Direct naar artikelinhoud
Live

Trump-blog - Obama over Trumps immigratieban: 'Waarden VS staan op het spel'

Op 20 januari heeft Barack Obama het stokje overgedragen aan Donald Trump. In dit blog volgen we de eerste dagen van Trump als president van de Verenigde Staten op de voet.

Obama en Trump vlak voor de inauguratie van Trump.Beeld AP

21:59 maandag 30 januari 2017

Oud-president Obama heeft maandag in bedekte termen, zonder zijn opvolger te noemen, kritiek geuit op de omstreden immigratieban van president Trump. Obama noemt het ‘hartverwarmend’ dat Amerikanen hun stem laten horen, zoals afgelopen weekeinde in diverse steden en op luchthavens. Dit zei een woordvoerder van Obama in een verklaring. Volgens de oud-president staan nu ‘Amerikaanse waarden op het spel’.

Obama is ‘het fundamenteel oneens met het discrimineren van personen, ongeacht wat hun geloof of religie is’, zo liet woordvoerder Kevin Lewis weten. Het is niet gebruikelijk dat oud-presidenten zo snel na hun aftreden hun opvolger bekritiseren. Trump is nu tien dagen president.

‘Burgers die gebruik maken van hun grondwettelijk recht om zich te organiseren en om hun stem te laten horen, is precies wat we verwachten als Amerikaanse waarden op het spel staan’, aldus de woordvoerder van de oud-president. ‘In zijn laatste toespraak als president, sprak hij over hoe alle Amerikanen de verantwoordelijkheid hebben om de democratie te beschermen: niet alleen tijdens een verkiezing maar elke dag.’

05:41 zaterdag 28 januari 2017

De burgemeester van Berlijn heeft de Amerikaanse president Donald Trump opgeroepen niet door te gaan met de bouw van een muur tussen Mexico en Amerika. De Duitse hoofdstad was zelf bijna 30 jaar in twee delen gescheiden door een muur. 'Berlijn, de stad van een verdeeld Europa, de stad van een vrij Europa, kan niet zwijgen wanneer een land van plan is om een nieuwe muur bouwen', zei burgemeester Michael Müller in een officiële verklaring.

'Wij Berlijners weten beter dan wie ook hoe veel leed veroorzaakt kan worden door een splitsing van een continent met prikkeldraad en cement', aldus Müller, die reageerde op het decreet dat Trump twee dagen geleden ondertekende. Hierin staat dat zal worden gestart met de bouw van een muur tussen Mexico en de Verenigde Staten. Een ontmoeting tussen Trump en de Mexicaanse president Enrique Nieto ging naar aanleiding van Trumps voornemen niet door. Wel spraken de beide leiders elkaar vrijdag telefonisch. Na afloop van het gesprek werd duidelijk dat Trump nog steeds vindt dat Mexico voor de muur moet betalen. Mexico is niet van plan hieraan gehoor te geven, bleek al eerder.

Müller wil dat Trump afziet van het plan om de muur, die volgens Trump illegale immigranten zal tegenhouden, te bouwen. 'Ik roep de Amerikaanse president op om zijn voorganger Ronald Reagan in overweging te nemen. Herinner zijn woorden: 'Breek deze muur af!' Daarom zeg ik: Beste president, bouw deze muur niet!'

Twitter bericht wordt geladen...

01:49 woensdag 25 januari 2017

Het Witte Huis heeft dinsdag opgeroepen het privéleven van Trumps jongste zoon Barron te respecteren, een traditie die tot dusverre altijd werd nageleefd in Amerika.

'Er bestaat een oude traditie die stelt dat de kinderen van presidenten ver weg van de schijnwerpers mogen opgroeien', zo luidde een korte verklaring. 'Het Witte Huis verwacht dat deze traditie wordt voortgezet.'

Op sociale media werd al diverse keren de spot gedreven met de 10-jarige zoon van Trump. De eerste keer toen hij bij de overwinningsspeech van zijn vader een verveelde indruk maakte, en een tweede keer op Trumps inauguratiedag.

Onder anderen Chelsea Clinton, die een deel van haar jeugd in het Witte Huis doorbracht, nam het op voor Trumps zoon. 'Barron Trump verdient het om een kind te zijn, net als alle andere kinderen', zo tweette de dochter van Bill en Hillary Clinton.

Barron Trump is de jongste zoon van Donald Trump en zijn vrouw Melania. De president heeft nog vier volwassen kinderen uit zijn eerdere huwelijken.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump-blog - Obama over Trumps immigratieban: 'Waarden VS staan op het spel'
Beeld afp

06:22 dinsdag 24 januari 2017

Het comité binnen de Senaat dat zich bezighoudt met Buitenlandse Relaties heeft met nipte meerderheid ingestemd met de benoeming van Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken. Alle elf Republikeinen stemden voor, de tien Democraten in het Senaatscommité stemden tegen.

De benoeming van Tillerson, die sinds 2006 aan het hoofd staat van Exxon Mobil, is controversieel. De zakenman zou door zijn bedrijf warme banden onderhouden met het Kremlin.

Trump noemde Tillerson eerder 'de verpersoonlijking van de Amerikaanse droom'. De goede relatie die Tillerson met Rusland heeft, kan volgens Trump juist in zijn voordeel werken omdat hij het land goed kent. In 2012 kreeg de zakenman van de Russische president Poetin een Orde van de Vriendschap, een hoge Russische onderscheiding.

De instemming van het comité voor Buitenlandse Relaties opent de weg voor instemming van het gehele Amerikaanse Senaat.

Rex Tillerson, de beoogde minister van Buitenlandse Zaken.Beeld photo_news

03:01 dinsdag 24 januari 2017

De Republikein Mike Pompeo is door de Amerikaanse Senaat benoemd tot directeur van de inlichtingendienst CIA. Er waren 67 senaatsleden voor de benoeming van het voormalige Congreslid uit Kansas en 30 tegen. De tegenstemmers waren merendeels Democraten. Er was één Republikeinse tegenstem, van senator Rand Paul.

Tegenstanders van Pompeo hebben vragen over zijn visie op de aanpak van terrorisme. Zo noemde hij eerder de verhoortechnieken van de Verenigde Staten na de aanslagen van 11 september rechtmatig. Nu zegt hij dat de CIA deze technieken zoals waterboarding niet meer gebruikt. Ook wil Pompeo meer data van de burgers verzamelen.

President Donald Trump staat op gespannen voet met de CIA, nadat hij de bevindingen van de inlichtingendienst over de Russische inmenging tijdens de verkiezingen in twijfel trok. Om de op scherp staande verhoudingen te verbeteren, ging Trump de eerste dag van zijn presidentschap langs bij het hoofdkwartier van de CIA in Virginia, waar hij een toespraak hield voor een monument dat gevallen CIA-agenten herdenkt. Zijn speech ging hoofdzakelijk over zijn afkeer van de media en de hoeveelheid mensen die op zijn inhuldiging waren afgekomen.

Het luide applaus tijdens deze speech was waarschijnlijk niet afkomstig van medewerkers van de dienst, bleek later. Amerikaanse media berichten dat Trump medewerkers had meegenomen om te klappen en te juichen terwijl hij sprak.

Michael Pompeo, de nieuwe directeur van de CIA.Beeld ap

21:58 donderdag 19 januari 2017

De beoogde minister van Financiën in de regeringsploeg van Donald Trump, Steven T. Mnuchin, is in de problemen gekomen doordat hij tegenover de Senaat bijna 100 miljoen dollar aan bezittingen niet heeft opgegeven. Ook heeft hij verzwegen dat hij directeur is van een investeringsfonds dat is gevestigd op de Kaaiman Eilanden, een belastingparadijs.

Beide feiten kwamen boven water enkele uren voor het begin donderdag van zijn hoorzitting in de Senaat, die benoemingen van bewindspersonen moet goedkeuren. Eerder had Mnuchin, voormalig bankier bij Goldman Sachs, documenten over zijn financiële positie overhandigd, kennelijk niet volledig. Democratische senatoren hebben gezegd dat de omissie hem ongeschikt maakt voor een van de belangrijkste kabinetsposten.

Tijdens de hoorzitting had Mnuchin grote moeite met het beantwoorden van vragen over zijn gebruik van belastingparadijzen. Hij ontkende de route via de Kaaiman Eilanden te hebben gebruikt om belasting te ontwijken. Bovendien zou hij het voor zijn klanten hebben gedaan, niet voor eigen gewin. (NYT)

De beoogde minister van Financiën in de regeringsploeg van Donald Trump, Steven T. Mnuchin, is in de problemen gekomen doordat hij tegenover de Senaat bijna 100 miljoen dollar aan bezittingen niet heeft opgegeven.Beeld photo_news

15:29 woensdag 18 januari 2017

De kosten voor de beveiliging van de inauguratie van Donald Trump overschrijdt de 100 miljoen dollar (ruim 93 miljoen euro). Dat heeft CNN woensdag becijferd. Het is niet het enige interessante cijfer. Zo worden er vrijdag ruim 900 duizend mensen verwacht en worden er in totaal honderd stratenblokken afgesloten voor autoverkeer in een poging de veiligheid van de ceremonie, de festiviteiten eromheen en de diverse demonstraties te waarborgen.

Om dat mogelijk te maken worden ruim 28 duizend leden van de Amerikaanse geheime dienst, de transportveiligheidsraad, de FBI, de politie, de kustwacht en staatsbosbeheer opgeroepen.

Volgens minister van Binnenlandse Veiligheid Johnson is er geen sprake van een ‘specifieke, geloofwaardige dreiging'. Johnson zei dat de focus vooral ligt op ‘individuele daden van gewelddadig extremisme’ en op mensen die zijn geradicaliseerd. Frankrijk en Duitsland zijn kortgeleden getroffen door aanslagen, gepleegd door dergelijke figuren. Om dit te voorkomen worden vuilniswagens en bussen op strategische locaties neergezet om zo de grote voetgangersstromen op te splitsen.

De schatting is dat circa honderd groepen rond de inauguratie tot in het weekend in Washington gaan demonstreren, sommigen voor, anderen tegen Trump. Zo is er een vrouwenmars in Washington die naar verwachting weleens 200 duizend sympathisanten kan trekken. Omdat het weer erg zacht is voor de tijd van het jaar gaan veel groepen uit van een grote opkomst.

Twitter bericht wordt geladen...

Washington bereidt zich voor op de inauguratie.Beeld AP

01:31 woensdag 18 januari 2017

Een voormalig kandidate van de tv-show The Apprentice, die Donald Trump in oktober al beschuldigde van seksuele intimidatie, klaagt de aanstaande president aan wegens laster. Haar advocaat Gloria Allred zei dinsdag tijdens een persconferentie in Los Angeles dat ze Trump aansprakelijk stelt voor de schade die hij heeft veroorzaakt door Summer Zervos van leugens te betichten.

Volgens Zervos is ze in het verleden rond opnames van de tv-show, waarin Trump zijn 'opvolger' zocht, aangerand. De eerste keer dat Zervos Trump ontmoette werd ze ongevraagd gezoend. Toen ze op een later moment een afspraak met Trump had bij een hotel in Los Angeles om het over een baan te hebben, begon hij haar opnieuw te zoenen. Beide keren wees ze hem af.

