Direct naar artikelinhoud
Eandis

Michel vraagt Staatsveiligheid beschikbaar te zijn voor vragen van Vlaamse regering

Michel vraagt Staatsveiligheid beschikbaar te zijn voor vragen van Vlaamse regering

De Veiligheid van de Staat bevestigt dat het de bron is van de nota over de instap van het Chinese staatsbedrijf State Grid in Eandis. Dat blijkt vandaag uit een mededeling van de Veiligheid van de Staat (VSSE). Premier Charles Michel heeft de Staatsveiligheid gevraagd om zich beschikbaar te houden voor de Vlaamse regering om absolute klaarheid te scheppen over de brief.

"Een nota met als vermelding 'beperkte verspreiding' werd in het kader van het Eandis-dossier verstuurd naar verschillende bestemmelingen", aldus de VVSE, die gezien deze vermelding niet wenst te reageren op de inhoud van de nota.

De staatsveiligheid wijst er enkel op dat de actie een gevolg was van haar taak om het "economisch en wetenschappelijk porentieel" van de staat te beschermen. "Zelfs op een moment dat het grootste deel van de capaciteiten van de VSSE wordt ingezet in de strijd tegen het terrorisme, streeft ze ernaar om ook haar andere opdrachten tot een goed einde te brengen en zo, in dit geval, de economische belangen van het land te vrijwaren", luidt het.

VVSG "verbaasd"

Luc Martens, de voorzitter van de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG), reageert ondertussen verbaasd over bepaalde aspecten van de brief van de Staatsveiligheid. "Ik sta erg wantrouwig tegenover de inhoud en de timing van deze brief", aldus Martens.

Martens neemt nota van de brief en voegt eraan toe dat er geen globaal bestuur van de VVSG gepland is waarop de brief kan besproken worden. "De brief is gericht aan een select clubje. Waarom niet aan de Vlaamse minister-president of de minister van Binnenlandse Zaken", vraagt Martens zich af.

Ook de timing stelt Martens in vraag. "Het is toch eigenaardig dat de brief nu naar buiten komt terwijl men weet dat de gesprekken met de Chinezen al weken zoniet maanden lopen. Ik vind dat een vreemde timing."

De VVSG-voorzitter toont zich ook verbaasd dat deze brief uitgerekend in dit dossier opduikt. "Er is toch niet gereageerd toen de Chinezen interesse toonden in de Antwerpse haven en in Volvo in Gent", benadrukt Martens. Hij staat erg wantrouwig tegenover de brief van de Staatsveiligheid. "Die brief voegt inhoudelijk niets toe. Er staat in dat 'we terughoudend moeten zijn'. Dat zijn we ook geweest. De Chinezen willen immers een minderheidsparticipatie van 14 procent."

Martens voegt er nog aan toe dat hij vindt dat de lokale besturen nu in de kou gezet worden. "De Staatsveiligheid moet in principe een gevoel van veiligheid geven. Wel, ik voel me niet veilig nu", besluit Martens.

'De Staatsveiligheid moet in principe een gevoel van veiligheid geven. Wel, ik voel me niet veilig nu'
Luc Martens, voorzitter VVSG
VVSG "verbaasd"