waren eveneens niet akkoord met de besparingen van de regering, maar opteerden ervoor om te werken en de reizigers dienstverlening te geven. Ze deden hun job zoals anders, maar weigerden de tickets te controleren", aldus Geerts. Hij noemt de sanctie "onbegrijpbaar". "Enerzijds wil deze regering koste wat kost een minimale of gegarandeerde dienstverlening. Anderzijds beboet ze mensen die op een creatieve manier sociale actie voeren".

Minister Bellot antwoordde dat er 32 begeleiders een sanctie en een terechtwijzing hebben gekregen, maar dat dit geen gevolgen heeft voor hun verdere loopbaan.

"Voor sociale acties bestaan er afspraken met de vakbonden. Dit houdt in dat een actie vooraf en voldoende op voorhand dient te worden aangekondigd. De actie waar u naar verwijst gebeurde onaangekondigd en kan schade betrokkenen aan de NMBS door derving van inkomsten", aldus de minister.