Trump deed haar aanklacht in oktober af als leugens. Allred zegt dat Zervos bereid is de aanklacht in te trekken als de aanstaande president van Amerika zijn woorden intrekt en bevestigt dat haar aantijgingen waar zijn.

Zervos is niet de enige vrouw die Trump beschuldigt van seksuele intimidatie. Maar ze is wel de eerste die nu een proces begint.

Summer Zervos (links) met haar advocaat Gloria Allred tijdens de persconferentie.Beeld epa

14:56 dinsdag 17 januari 2017

Donald Trump wordt vrijdag president met de laagste ‘waarderingsscore’ in zeker een kwart eeuw. Slechts 40 procent van de Amerikanen vindt dat hij het tot nu toe goed doet. Dit blijkt een peiling van CNN. Nog nooit eerder in de afgelopen decennia scoorde een aankomend president zo laag, vlak voor de beëdiging. De inauguratie van Trump als 45ste president van de VS is vrijdag.

Vergeleken met president Obama scoort Trump heel slecht. Maar liefst 84 procent was tevreden met Obama toen hij in 2009 aantrad. George W. Bush stond op 61 procent in 2001 en Bill Clinton op 67 procent in 1992 toen hij vader Bush opvolgde.

De commotie van de afgelopen twee maanden over Trumps uitspraken, boze tweets en ministerskeuzen heeft de miljardair geen goed gedaan. Zo’n 53 procent van de ondervraagden is er nu minder van overtuigd dat Trump het presidentschap aankan. Over de vraag of hij een goede of slechte president zal zijn, is de bevolking verdeeld. Iets minder dan de helft, 48 procent, meent dat de Republikein een goede president zal blijken te zijn na vier jaar. Maar net zo’n grote groep is ervan overtuigd dat hij het slecht zal doen.

Gepikeerd
Trump reageerde dinsdag in een tweet meteen gepikeerd op de peiling. Hij bestreed de bevindingen, in zijn eerste tweet van de ochtend, vooral omdat het een CNN-peiling is. ‘Dezelfde mensen die de neppeilingen uitvoerden tijdens de verkiezingen, en er zo naast zaten, doen nu waarderingspeilingen’, twitterde Trump. ‘Het is allemaal doorgestoken kaart, net als toen.’

De miljardair is geen bewonderaar van CNN. Vorige week betichtte hij de kabelzender ervan ‘nepnieuws’ te brengen omdat de omroep prominent aandacht besteedde aan de beschuldiging dat de Russen belastende informatie over hem hebben. Op maandag wees hij zijn 20,1 miljoen volgers erop dat CNN in de avond een programma over zijn dochter Ivanka zou uitzenden. Trump: ‘Omdat het door CNN is gemaakt, kan ik mij niet voorstellen dat het iets bijzonders zal zijn.’

Trump en zijn dochter Ivanka.Beeld AP

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

02:25 dinsdag 17 januari 2017

Op maandag, de dag waarop burgerrechtenicoon Martin Luther King Jr. wordt herdacht, heeft zijn zoon Martin Luther King III een ontmoeting gehad met Donald Trump. Het tweetal kreeg ook gezelschap van Keith Ellison, de eerste moslim in het Amerikaanse Congres.

Martin Luther King III is de oudste zoon van Martin Luther King Jr., die in 1968 werd neergeschoten en in 1965 voorop liep in een protestmars tussen de Amerikaanse steden Selma en Montgomery in Alabama. Hij wilde hiermee een einde maken aan de stelselmatige discriminatie van zwarte Amerikanen bij het stemmen. In 1965 werd een wet aangenomen die stemmers uit minderheidsgroepen in de samenleving moet beschermen.

Aan de protestmars in Selma deed ook Congreslid John Lewis mee, die vorige week zei dat Trump 'niet geschikt' is om president te zijn. Lewis kreeg er vervolgens op Twitter van langs van Trump, hetgeen de toekomstige president op veel kritiek van zowel Democraten als Republikeinen kwam te staan.

Volgens The Guardian spraken Trump en de zoon van Martin Luther King Jr. over stemrecht en het nalatenschap van Martin Luther King Jr.

Donald Trump schudt de hand van de zoon van Martin Luther King, Jr.Beeld epa

18:38 maandag 16 januari 2017

Donald Trump heeft maandag, vier dagen voor zijn beëdiging, opnieuw hard uitgehaald naar zijn critici in de Amerikaanse inlichtingendiensten, in het bijzonder de CIA. De aankomend president vroeg zich in een tweet af of CIA-directeur John Brennan achter het uitlekken zat van het omstreden document waarin staat dat de Russen belastende informatie over hem hebben.

Trump reageerde boos nadat Brennan op Fox News had gezegd dat de miljardair niet goed begrijpt dat Rusland een groot gevaar vormt voor de VS. Brennan waarschuwde dat Trumps ‘impulsieve gedrag’ grote gevolgen kan hebben voor de VS en voor de wereld.

Trump sloeg meteen terug op Twitter. Hij wees op brandhaarden in de wereld waar de inlichtingendiensten en de regering-Obama volgens hem hebben gefaald in de afgelopen acht jaar. ‘Oh, echt waar, kan het niet slechter doen, kijk naar Syrië, de Krim, Oekraïne, en de opbouw van Russische kernraketten. Niet goed! Was dit de persoon die nepnieuws heeft laten uitlekken?’, aldus de Republikein over Brennan. Trump was boos vorige week dat het stuk, opgesteld door een Britse oud-spion, uitlekte naar de media.

Brennan moet onder Trump plaatsmaken voor het Republikeinse Congreslid Pompeo. De grote vraag is hoe Trump zich vanaf vrijdag, als hij president is, zal opstellen tegenover de inlichtingendiensten. Trump krijgt elke dag een briefing van de 17 inlichtingendiensten over de toestand in de wereld en mogelijke gevaren voor Amerika’s veiligheid.

Het is nog niet eerder voorgekomen dat een aankomend president zo’n slechte relatie had met de inlichtingendiensten. Trump hekelde in de presidentsverkiezingen de rol van de CIA rond de invasie van Irak. Volgens hem blunderde de CIA in 2003 door te beweren dat Saddam Hoessein nog over massavernietigingswapens beschikte. 'Dit is angstaanjagend, deze ruzie met de inlichtingendiensten', aldus politiek redacteur David Catanese van het blad US News and World Report. 'Trump blijft de confrontatie zoeken, met iedereen.'

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

05:21 maandag 16 januari 2017

In de Amerikaanse hoofdstad Washington hebben zondag zoals gebruikelijk ‘stand-ins’ de beëdiging van de nieuwe president geoefend. Op vrijdag vindt de inauguratie van Donald Trump plaats. Die plechtigheid werd alvast goed geoefend.

Een man in een zwarte jas, met een wit overhemd en rode stropdas stond daarom zondag met zijn rechterhand omhoog voor het Capitool alsof hij de eed aflegde voor het Amerikaans presidentschap. Het was Greg Lowery, een 53-jarige zanger uit een militaire band, die Donald Trump naspeelde. De man was uitgekozen omdat hij ongeveer even lang is als Trump. In tegenstelling tot de aankomend president heeft Lowery een kort soldatenkapsel.

Ook andere muzikale militairen kregen zondag een prominente rol. ,,We vinden het allemaal een enorme eer om hier te zijn”, aldus Trump-stand-in Lowery tegen persbureau AP. De stand-ins werden ook uitgezocht vanwege hun duidelijke stemmen, zodat 'Trump' en de vervanger van de opperrechter konden oefenen met het uitspreken van de presidentiële eed. De tijdelijke acteurs treden donderdagavond op bij het inauguratieconcert ‘Make America Great Again! Welcome Celebration’ in Washington.

Belangrijk doel van de oefening zondag was het uitkienen van cameraposities. Naast ‘Trump’ liep Sara Corry, een 28-jarige militair, die Melania mocht spelen in de parade naar het Witte Huis. Ook de vicepresident en diens vrouw hadden stand-ins die naar rijen lege stoelen zwaaiden. De jongste deelnemer was de 12-jarige zoon van een Republikeinse senator die op de plek van Trumps zoon Barron stond. Zijn advies voor de aankomend presidentszoon: ‘Gewoon lachen en niet sloffen.’

Trump-blog - Obama over Trumps immigratieban: 'Waarden VS staan op het spel'
Beeld ap
Militairen Greg Lowery en Sara Corry spelen Donald en Melania Trump in de repetitie voor de inauguratie.Beeld ap

20:51 zondag 15 januari 2017

Komt er binnenkort een topontmoeting tussen Trump en Poetin op IJsland? De verwarring over die vraag was afgelopen weekend groot, omdat bronnen rond Trump en Poetin het bericht zowel ontkenden als bevestigden.

De Britse Sunday Times kwam als eerste met het bericht, nadat de krant van Britse bronnen had vernomen dat de eerste topontmoeting van Trump na zijn beëdiging komende vrijdag er een zou worden met de Russische president. Als locatie was gekozen voor IJsland, waar ruim dertig jaar geleden hun voorgangers Reagan en Gorbatsjov ook al tot elkaar wisten te komen. Ook het onderwerp, reductie van kernwapens, zou al zijn bepaald.

Officiële ontkenningen

Het Britse bericht leidde tot een harde ontkenning van het Trump-kamp. Maar een andere Britse krant, de Financial Times, slaagde er in de loop van zondag in bevestiging te krijgen van twee Russische functionarissen. Eén van hen zei dat een ‘neutraal derde land’ de top zou gaan organiseren: ‘Het wordt zeker niet Londen en het wordt ook geen Duitsland, want die staan allebei te vijandig tegenover Rusland. Het kan ook niet Frankrijk worden, want daar vindt een verkiezingscampagne plaats, dat is niet gepast. Dus wat te denken van IJsland?’ Een andere Russische functionaris bevestigde nog eens dat de keuze op IJsland was gevallen. En tegenover The Guardian gaf een adviseur van Trump aan dat er heel snel een top zou komen en dat IJsland serieus werd overwogen. ‘Wat wil Poetin? Prestige, het middelpunt van een top zijn en een hand op zijn rug van Trump’, zo redeneerde hij.

Maar kort daarop volgden officiële ontkenningen van beide kampen. Namens Trump noemde zijn woordvoerder Sean Spicer het bericht ‘100 procent onjuist’. Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov hield het er tegenover het Russische persbureau RIA wat zuiniger op dat er ‘vooralsnog geen discussie over een topontmoeting’ plaats heeft gevonden. Waarnemers menen dat Rusland bovenal de indruk wil vermijden dat Trump door het Kremlin op enigerlei wijze onder druk wordt gezet, na de berichten van vorige week dat het Kremlin compromitterende informatie over de nieuwe president zou bezitten.

Trump-blog - Obama over Trumps immigratieban: 'Waarden VS staan op het spel'
Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

De JSF.Beeld US Department of Defense

21:55 vrijdag 13 januari 2017

De fabrikant van de JSF, Lockheed Martin, zegt dichtbij een akkoord te zijn met de Amerikaanse regering om de kosten van het gevechtsvliegtuig te verlagen. Dit zei de hoogste baas van het bedrijf, Marillyn Hewson, vrijdag na afloop van een gesprek in New York met aankomend president Donald Trump. Het is nog onduidelijk of dit ook gevolgen zal hebben voor de prijs van de 37 stealthvliegtuigen die Nederland heeft gekocht.

Lockheed Martin ligt al weken onder vuur van Trump sinds hij de verkiezingen heeft gewonnen. In tweets leverde hij diverse malen kritiek op de stijgende kosten van het JSF-programma, met zo’n 400 miljard dollar het duurste wapenproject ooit van de VS. De ontwikkeling en bouw van het vliegtuig, dat nu F-35 heet, wordt al twintig jaar geplaagd door technische problemen, vertragingen en daardoor kostenoverschrijdingen.

Geplaagd
Sinds het project in de jaren negentig begon, is het tientallen miljarden dollars duurder geworden. Aanvankelijk moest het stealthtoestel de Amerikaanse luchtmacht 27 miljoen dollar per stuk gaan kosten. De prijs is nu gestegen tot rond de 100 miljoen dollar. De VS, die 2.443 vliegtuigen willen aanschaffen, zijn de grootste JSF-klant. Hewson zei niet hoe de kosten verminderd zullen worden. Het Pentagon koopt de JSF steeds in delen, met een bepaald aantal toestellen. Trump wil dat deze contracten steeds goedkoper worden.

‘Ik deel zeker zijn mening dat we onze militairen het beste materieel moeten geven, tegen de laagst mogelijke prijs’, zei Hewson na het gesprek met Trump. Hij verhoogde de druk op het bedrijf in december door concurrent Boeing te vragen of het de F-18 tegen een goede prijs kan leveren. Boeings F-18 was ook een optie voor de Nederlandse luchtmacht. Defensie koos echter voor de JSF omdat het meer geavanceerd is. Zo heeft de oudere F-18 geen stealth-eigenschappen.

De aandelenkoers van Lockheed Martin, die omlaag duikelde na eerdere kritiek van Trump, steeg vrijdag na de woorden van Hewson. Zij beloofde ook de werkgelegenheid in Fort-Worth, waar de JSF wordt gemaakt, uit te breiden met 1.800 banen.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

18:16 donderdag 12 januari 2017

Front National-leidster Marine Le Pen is donderdag gesignaleerd bij de Trump Tower in New York. Ze werd gezien tijdens een bijeenkomst in het gebouw met drie mannen, onder wie Front National-vicepresident Louis Aliot. Le Pens campagneleider zei eerder dat het om een privébezoek aan New York ging.

Een woordvoerder van de Amerikaanse aankomend president zei dat ze Trump noch medewerkers van zijn staf heeft ontmoet. Trump had eerder wel een ontmoeting met de Britse rechtse politicus Nigel Farage. Ook de voorstander van de Brexit en de huidige Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, was al in New York om met vertegenwoordigers van het Trump-team te praten.

De 48-jarige Marine Le Pen is een van de deelnemers aan de komende Franse presidentsverkiezingen. Ze heeft grote moeite om de financiering van haar campagne rond te krijgen. Zelfs met 6 miljoen euro geleend geld van haar Jean-Marie, met wie ze op gespannen voet staat, komt ze nog de helft tekort.

Twitter bericht wordt geladen...

01:31 woensdag 11 januari 2017

Donald Trump heeft dinsdag de druk opgevoerd op Republikeinse politici die de gezondheidswet van president Barack Obama willen schrappen. De aankomende president zei tegen The New York Times dat 'Obamacare' pas kan worden ingetrokken als op hetzelfde moment of kort erna een alternatief wordt goedgekeurd.

Obamacare, officieel Affordable Care Act genoemd, biedt miljoenen voorheen onverzekerde Amerikanen dekking bij ziektekosten. De Republikeinen willen af van de wet, maar worstelen nog met de vraag wat te doen met de Amerikanen die zijn verzekerd via het stelsel. Sommige Republikeinen hebben aangegeven dat het tot twee jaar kan duren om met een alternatief stelsel te komen, iets wat voor Trump onacceptabel is.

De Amerikaanse senaat stemt deze week over een tijdslijn voor het opstellen van wetgeving om Obamacare in te trekken. Daar moet dan ook het Huis van Afgevaardigden nog over stemmen. De uiteindelijke stemming om de zorgwet van Obama in te trekken, volgt pas later.

Trump-blog - Obama over Trumps immigratieban: 'Waarden VS staan op het spel'
Beeld epa

01:32 dinsdag 10 januari 2017

Trump: alle galajurken uitverkocht voor inauguratie. Boetieks: nee hoor. Volgens Donald Trump is Washington zo opgetogen over zijn beëdiging als president, dat alle jurkenwinkels in Washington DC uitverkocht zijn. ‘Het is heel moeilijk om nog een goede jurk te vinden voor de inauguratie’, aldus Trump maandag tegen The New York Times.

Maar persbureau AP belde een rondje langs de boetieks in de Amerikaanse hoofdstad om de uitspraak van Trump te ‘fact checken’. Het lijkt wel mee te vallen met de jurkenrun. ‘Hij is nog niet naar DC verhuisd, hij weet niet wat er te koop is’, aldus Krista Johnson, boetiekeigenaar in de sjieke winkelbuurt Georgetown. Ze heeft nog galajurken van Oscar de la Renta en J Mendel hangen. ‘We hebben zeker veel mensen gehad voor jurken, maar er zijn er nog genoeg.’

Op 20 januari vindt de inauguratie plaats van de nieuwe president en die wordt gevolgd door een avond vol feesten in balzalen vol dames in baljurken. Couture boetiek Rizik zegt dat een jurk kopen geen probleem is voor ‘de meeste vrouwen die de jurk van 3- tot 12 duizend dollar willen’. Die hebben al lang hun slag geslagen en wachten niet tot het laatste moment. Ook andere winkels zien nog geen tekorten, of het moet zijn voor rode jurken, de kleur van de Republikeinen. Die zijn zeer gewild.

Vooral de rode galajurken zijn populair in Washington.Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

Opbouwwerkzaamheden voor de inauguratie in Washington.Beeld epa

24:58 maandag 9 januari 2017

In de weken na haar verlies in de Amerikaanse presidentsverkiezingen begon er een gerucht over Hillary Clinton rond te zingen: ze zou burgemeester van de stad New York willen worden. Die geruchten werden deze week sterker toen zowel de conservatieve site Newsmax als The New York Times er aandacht aan besteedden.

Er is geen officiële reactie van Clinton, maar een naaste medewerker zei zondag op nieuwszender CNN dat de voormalige presidentskandidate zich vooral richt op het helpen van kinderen en gezinnen. ‘Ik verwacht niet dat ze zich ooit nog verkiesbaar stelt’, aldus Neera Tanden.

Verkiesbaar
De huidige burgemeester van New York is Democraat Bill de Blasio. Volgend jaar mogen inwoners van de Amerikaanse stad een nieuwe burgemeester kiezen. Naar De Blasio loopt een onderzoek vanwege de manier waarop hij zijn campagne heeft gefinancierd. Volgens Newsmax is de Democratische partij niet tevreden met De Blasio en is er druk op Clinton om zich verkiesbaar te stellen. Ze is een inwoner van de staat New York die ze als senator vertegenwoordigde in het Congres. Het huis waar ze met voormalig president Bill Clinton woont, ligt 50 kilometer ten noorden van New York.

Om mee te dingen naar het burgemeesterschap zou ze naar de stad moeten verhuizen. Hoewel Trump geboren en getogen is in de stad, won Clinton er de meeste stemmen in november. Columnist Frank Bruni fantaseert in The New York Times over de thuisstad van een president waarvan zijn voormalig politiek tegenstander burgemeester is. ‘Stedelijke bouwinspecteurs verschijnen dagelijks in Trump Tower waar ze altijd wel ontdekken dat een rookalarm ontbreekt.’ Het is niet de enige bizarre wending aan een mogelijk burgemeesterschap.

Fundraisers
Clinton zou het op moeten nemen tegen De Blasio, die haar medewerker was. De Blasio is inmiddels al bezig fundraisers af te lopen om zijn nieuwe verkiezingscampagne te financieren. Columnist Bruni geeft toe dat hij fantaseert maar de rest van zijn column leest als een oproep aan Clinton om te solliciteren: ze heeft de contacten, zou de eerste vrouwelijke burgemeester in New York zijn en vooral: ‘Het zou een marteling voor Trump zijn’.

Bill de Blasio, burgemeester van New York.Beeld photo_news

Twitter bericht wordt geladen...

21:49 vrijdag 6 januari 2017

Donald Trump bestrijdt niet meer dat Russische hackers de presidentsverkiezingen hebben willen beïnvloeden. In een verklaring die hij vrijdagavond deed uitgaan, tien minuten na afloop van een ‘constructieve vergadering’ met de Amerikaanse inlichtingendiensten, zegt hij dat ‘Rusland, China, andere landen, en groepen en mensen voortdurend proberen in te breken in onze instituties (…) inclusief het Democratische Nationale Comité’.

Vervolgens benadrukt hij dat dat ‘absoluut geen effect had op de verkiezingsresultaten’ en dat er ‘niet met de stemmachines is gerommeld’. Met die nadruk op dingen die níet zijn gebeurd lijkt Trump impliciet te erkennen dat andere dingen wél zijn gebeurd: dat het Kremlin achter de cyberaanvallen zat.

Uit het rapport van de inlichtingendiensten, dat vrijdag uitlekte, blijkt dat de Russische president Poetin opdracht gaf voor een ‘beïnvloedingscampagne’ gericht op de Amerikaanse verkiezingen met de bedoeling het democratisch proces te ondermijnen en de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton te belasteren.

‘We stellen verder vast dat Poetin en de Russische regering een duidelijke voorkeur ontwikkelden voor de gekozen president Trump', aldus het tot dusver geheime rapport. ‘We stellen ook vast dat Poetin en de Russische regering probeerden Trumps kansen gekozen te worden te vergroten door Clinton in diskrediet te brengen en haar ongunstig af te schilderen tegenover hem.’

Rusland, China, andere landen, en groepen en mensen voortdurend proberen in te breken in onze instituties
Donald Trump in een verklaring

01:52 vrijdag 6 januari 2017

Donald Trump heeft Toyota bedreigd met een forse invoertaks omdat het autoconcern een nieuwe fabriek in Mexico wil bouwen. Het aandeel van de Japanse automaker daalde vrijdagochtend met 2 procent na Trumps kritiek. Toyota wil volgens Trump vanuit Mexico onder meer Corolla's maken voor de Amerikaanse markt.

‘Bouw de fabriek in de VS of betaal hoge invoertaks’, twitterde Trump. De aankomend Amerikaans president dringt erop aan dat grote bedrijven juist meer productiewerk laten verrichten in de VS, terwijl dat in Mexico veel goedkoper is door lagere lonen. In zijn tweet haalt Trump twee Toyota-fabrieken in Mexico door elkaar, maar het klopt wel dat de automaker in de nieuwe fabriek Toyota Corolla’s laat maken. Dat levert tweeduizend banen op.

Het Japanse autobedrijf gaf na de tweet geen inhoudelijk commentaar, maar benadrukte in een verklaring wel uit te kijken naar een samenwerking met de nieuwe Amerikaanse regering. De Japanse regering zei vrijdag in een reactie dat Toyota een belangrijke rol heeft in het Amerikaans bedrijfsleven.

Eerder werden Toyota's Amerikaanse branchegenoten Ford en General Motors en bekritiseerd door Trump.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump-blog - Obama over Trumps immigratieban: 'Waarden VS staan op het spel'
Beeld reuters
Trump-blog - Obama over Trumps immigratieban: 'Waarden VS staan op het spel'
Beeld ap

15:15 donderdag 5 januari 2017

De Democratische senator Elizabeth Warren, een van de felste tegenstanders van Donald Trump, hekelt de 180 miljoen dollar (171 miljoen euro) die kandidaat-minister Rex Tillerson meekrijgt van zijn werkgever ExxonMobil. Tillerson, die minister van Buitenlandse Zaken wordt, bereikte dinsdag een akkoord met de directie van de multinational over een vertrekregeling. Door de verkoop van zijn aandelen en de aandelen waarop hij recht zou hebben als hij topman was gebleven, krijgt hij van het bedrijf het forse bedrag.

‘Aankomend president Trump heeft beloofd het moeras te dempen in Washington’, aldus Warren en haar collega Tammy Baldwin in een verklaring. ‘Maar deze kolossale uitbetaling is niets minder dan een gouden parachute die volledig in strijd is met zijn campagnebelofte’, aldus de twee senatoren.

Het tweetal vraagt zich af of het forse bedrag dat Tillerson meekrijgt, hem niet zal beïnvloeden als hij eenmaal minister is. ‘Het is belangrijk dat Rex Tillerson niet betrokken is bij besluiten over de olie-industrie’, aldus Warren en haar collega. ‘Het Amerikaanse volk kan het zich niet veroorloven om een minister van Buitenlandse Zaken te hebben die wordt gecontroleerd door grote bedrijven en speciale belangen.’

Tillerson verkoopt zijn aandelen en aandelenopties om belangenverstrengeling te voorkomen als minister. Voor de 611 duizend aandelen van ExxonMobil die hij nu bezit, krijgt hij 55 miljoen dollar. Hij heeft nog recht op twee miljoen aandelen als hij topman was gebleven in de komende tien jaar. De multinational zegt dat Tillerson er 7 miljoen dollar bij inschiet door zijn vertrek. Zo ziet hij af van 4 miljoen dollar aan bonussen waarop hij recht zou hebben in de komende drie jaar.

Twitter bericht wordt geladen...

Rex Tillerson.Beeld EPA

Twitter bericht wordt geladen...

22:02 woensdag 4 januari 2017

De nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres heeft woensdag met Donald Trump een ‘erg positief onderhoud gehad over de betrekkingen tussen de VS en VN’. Dat zei voorlichter Farhan Haq van de internationale organisatie, waarvoor de gekozen Amerikaanse president vorige week op Twitter geen goed woord overhad.

De voormalige Portugese minister en Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN sprak Trump telefonisch. ‘Het was een kennismakingsgesprek. De secretaris-generaal zei dat hij uitziet naar een ontmoeting met de president na diens inauguratie’, aldus Haq.

Trump zegde de VN de wacht aan nadat de Veiligheidsraad een resolutie had aangenomen waarin Israël werd opgeroepen te stoppen met bouwen van nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Dat kon gebeuren omdat de Amerikaanse vertegenwoordigster geen gebruik maakte van haar vetorecht maar zich onthield van stemmen.

'De VN heeft een enorme potentie, maar op dit moment is het niks meer dan een gezelligheidsclubje voor mensen die lekker willen kletsen en een goede tijd willen hebben', twitterde Trump vorige week nadat de resolutie was aangenomen. 'Heel treurig.'

Van Trump is bekend dat hij een groot aanhanger is van Israël. Zo heeft hij de zeer rechtse David Friedman gevraagd als ambassadeur voor Israël. Friedman is de zoon van een orthodoxe rabbi en een groot aanhanger van de Joodse nederzettingen in de bezette gebieden.

Twitter bericht wordt geladen...

Donald Trump: VN heeft enorme potentie.Beeld afp

10:29 woensdag 4 januari 2017

Megyn Kelly, de veelbesproken presentatrice van Fox News die in de Amerikaanse verkiezingen flink botste met Donald Trump, stapt over naar NBC News. In de uitzending dinsdag van haar nieuwsprogramma The Kelly File, bedankte Kelly haar miljoenen kijkers. ‘Dit was een moeilijke beslissing voor mij, omdat ik van dit programma hou’, zei ze. ‘Bedankt voor het kijken. Veel liefs.’

Kelly werkte twaalf jaar bij Fox. Zij was bij de kabelzender de op een na meest bekeken presentator, na Bill O'Reilly. Haar contract loopt deze zomer af. In de afgelopen maanden werd al gespeculeerd dat ze naar een van de drie grote omroepen zou vertrekken. In interviews de afgelopen jaren had ze gezegd dat het haar droom was een nieuwsprogramma te maken voor een van de omroepen.

Tijdens de Republikeinse voorverkiezingen kreeg Kelly talloze persoonlijke aanvallen te verduren van Trump. Zij confronteerde Trump toen in het eerste Republikeinse debat met zijn weinig vleiende opmerkingen uit het verleden over vrouwen. Zo noemde Trump actrice Rosie O'Donnell ooit een 'vet varken'. Andere vrouwen waren in zijn ogen 'slonzen'. Trump beschuldigde haar na het debat van partijdigheid. Deze botsing maakte haar internationaal bekend.

In januari vorig jaar retweette Trump een tweet met de vraag 'En dit is de bimbo die presidentiële vragen stelt?' De tweet was voorzien van foto's van Kelly, uit een interview met het blad GQ, in uitdagende poses. Trump en Kelly kwamen later in het jaar bijeen in Trump Tower om een einde te maken aan de spanningen tussen hen. Sindsdien hield Trump zich rustig.

Afgelopen zomer speelde Kelly een rol achter de schermen bij het vertrek van de oprichter van Fox News, Roger Ailes, die door meerdere vrouwen werd beschuldigd van seksuele intimidatie.

Megyn Kelly.Beeld Reuters

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

16:03 dinsdag 3 januari 2017

De Britse X Factor zangeres Rebecca Ferguson (30) is tot nu toe de enige artiest die wil zingen op Trumps inauguratie. Ze stelt één voorwaarde: dat ze het antiracismelied Strange Fruit mag zingen.

Nadat Elton John en Andrea Bocelli weigerden te zingen op Trumps feestje, waagde de toekomstige president zijn kans bij de vrijwel onbekende Rebecca Ferguson, een Britse artieste uit Liverpool die in 2010 als tweede eindigde in de zevende editie van de Britse talentenjacht X-Factor UK.

Ferguson wil de uitnodiging alleen accepteren als ze Strange Fruit mag zingen, het anti-racismelied dat jazzgrootheid Billie Holiday in 1939 opnam. ‘Een nummer dat in Amerika op de zwarte lijst stond omdat het te controversieel was,’ schrijft Ferguson op Twitter. ‘Een nummer dat spreekt tegen genegeerde en vertrapte zwarte mensen in de VS. Een nummer dat herinnert aan dat liefde het enige is dat de haat zal overwinnen.’

De tekst van Strange Fruit is geïnspireerd op een iconische foto van een lynchpartij, genomen door Lawrence Beitler. Op de foto is te zien hoe blanke mensen kijken naar twee Afro-Amerikaanse mannen die zijn opgehangen aan een boom. Ze werden gearresteerd op beschuldiging van een gewapende overval, de moord op een witte fabriekswerker en de verkrachting van diens kompaan. De politie kon een wraakzuchtige blanke menigte die het duo wilde lynchen, niet tegenhouden.

Laurence Schoukens

Twitter bericht wordt geladen...

Rebecca FergusonBeeld epa

13:29 dinsdag 3 januari 2017

Een China-criticus en veteraan van de regering-Reagan, Robert Lighthizer, wordt Amerika’s nieuwe handelsvertegenwoordiger. Dit heeft het overgangsteam van aankomend president Donald Trump dinsdag bekendgemaakt. Lighthizer moet een van de belangrijkste campagnebeloften van Trump gaan uitvoeren: het hard aanpakken van Mexico en China vanwege hun ‘oneerlijke’ handelspraktijken.

Ook wil Trump Amerikaanse bedrijven bewegen niet meer uit te wijken naar goedkope landen als Mexico. In een tweet bekritiseerde hij dinsdag General Motors dat het model Chevy Cruze in Mexico maakt.

Volgens Trump stuurt GM de auto's 'belastingvrij' naar dealers in de VS. 'Produceer ze in de VS of betaal een flinke grensbelasting', tweette de miljardair. GM reageerde meteen. De autofabrikant zei dat alle Chevy Cruze-modellen die in de VS worden verkocht, gemaakt worden in de fabriek in Lordstown, in de staat Ohio.

Ervaring
Lighthizer heeft een decennialange ervaring op het terrein van de handelspolitiek. Hij was in de regering-Reagan plaatsvervangend handelsvertegenwoordiger van de VS. Trump wil China en Mexico agressief gaan aanpakken. Hij vindt dat beide landen hebben geprofiteerd van grote handelsverdagen, zoals NAFTA, ten koste van Amerikaanse arbeiders.

Lighthizer zal gaan samenwerken met Peter Navarro, een econoom die geldt als een havik als het gaat om China. Navarro wordt voorzitter van de Nationale Handelsraad, een nieuwe post in het Witte Huis. Er moeten nog drie belangrijke kabinetsposten worden ingevuld voor 20 januari, wanneer Trump wordt beëdigd. Trump moet de ministers van Landbouw en Veteranenzaken nog kiezen, evenals zijn belangrijkste economische adviseur in het Witte Huis.

Donald en Melania Trump.Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Benoemingen

Donald Trump heeft bijna zijn kabinet rond. Lees in dit artikel wie zijn ministers worden en wie hem in het Witte Huis gaat bijstaan.

02:54 dinsdag 3 januari 2017

Een Noord-Koreaanse raket zal nooit de VS bereiken, verklaart Donald Trump op Twitter. De toekomstige president van de VS reageerde op verklaringen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die zegt dat zijn land vorig jaar de status van ‘kernmogendheid’ heeft bereikt.

Volgens Kim Jong-un is Noord-Korea bijna klaar met het ontwikkelen van een intercontinentale raket die delen van de VS kan bereiken. 'Het zal niet gebeuren', twitterde Trump. Het is niet duidelijk of Trump probeerde te zeggen dat Noord-Korea technisch nooit in staat zal zijn om zo'n raket te maken of dat de VS zullen proberen, mogelijk militair, om te voorkomen dat Pyongyang ooit een langeafstandsraket ontwikkelt. Sommige militaire deskundigen zeggen dat Noord-Korea de komende jaren militair nog niet in staat is een nucleaire langeafstandsraket te maken.

Later haalde Trump ook nog sarcastisch uit naar China. ‘China heeft enorme hoeveelheiden geld en welvaart uit de VS gehaald door middel van totaal eenzijdige handel, maar wil niet helpen met Noord-Korea. Fijn!’ In een reactie bestreed Peking de kritiek van Trump. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Peking er alles aan doet om het Koreaanse schiereiland nucleair vrij te houden.

Vooruitgang
Noord-Korea boekt sinds vorig jaar vooruitgang met twee raketten, de middellange afstandsraket Musudan en de Pukguksong-onderzeebootraket, die op termijn een bedreiging voor de VS kunnen vormen. Ook Zuid-Korea en Japan maken zich zorgen over de Musudan-raket. Nadat een eerste rakettest was mislukt, vuurde Pyongyang in juni vorig jaar een tweede raket af die een hoogte bereikte van duizend kilometer. Dit gebeurde niet eerder.

Ook zou deze middellange afstandsraket zo'n 400 kilometer hebben afgelegd, voor het in zee stortte. De Musudan heeft een bereik van zo'n 3.500 kilometer. Een groot deel van Azië en de Stille Oceaan, inclusief de Amerikaanse basis op het eiland Guam, zijn binnen bereik van Pyongyang als de Musudan ooit operationeel wordt.

Eerder dit jaar waren vijf lanceringen van de Musudanraket steeds op een mislukking uitgelopen. Geen enkele raket die Noord-Korea eerder afvuurde vloog zo hoog. De Musudan werd in 2010 onthuld tijdens een militaire parade in Pyongyang. De onderzeebootraket Pukguksong vloog in augustus tijdens een test tot verbazing van de VS en Zuid-Korea zo'n 500 kilometer richting Japan. Nog niet eerder slaagde Pyongyang hierin met deze raket.

Twee eerdere lanceringen vanaf een onderzeeboot mislukten. Zo vloog de raket toen amper dertig kilometer, waarna het in zee stortte. De geslaagde derde test betekent dat geheel Zuid-Korea en de Amerikaanse bases in Japan nu binnen bereik zijn van de Pukguksong.

Twitter bericht wordt geladen...

Donald TrumpBeeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

04:41 maandag 2 januari 2017

Donald Trump heeft een oplossing voor alle hack-problemen. De aankomend Amerikaans president beantwoordde afgelopen weekend vragen van verslaggevers over Russische computerinbraken. ‘Als je iets heel belangrijks hebt, schrijf het dan op, en laat een koerier het bezorgen – de ouderwetse manier.’

Trump is een fervent gebruiker van Twitter, maar staat er verder om bekend computertechnologie te schuwen. ‘Geen computer is veilig’, aldus Trump op Nieuwjaarsdag vanuit zijn resort in Florida. De aankomend president gebruikt zelf nooit e-mail en surft nooit op internet. Een aantal dagen geleden zei hij al dat computers het leven veel ingewikkelder hebben gemaakt.

Doodeng
Beschuldigingen van de Amerikaanse regering dat Russen verantwoordelijk zijn voor hacks binnen de Democratische partij heeft Trump al eerder weggewimpeld. Tijdens zijn campagne beloofde hij een herziening van de Amerikaanse cyberdefensie maar een gedetailleerd plan ontbreekt.

Voor zijn eigen Twitter-account gebruikt Trump vaak ook een soort koerier: hij spreekt een tweet uit en laat een medewerker de tekst intypen en publiceren. Zijn aankomend persvoorlichter zei zondag dat Trump als president zal blijven twitteren. ‘De mainstream media vinden dat doodeng – dat hij meer dan 45 miljoen volgers op sociale media heeft en een direct gesprek met hen kan hebben’, aldus Spicer.

Twitter bericht wordt geladen...

Donald en Melania Trump.Beeld afp

02:18 dinsdag 27 december 2016

Donald Trump heeft de Verenigde Naties maandag gedevalueerd tot een 'zielig clubje'. Dat gebeurde enkele dagen nadat de VN een resolutie aannam waarin Israël wordt gevraagd te stoppen met het bouwen van nederzettingen op bezet Palestijns grondgebied.

'De VN heeft een enorme potentie, maar op dit moment is het niks meer dan een gezelligheidsclubje voor mensen die lekker willen kletsen en een goede tijd willen hebben', aldus Trump op Twitter. 'Heel treurig.'

Van Trump is bekend dat hij een groot aanhanger is van Israël. Zo heeft hij de zeer rechtse David Friedman gevraagd als ambassadeur voor Israël. Volgens het Amerikaanse persbureau AP is Friedman de zoon van een orthodoxe rabbi en een groot aanhanger van de Joodse nederzettingen in de bezette gebieden.

Twitter bericht wordt geladen...

23:54 zaterdag 24 december 2016

Donald Trump heeft aangekondigd zijn liefdadigheidstichting, de Donald J Trump Foundation, toch te zullen opheffen. Trump die vanaf 20 januari president van de Verenigde Staten wordt, heeft zaterdag gezegd dat hij wil voorkomen dat er ook maar een schijn van belangenverstrengeling zou bestaan met hem als leider van het land en als leider van de stichting.

De particuliere stichting die Trump in 1988 opzette, is net als de zakenman en Republikein Trump zelf, omstreden. Trump heeft de stichting al sinds 2008 niets meer geschonken en veel partijen die dat wel hebben gedaan, zijn debiteuren van Trumps ondernemingen. De stichting heeft in een reeks affaires een slechte naam verworven.

Bovendien is er een onderzoek gestart door de procureur-generaal in New York, naar aanleiding van berichten in de media dat geld van de stichting in de verkiezingscampagne van Trump zou zijn gestopt.

14:01 donderdag 22 december 2016

Kellyanne Conway, een van de strategen achter de onverwachte verkiezingsoverwinning van Donald Trump, wordt algemeen adviseur van de aankomend president in het Witte Huis. Dit heeft het overgangsteam van Trump donderdag bekendgemaakt. ‘Zij speelde een cruciale rol in mijn overwinning’, aldus de miljardair in een verklaring. ‘Ze is een onvermoeibare en vasthoudende pleitbezorger van mijn agenda en ze heeft een verbazingwekkend goed idee hoe ze onze boodschap op effectieve wijze moet overbrengen.’

Conway werd eerder dit jaar aangesteld als campagnemanager van Trump om zijn presidentskandidatuur te redden. Samen met Breitbart-voorman Steve Bannon, die voorzitter werd, moest ze zijn campagne weer op de rails krijgen na een duikeling in de peilingen. Het tweetal zorgde ervoor dat Trump zich meer gedisciplineerd opstelde en niet steeds omstreden uitspraken deed. Ook zat Conway, een bekende Republikeinse opiniepeiler, achter het plan om belangrijke Democratische staten zoals Michigan en Wisconsin te veroveren op Hillary Clinton.

Na de verkiezingen werd ze gezien als een belangrijke kandidaat voor de post van Witte Huis-woordvoerder. Ze zei echter onlangs dat ze de baan niet wilde hebben. Conway wilde haar peilingbureau niet opgeven. Ook zei ze tijd nodig te hebben voor de opvoeding van haar kinderen.

Het kabinet-Trump

Het nieuwe kabinet-Trump krijgt steeds meer vorm. Bekijk hier wie zijn voorgedragen, wie worden genoemd en wie niet meer in beeld zijn.

Kellyanne Conway.Beeld AP

Twitter bericht wordt geladen...

01:04 donderdag 22 december 2016

De econoom Peter Navarro is woensdag gepresenteerd als hoofd van de nationale handelsraad (NTC). Dat is met de komst van Donald Trump in het Witte Huis een nieuwe organisatie die de industrie moet gaan aanjagen en banen moet creëren voor de infrastructuur en defensie.

Het transitieteam van Trump zei in een verklaring dat deze benoeming een bewijs is voor 'de vastbeslotenheid de Amerikaanse productiviteit weer groot te maken'. Navarro (67), die volgens de Washington Post zeer kritisch is ten aanzien van China, was een van de adviseurs van Trump tijdens diens verkiezingscampagne. Hij gaat nauw samenwerken met onder anderen de nieuwe minister van Handel, Wilbur Ross.

De nieuwe regering verzekerde zich ook van de steun van nog een miljardair, Carl Icahn. De 80-jarige zakenmagnaat is benoemd tot speciaal adviseur op het gebied van regelgeving. Dat het een onbetaalde baan is, zal hem niet deren. Hij teerde dit jaar weliswaar iets in op zijn vermogen, maar dat wordt nog altijd geschat op dik 15 miljard euro.

Icahn gaat volgens de Wall Street Journal een belangrijke rol spelen bij de selectie van de nieuwe voorzitter van de SEC, de commissie die toezicht houdt op de Amerikaanse effectenbeurzen zoals de Autoriteit Financiële Markten in Nederland.

Twitter bericht wordt geladen...

21:07 woensdag 21 december 2016

Begin dit jaar was de financiële sector nog een zorgenkindje, maar sinds de verkiezing van Donald Trump tot president van Amerika, zijn de koersen van de Amerikaanse banken en verzekeraars omhooggeschoten. Zo noteerde het aandeel van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs deze week 240 dollar, eenderde meer dan vóór 8 november.

Beleggers lopen vooruit op plannen van Trump om de regels voor de financiële sector te schrappen of in elk geval te versoepelen. In de Verenigde Staten geldt sinds de kredietcrisis een omvangrijk pakket maatregelen voor de financiële sector. De 848 pagina’s tellende Dodd-Frank Act genoemd naar twee senatoren werd in 2010 ingevoerd om de financiële transparantie te vergroten. Ook moesten de Amerikaanse klanten van banken worden beschermd tegen nieuwe fraudes en moest de belastingbetaler nieuwe miljardenverslindende reddingsoperaties bespaard blijven. Wat Trump daadwerkelijk gaat doen, is nog onduidelijk, maar de grote zakenbanken zouden veel profijt kunnen hebben van soepeler wetgeving. Ook de hogere rente, die is te danken aan Trumps belofte flink te investeren in de infrastructuur, helpt de financiële sector. Banken en verzekeraars hebben veel last van de lage rente.

Trumps kiezers hadden mogelijk de indruk dat hij schoon schip zou maken met het grootkapitaal op Wall Street, maar het tegendeel lijkt het geval. Trump heeft meerdere bankiers en durfkapitalisten benoemd, onder wie Steven Mnuchin (ex-Goldman Sachs) op Financiën. Met vier miljardairs en enkele multimiljonairs wordt het ook de rijkste Amerikaanse regering ooit, berekende de site Politico onlangs.

01:07 zondag 18 december 2016

De dochter van aankomend president Donald Trump doneerde eerder deze week 45 minuten van haar tijd aan een goed doel. De hoogste bieder zou een kopje koffie mogen drinken met Ivanka Trump en de opbrengst zou naar de stichting van haar broer Eric gaan.

Maar toen zakenmensen met tienduizenden dollars tegelijk elkaar overboden om toegang te hebben tot een luisterend oor bij de Amerikaans president, leek het Ivanka Trump toch niet zo’n goed idee. De liefdadigheidsactie stierf al snel een stille dood, zo melden Amerikaanse media, die zagen dat de veilingpagina vrijdag opeens uit de lucht was. Toen was er al zo’n 70.000 euro geboden op een ‘kopje koffie met Ivanka Trump’.

Een dag eerder plaatste The New York Times een artikel waarin juristen zich afvroegen of het wel ethisch verantwoord was om toegang tot Ivanka Trump te kunnen kopen. De oudste dochter van de aankomend president had een actieve rol tijdens de presidentscampagne en de kans is groot dat ze haar vader actief zal blijven bijstaan tijdens zijn presidentschap. Deze week meldden Amerikaanse media dat Ivanka een kantoor krijgt in het Witte Huis en een groot deel van de rol van ‘first lady’ zal invullen.

Het team-Trump zegt dat de veiling is stopgezet tot er een passende discrete oplossing is. Broer Eric Trump reageerde verontwaardigd dat er geen geld gaat naar zijn stichting voor kinderziekenhuis St. Jude: ‘De enigen die vandaag hebben verloren zijn de kinderen van St. Jude.’

Donald en Ivanka Trump.Beeld afp

03:01 zaterdag 17 december 2016

Het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair heeft deze week een recordaantal nieuwe abonnees gekregen. Reden is een restaurantrecensie van Trump Grill – ‘mogelijk het slechtste restaurant’ – en de boze reactie van aankomend Amerikaans president Trump daarop.

Onder de kop ‘Trump Grill is mogelijk het slechtste restaurant van Amerika’ volgt een tirade over het steakhouse in Trump Tower in New York. Het restaurant weet om te beginnen zelf niet eens of het nu Trump Grill of Trump Grille heet, zo schrijft recensent Tina Nguyen. De menukaarten verschillen van elkaar, en de gerechten die erop staan, vloeken in de culinaire keuken: crostini met humus én ricotta. Als het eten eenmaal op tafel komt, mist de ‘Salade Ivanka’ de beloofde olijven. ‘Blijkbaar smaakt Trumps ‘Great America’ als een met msg gekruide kippenspons, ingepakt tussen twee andere sponzen.’

De recensie is niet alleen vernietigend over het eten en de ambiance – wiebelend tafeltje – maar zit ook vol venijnige opmerkingen over Donald Trump. ‘De allure van Trumps restaurant is, net als de kandidaat, dat het een goedkope versie van rijk lijkt.’ Als de ober door lijkt te krijgen dat de recensent het eten niet zo lekker vindt, krijgt ze een toetje van het huis: een halfbevroren stuk taart.

Een dag nadat de recensie online verscheen, twitterde Trump over het magazine. ‘Heeft iemand naar de slechte oplagecijfers van Vanity Fair Magazine gekeken? Zwaar gedaald, grote problemen, dood!’ Maar precies het tegenovergestelde gebeurde. Het tijdschrift heeft sinds de tweet van Trump al 13.000 extra abonnementen verkocht. Een woordvoerder van Vanity Fair liet eerder al weten dat het magazine winst zal boeken in 2016.

Het kabinet-Trump
Beeld afp
Trump Grill in Trump Tower.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

06:38 vrijdag 16 december 2016

Donald Trump benoemt advocaat David Friedman tot de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Israël, zo heeft zijn transitieteam donderdag laten weten.

'Friedman is een goede vriend en een adviseur van mij. Zijn hechte banden met Israël zullen de basis vormen van zijn diplomatieke taak en zullen een enorme toevoeging zijn aan ons land als we de banden met onze bondsgenoten aanhalen en streven naar vrede in het Midden Oosten', aldus Trump in de verklaring.

Tijdens zijn campagne pleitte Trump er al voor om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Die verhuizing zal waarschijnlijk grote reacties uitlokken bij moslims.

Friedman zei donderdag dat hij ernaar uit keek om aan zijn post te gaan beginnen vanuit de Amerikaanse ambassade in Israëls eeuwige hoofdstad Jeruzalem. Daarmee liet hij blijken voorstander te zijn van de verhuizing van de ambassade naar Jeruzalem. Officieel erkennen de VS en andere landen Jeruzalem niet als hoofdstad van Israël. De zeggenschap van Jeruzalem is een belangrijk twistpunt tussen de Israëli's en de Palestijnen.

Met Friedman heeft Trump voor een ambassadeur gekozen die gezien wordt als uiterst rechts in kwesties als de nederzettingenpolitiek en de annexatie van de Westelijke Jordaanoever door Israël. De huidige Obama-regering heeft steeds felle kritiek gehad op het nederzettingenbeleid in de bezette gebieden.

David Friedman (links) tijdens een verkiezingscampagne in Mount Zion, de oude stad van Jeruzalem.Beeld EPA
Donald Trump.Beeld ap

04:25 vrijdag 16 december 2016

Hoewel onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft uitgewezen dat Rusland zich wel degelijk met de Amerikaanse verkieizingen heeft bemoeid, en zelfs stafleden van de vertrekkende president Barack Obama openlijk naar de Russische president Vladimir Poetin wijzen, wil Donald Trump er nog steeds niets van weten dat hij zijn winst mogelijk mede aan Rusland te danken heeft.

Al zou iemand zich via hacking met de verkiezingen hebben bemoeid, waarom komt dat pas naar buiten nadat de Democratische kandidaat Hillary Clinton verloren heeft, vraagt Trump zich af. In een reconstructie van de New York Times over het hackingschandaal kwam deze week naar voren dat president Barack Obama al een tijd lang op de hoogte was van Russische cyberaanvallen, maar besloot om met die informatie niet naar buiten te treden.

Trump, die tijdens de verkiezingen profiteerde van gevoelige informatie die aan de kant van de Democraten naar buiten kwam middels gelekte informatie uit gehackte e-mails, heeft Russische inmenging altijd weggewuifd.

Welke hacks?

De CIA meent dat Russische hackers de Amerikaanse verkiezingen probeerden te beïnvloeden. De FBI spreekt dat tegen. Bewijs is lastig in de politieke controverse. (+)

Twitter bericht wordt geladen...

24:59 donderdag 15 december 2016

Aankomend president Donald Trump is een enthousiast gebruiker van Twitter. Volgens hem hebben sociale media hem aan de overwinning van de Amerikaanse presidentsverkiezingen geholpen. Toch was de directeur van Twitter woensdag grote afwezige in de Trump Tower in New York.

Op uitnodiging van Trump zaten aan een grote tafel afgevaardigden van de belangrijkste technologiebedrijven uit Silicon Valley. Op foto’s van de bijeenkomst kijken de techmannen en –vrouwen wat schaapachtig, Amerikaanse media koppen dat ze ‘angstig’ zijn. Tijdens de campagne botste het flink tussen de Republikeinse kandidaat en de grote technologiebedrijven aan de westkust. Ze steunden Hillary Clinton en vrezen dat een regering-Trump innovatie in de weg staat en het inhuren van buitenlanders moeilijker maakt.

Wroeging om emoticon?
De enige Trump-aanhanger tijdens de campagne was Peter Thiel, oprichter van Paypal, die woensdag een ereplekje naast Trump kreeg. Volgens de aankomend president heeft hij de bedrijven ervan verzekerd dat hij ze wil helpen. ‘Wij willen dat jullie doorgaan met ongelooflijke innovaties.’ Tim Cook van Apple luisterde, Eric Schmidt van Google, Jeff Bezos van Amazon. In plaats van Facebooks topman Mark Zuckerberg zat Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg aan tafel. Zij zei vorige week nog dat haar bedrijf Trump niet aan de overwinning heeft geholpen.

Belangrijke afwezige was een afgevaardigde van Trumps lievelingsmedium: Twitter. Volgens een eerste verklaring was er niet genoeg ruimte aan tafel, hoewel bij de bijeenkomst ook drie kinderen van de aankomend president aanwezig waren. Het Trump-team zei later dat het bedrijf Twitter niet groot genoeg is. Amerikaanse media speculeren dat Trump wellicht nog steeds wroeging heeft nadat het bedrijf een suggestie van zijn campagne weigerde om een spottende emoticon te maken van zijn tegenstander: 'Crooked Hillary'.

Donald Trump woensdag in Trump Tower te midden van topmensen uit de technologie-industrie.Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

15:12 woensdag 14 december 2016

Donald Trump kwam bij toeval uit op ExxonMobil-topman Rex Tillerson voor de belangrijkste post in zijn regering: het ministerschap op Buitenlandse Zaken. Dit meldt The Washington Post woensdag op basis van bronnen die bij de selectie van Tillerson betrokken waren. Trump werd op 2 december gewezen op de oliebaas door Robert Gates, oud-minister van Defensie en voormalig CIA-directeur. Trump vroeg Gates toen wat hij van de vier kandidaten vond die de miljardair op het oog had.

Gates, die zag dat Trump twijfelde over het viertal, kwam toen met de naam van Tillerson aanzetten. ‘Ik beveel Rex aan’, aldus Gates toen, die de olietopman ooit leerde kennen toen ze samen werk deden voor de padvindersvereniging, de Boy Scouts of America. Ook is ExxonMobil een cliënt van RiceHadleyGates, de consultantsfirma van Gates en oud-minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice.

Afspraak
Het pikante is, aldus de krant, dat Gates aanvankelijk helemaal geen afspraak had met Trump. Een dag voor het gesprek, sprak hij met aankomend nationale veiligheidsadviseur Mike Flynn in Trump Tower. Deze nodigde hem vervolgens uit om de volgende dag met Trump te praten. Als Flynn dit niet had gedaan, was Trump mogelijk nooit op Tillerson gekomen. Volgens andere berichten zou het noemen van Tillersons naam deel hebben uitgemaakt van een lobby van Gates en Rice om de olietopman de belangrijke baan te bezorgen.

Daarna ging het snel. Op 6 december had Trump zijn eerste gesprek met Tillerson. Op 10 december volgde een tweede gesprek. Trump, die gecharmeerd was van Tillerson, bood de oliebaas toen de post aan. Drie dagen later, maakte hij de benoeming bekend. Volgens The Washington Post had Trump twijfels of oud-burgemeester Rudy Giuliani wel de zware baan aankon. Ook pikant is dat hij van Romney excuses zou hebben geëist. Romney viel Trump tijdens de voorverkiezingen hard aan. Trumps woordvoerder ontkent echter tegenover de krant het verhaal van de excuses.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

10:28 woensdag 14 december 2016

Donald Trump heeft congreslid en voormalig commando Ryan Zinke op het oog voor de positie van minister van Binnenlandse Zaken. Dit heeft een betrouwbare bron rond Trump bevestigd. De 55-jarige Zinke is een oud-commandant van de US Navy SEAL’s, de commando’s van de Amerikaanse marine. Hij zal als minister de leiding krijgen over een ministerie met 70 duizend ambtenaren. Zijn benoeming zou een verrassing zijn, omdat hij genoemd werd als kandidaat voor een van de twee senaatszetels van Montana die in 2018 vrijkomen. Ook werd een ander congreslid genoemd voor deze post, Cathy McMorris Rodgers.

Zinke krijgt als minister het beheer over twintig procent van het federale land, waaronder de nationale parken. Hij is voorstander van het behoud van land in eigendom van de federale overheid. Dit kan hem in conflict brengen met sommige Republikeinen die voorstander zijn van privatisering van federaal land of overdracht aan de staten.

Ook is onduidelijk of hij achter het voornemen staat van Trump om op meer federaal land naar olie te boren. Trump beloofde dit tijdens de verkiezingscampagne. Ook beloofde Trump, in traditionele steenkoolstaten als Virginia, deze steenkoolindustrie weer ruim baan te geven.

Bekijk hier een lijst van personen die zijn voorgedragen en die worden genoemd voor een plek in het kabinet van Trump.

Twitter bericht wordt geladen...

01:25 dinsdag 13 december 2016

Donald Trump stelt de persconferentie van donderdag 15 december over de toekomst van zijn bedrijven met een maand uit. Volgens het transitieteam de toekomstige president heeft hij meer tijd nodig om plannen op te stellen hoe hoe zijn bedrijven bestuurd zullen worden, nadat hij het Witte Huis heeft betrokken. Op dit moment heeft de toekomstige president het te druk met het samenstellen van zijn kabinet, aldus team Trump.

Enkele weken geleden kondigde Trump de persconferentie over het scheiden van zijn zakelijke en presidentiële belangen aan via Twitter. Hij beloofde toen dat hij zich volledig zou terugtrekken uit zijn zakelijke imperium. 'Juridische documenten worden daarom opgesteld die mij volledig uit mijn zaken halen. Het presidentschap is een veel belangrijker taak!', aldus Trump. Verdere details over hoe dat precies zou gebeuren, zouden later volgen.

23:05 vrijdag 9 december 2016

Rudy Giuliani wordt geen minister van Buitenlandse Zaken onder Donald Trump. De 72-jarige politicus, die vooral bekendheid geniet als oud-burgemeeser van New York, heeft vrijdag aangegeven dat hij de post niet ambieert. Ook heeft hij geen interesse in andere functies in Trumps regering.

’Rudy zou een uitstekend lid van het kabinet zijn geweest in diverse rollen, maar ik respecteer en begrijp zijn redenen om in de private sector te blijven', aldus de aankomend president vrijdag in een verklaring. Giuliani blijft als vicevoorzitter van het overgangsteam wel nauw betrokken bij de vorming van de nieuwe regering. Maar daarna wil hij verder met zijn eigen advocatenkantoor en consultancybedrijf.

Wie Amerika dan wel tegenover het buitenland gaat vertegenwoordigen, blijft vooralsnog een vraagteken. Onder de kandidaten zijn oud-generaal David Petraeus, voormalig presidentskandidaat Mitt Romney en oud-VN-ambassadeur John Bolton. Ook Rex Tillerson, de baas van oliebedrijf Exxon Mobil, wordt genoemd.

Rudy Giuliani.Beeld AFP

Twitter bericht wordt geladen...

03:00 vrijdag 9 december 2016

De aankomend Amerikaans president houdt zijn oude bijbaantje. In de aftiteling van een nieuw seizoen van het televisieprogramma Celibrity Apprentice blijft zijn naam achter ‘executive producer’ staan. Donald Trump kreeg grote bekendheid met het televisieprogramma waarin deelnemers met een goed zakenplan moeten komen. Wie het niet goed deed, werd afgeserveerd met de beruchte woorden ‘You’re fired’.

De miljardair speelt niet meer mee in het programma. De rol van harde zakenman wordt vanaf januari vervuld door Arnold Schwarzenegger. Opnames voor het nieuwe seizoen waren al in februari van dit jaar. Eerder liet de aankomend president weten dat hij volgende week met gedetailleerde plannen komt voor zijn zakelijke belangen. Eerder maakte Trump bekend dat hij de bedrijfsvoering van zijn ondernemingen overdraagt aan drie van zijn kinderen. Het is niet duidelijk wat Trumps aandeel in de realityshow precies is. De titel ‘executive producer’ hoeft volgens persbureau AP niet te betekenen dat Trump nog actief meewerkt aan Celebrity Apprentice. Tv-zender NBC heeft nog geen commentaar gegeven.

Vorig jaar liet de zender nog weten geen zaken meer te doen met Trump nadat hij Mexicaanse immigranten criminelen en verkrachters noemde. Mediabedrijf MGM heeft de rechten op het programma. Persbureau AP meldde dat Trump tijdens eerdere seizoenen seksueel getinte opmerkingen maakte tegen vrouwen. Fragmenten daarvan zijn nooit gepubliceerd.

Archieffoto. Donald Trump in The Apprentice: You're fired.Beeld YouTube

12:50 donderdag 8 december 2016

De Amerikaanse oud-minister Robert Reich heeft Donald Trump opgeroepen 'zich eindelijk volwassen te gedragen'. Reich, minister onder Bill Clinton, riep in het naar verluidt vaak door Trump bekeken CNN-programma van Anderson Cooper de aankomend president op niet zo lichtgeraakt en wraakzuchtig te zijn.

‘Donald Trump kijkt nu wellicht’, aldus Reich. ‘Met alle respect, meneer Trump, je bent nu de aankomend president van de VS. Je gedraagt je zodanig, dat het lijkt alsof je gemeen, kleinzielig, lichtgeraakt en wraakzuchtig bent. Stop hiermee. Dit is niet wat FDR deed’, aldus de oud-bewindsman, doelend op een van Amerika’s grootste presidenten: Franklin Delano Roosevelt.

Reich nam Trumps Twitter-aanval op Boeing van dinsdag als voorbeeld. Trump zei dat een contract voor nieuwe presidentiële vliegtuigen afgezegd moest worden omdat Boeing de kosten veel te ver zou laten oplopen. Naar nu blijkt, was een interview van de topman van Boeing met een krant in Chicago mogelijk de reden voor Trumps plotselinge aanval.

Vakbondsman
Reich: ‘Direct nadat de bestuursvoorzitter van Boeing had gezegd dat u, meneer Trump, fout zat als het ging om internationale handel, wat deed u? U tweette dat een Boeing-order geannuleerd moest worden. U bent straks president. U beschikt dan niet alleen over Twitter, maar ook over de CIA, de Belastingdienst, de FBI. U komt in grote problemen als u deze lichtgeraakte, wraakzuchtige houding aanneemt tegen iedereen die u bekritiseert.’

Trump heeft nog niet gereageerd. Wel viel hij de afgelopen dagen een vakbondsman aan in Indiana, Chuck Jones, die hem had bekritiseerd. Volgens Jones kloppen de cijfers niet van het aantal banen dat Trump gered zou hebben, toen hij het bedrijf Carrier overhaalde niet naar Mexico te vertrekken. Trump roept dat hij 1.100 banen heeft gered. Volgens Jones, die de werknemers bijstaat, gaat het om 800. Ook zouden 550 werknemers hun baan verliezen.

‘Chuck Jones heeft de werknemers niet goed bijgestaan’, twitterde hij. ‘Geen wonder dat bedrijven het land uitvluchten.’ Jones, die geen smartphone heeft, had de aantijging van Trump gemist. Een vriend belde hem op om hem erop te wijzen dat de nieuwe president van de VS hem in twee tweets flink onder vuur had genomen.

Trump op bezoek in de fabriek van Carrier.Beeld AP

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

09:40 donderdag 8 december 2016

Michelle Obama, een van de belangrijkste steunpilaren van Hillary Clinton in de campagne, is tijdens de verkiezingsavond in slaap gevallen. Dat onthult ze in een interview, samen met haar man Barack, met het weekblad People. Terwijl miljoenen Amerikanen opbleven, ging de first lady gewoon naar bed en zag ze niet dat Trump ging winnen.

Ze miste hierdoor de verrassende nederlaag van Clinton en de overwinningstoespraak van Trump. ‘Ik ging naar bed’, aldus Michelle. ‘Ik hou er niet van om het politieke gepraat te volgen. Ik heb er nooit van gehouden. Ik volgde het ook nauwelijks toen hij kandidaat was’, zegt ze doelend op de twee presidentscampagnes van haar man.

De first lady zegt in het interview niet hoe laat ze precies naar bed ging. Omdat ze in diepe slaap was, miste ze ook de emotionele taferelen in de grote congreszaal in New York waar Clintons medewerkers en aanhangers waren verzameld. Campagnevoorzitter John Podesta dook toen uiteindelijk op om het publiek mee te delen dat Clinton niet meer zou verschijnen om hen toe te spreken.

Michelle Obama voerde volop campagne in onder meer Georgia en Florida om met name zwarte kiezers aan te moedigen om te gaan stemmen. Ook hield ze een veelbesproken toespraak in juli op de Democratische conventie om te benadrukken dat Clinton de enige geschikte kandidaat was voor het presidentschap. In de campagne hekelde ze diverse keren Trumps omstreden opmerkingen, onder andere over vrouwen. De first lady zegt in het interview dat ze geen spijt heeft van haar kritiek op Trump. ‘Ik blijf bij alles van wat ik heb gezegd.’

Twitter bericht wordt geladen...

21:35 woensdag 7 december 2016

Trump kan goed opschieten met andere miljardairs en zeker als ze even maf zijn als hij is. Dinsdag sprak de toekomstige president van de VS met de Japanse miljardair Masayoshi Son (59) van het conglomeraat Softbank die wil worden herinnerd als ‘een knotsgekke jongen die de wereld de toekomst voorschotelde’.

Son zegde hem toe 50 miljarddollar (46,5 miljard euro) in de Amerikaanse ict-sector te investeren. Son denkt op de lange termijn. Hij kondigde aan een driehonderdjarenplan te hebben voor de toekomst van zijn bedrijf. Softbank wil in die tijd de taalbarrières doorbreken en ervoor zorgen dat mensen uitsluitend via lichaamstaal kunnen communiceren.

Softbank is een machtig conglomeraat in Azië en breidt als bedrijvenopkoper snel uit in de rest van de wereld. Vorige week sprak Son ook met de Indiase premier Modi. Hij wil daar 10miljard dollar in de ict-sector investeren. In de VS nam Softbank al in 2012 voor 20 miljard dollar de mobiele operator Sprint over. Deze zomer kocht Softbank in Groot-Brittannië voor 32 miljard dollar chipontwerper ARM Holdings. Son ontwikkelde als 20-jarige een zakvertaalmachinetje dat hij later verkocht aan het grote elektronische concern Sharp. Hij verdiende daarna een enorm vermogen als een van de eerste beleggers in zowel internetbedrijf Yahoo als onlinewinkel Alibaba. In dat laatste bedrijf hield hij 32procent van de aandelen. Onlangs zette hij in Saoedi-Arabië een investeringsfonds van 100miljard dollar op. Hij denkt graag in grote getallen. ‘Het leven is te kort voor kleine transacties’, zei hij onlangs.

Trump en Softbank-directeur Masayoshi SonBeeld reuters

09:52 woensdag 7 december 2016

Donald Trump heeft de zoon van de Amerikaanse oud-generaal Michael Flynn, zijn beoogd nationaal veiligheidsadviseur, uit zijn presidentiële overgangsteam gegooid. Michael Flynn junior maakte zichzelf onmogelijk door afgelopen weekend te twitteren over 'pizzagate'; een bizarre complottheorie, die zelfs leidde tot een gewapende overval.

De bedenkers en aanhangers van die theorie beweren zonder enig bewijs dat Hillary Clinton en haar campagnemanager John Podesta een pedofielennetwerk runden vanuit een pizzeria in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Het enige echte aan dat verhaal is de pizzeria: Comet Ping Pong bestaat echt en heeft veel last van het onzinverhaal. Zo kwam er zondagavond een gewapende man verhaal halen. Hij loste een schot, zonder iemand te raken, en werd snel opgepakt.

'F....pizzeria'
Enkele uren daarna twitterde de 33-jarige Flynn junior, die als hulpje van zijn vader dan nog deel uitmaakt van het overgangsteam van Trump: ‘Totdat wordt aangetoond dat #pizzagate niet klopt, zal het een verhaal blijven.' Zelfs tijdens een gesprek met CNN-presentator Jake Tapper hield hij vol dat het verhaal mogelijk klopte. 'Ik zou willen dat het niet waar was', aldus Flynns zoon. Tapper, stomverbaasd: 'Het is niet de plek van een satanische pedofielensekte. Het is een f.....pizzeria.'

Volgens nieuwszender CBS stapte Fynn junior op toen duidelijk was dat het Trump-team 'niet van plan was energie of politiek kapitaal te investeren om hem te verdedigen'. Aanvankelijk ontkende Trumps running mate Mike Pence dat Flynns zoon werkzaam was voor de campagne. ‘Hij is op geen enkele wijze betrokken bij het overgangsteam’, aldus Pence.

Maar later moest een woordvoerder van Trump bekennen dat de zoon wel degelijk voor het team had gewerkt - maar dat dit nu was beëindigd. Zijn twittergedrag heeft de jongere Flynn een baantje gekost in het Witte Huis. Tot dinsdag waren er berichten dat hij deel zou gaan uitmaken van de staf van de Nationale Veiligheidsraad die zijn vader gaat leiden. Vader Flynn was onder president Obama directeur van de militaire inlichtingendienst DIA, één van de grootste inlichtingendiensten van de VS.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

20:31 maandag 5 december 2016

Donald Trump heeft maandag verrassend genoeg een uitgebreid onderhoud gehad met de voormalige Democratische vicepresident Al Gore, die zich sinds zijn aftreden tot klimaatactivist heeft ontpopt. Trump staat juist bekend als iemand die twijfelt aan klimaatverandering en de rol van de mens daarbij.

Gore was door Ivanka Trump, de dochter van de komende president, uitgenodigd om naar Trump Tower in New York te komen voor overleg over milieukwesties. Volgens de Amerikaanse pers zou zij zich anders dan haar vader wel zorgen maken over de opwarming van de aarde. Maar uiteindelijk sprak Gore naar eigen zeggen het grootste deel van de tijd met Trump zelf.

Dat was opmerkelijk, omdat Trump klimaatverandering enkele jaren geleden nog afdeed als een ‘bedenksel’ van China waarmee het de Amerikaanse industrie probeert dwars te zitten. Gore voert al jaren campagne voor het beperken van de uitstoot van broeikasgassen, onder meer met zijn film en boek ‘Een ongemakkelijke waarheid’ (2006).

Oprechte poging
Na afloop van het gesprek wilde Gore niets zeggen over de inhoud van het gesprek. Maar hij noemde het een ‘zeer productieve’ bijeenkomst. ‘Het was een oprechte poging om te proberen raakvlakken te vinden. Ik vond het een heel interessante conversatie die een vervolg moet krijgen.’ Trump erkende onlangs in een gesprek met de staf van de New York Times dat er mogelijk een verband is tussen menselijk handelen en klimaatverandering.

Maar achteraf zei de komende chef van zijn Witte Huis-staf, Reince Priebus, dat Trump klimaatverandering nog steeds ‘een hoop onzin’ vindt. Ook de benoeming van Myron Ebell, een uitgesproken klimaatscepticus, tot hoofd van EPA, het Amerikaanse bureau voor milieubescherming, duidt erop dat hij zijn vroegere opvattingen niet heeft laten varen.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

12:47 maandag 5 december 2016

Ben Carson, de oud-chirurg en voormalig tegenstander van Trump, wordt de nieuwe minister van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling.

Trump zei maandag 'ontzettend blij te zijn' om Carson, 'een briljante geest', te nomineren voor de positie. Carson heeft in een verklaring laten weten dat hij 'vereerd is met deze kans om het land te dienen'.

Carson is de eerste Afro-Amerikaan in het nog te vormen kabinet-Trump. Hij verloor als Republikeinse kandidaat de race naar het Witte Huis en schaarde zich daarna achter Trump. Hij staat bekend als conservatief en uiterst religieus. Zo verzet hij zich fel tegen abortus en tegen het door Obama ingevoerde zorgstelsel Obamacare.

Carson deed tijdens de campagne een aantal opmerkelijke uitspraken. De piramides in Egypt zijn volgens hem eigenlijk graansilo's voor gevluchte Israëlieten. En de evolutietheorie zou klinkklare onzin zijn.

Zie hieronder de andere kandidaten die zijn voorgedragen voor het kabinet-Trump.

Ben Carson wordt de nieuwe minister voor huisvesting.Beeld ap

14:03 zondag 4 december 2016

De Russische president Poetin vindt de nieuwe president van de Verenigde Staten een verstandige man die snel zijn verantwoordelijkheden zal begrijpen. 'Trump was een ondernemer en zakenman. Hij is al een staatsman, de leider van de verenigde Staten, een van de leidende landen in de wereld.' Poetin deed deze loftuitingen tijdens een interview zondag met NTV TV, een Russische internetzender. 'Als hij werkelijk verstandig is, zal hij volledig en vlot begrijpen dat zijn verantwoordelijkheid nu op een ander niveau ligt', zei hij over het zakenverleden en het bestuurlijke heden van Trump.

Al vrij snel na de verkiezing van de Republikein tot 45ste president van de Verenigde Staten, zei Poetin dat hij hoopt dat Trump de relatie van Rusland en de VS zal helpen herstellen.

Een muurtekening van Poetin en Trump in Belgrado.Beeld reuters

03:19 zondag 4 december 2016

De Groene Partij heeft een verzoek tot hertelling in de Amerikaanse staat Pennsylvania zaterdag ingetrokken. Dat melden verschillende media op basis van documenten van de rechtbank. De partij wilde achterhalen of er op 8 november geen stemmachines waren gehackt en daarmee kiesresultaten waren gemanipuleerd.

Initiatiefnemer van de hertelling, Jill Stein, haalde zaterdagavond uit naar de staat die een borgsom van 1 miljoen dollar eist voor de werkzaamheden. ‘De ongehoorde eis van de rechter om kiezers zo’n extreem bedrag te laten betalen is een schandalige, onacceptabele barrière voor de democratie’, zo citeert Politico Stein. Volgens de Groene Partij-kandidaat betekent de geldeis dat de rechtbank geen interesse heeft in de zorgen van kiezers over een eerlijke stembusgang. Autoriteiten in Pennsylvania hadden eerder berekend dat een hertelling er zo’n 500.000 dollar zou kosten.

Stein haalde miljoenen op via een inzamelacties om stemmen in drie Amerikaanse staten te laten hertellen, ook in Michigan en Wisconsin. Democraten verwachten niet dat een hertelling tot een andere uitkomst van de presidentsverkiezingen leidt. De gekozen aankomend president Donald Trump reageerde woedend op de hertellingen. In de drie staten won hij. Volgens Trump zouden er hertellingen in andere staten moeten komen waar zeker kiesfraude is gepleegd.

In Pennsylvania won Trump, terwijl Hillary Clinton er verwachtte meer stemmen te halen. Stein wilde onderzoek doen nadat juristen zeiden dat stemmachines mogelijk gehackt zijn. De vraag is of een hertelling tot een ander resultaat leidt. Stein heeft in totaal 6,5 miljoen dollar ingezameld voor hertellingen maar volgens haar campagne zou er 9,5 miljoen dollar nodig zijn. Donderdag bereidden advocaten van Trump zich voor om een hertelling in Pennsylvania te voorkomen.

Jill Stein van de Green Party.Beeld afp
Uitslagen op televisie in Pennsylvania.Beeld afp

01:40 zaterdag 3 december 2016

Donald Trump heeft vrijdag een telefoongesprek gehad met de president van Taiwan. Het is ongekend dat Amerikaanse presidenten of aankomend presidenten officieel contact hebben met land. Het Witte Huis liet meteen sussend weten dat de Amerikaanse regering het beleid van China blijft steunen. China ziet Taiwan als afvallige provincie.

Het is voor het eerst sinds 1979 dat er op dit niveau contact is tussen de Verenigde Staten en Taiwan. In dat jaar verbrak het land de diplomatieke betrekkingen met Taiwan en knoopte die juist aan met China. De VS en Taiwan hebben stabiele, maar slechts onofficiële betrekkingen. Kort nadat vrijdagavond bekend werd dat Trump sprak met president Tsai Ing-wen, meldde het Witte Huis dat de Verenigde Staten het ‘één China’-beleid blijven steunen. Amerikaanse media vrezen dat China het telefoongesprek als een provocatie ziet.

‘Tijdens hun gesprek hebben ze de nauwe banden op het vlak van de economie, de politiek en de veiligheid tussen Taiwan en de Verenigde Staten aangehaald’, aldus een persbericht van Trump. Na de eerste reacties op het telefoontje twitterde Trump verdedigend dat het de president van Taiwan was die het initiatief had genomen. ‘Het is interessant dat de VS voor miljoenen dollars militair materiaal verkoopt aan Taiwan, maar dat ik geen telefoontje zou mogen accepteren om mij te feliciteren.’ Een woordvoerder van de Taiwanese president liet weten dat beide kanten vooraf hadden afgesproken om contact te hebben.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken zei zaterdagochtend in een reactie dat het gesprek een ‘klein trucje’ van Taiwan was. Wang Yi liet weten dat het Amerikaanse standpunt over Taiwan niet verandert. De minister sprak ook de hoop uit dat het gesprek van Trump niet leidt tot inmenging of beschadiging van de Chinese verhoudingen met de Verenigde Staten. De betrekkingen tussen China en Taiwan zijn nog verslechterd sinds de recente verkiezing van Tsai Ing-wen, wier partij vijandig staat tegenover China.

De Democratische senator, Chris Murphy, zei vrijdag in een reactie dat het de aankomend Amerikaanse president vrij staat om beleidswijzigingen door te voeren, maar dat dit ‘draaipunten zonder plan zijn in het buitenlandbeleid. Zo beginnen oorlogen.'

Welke hacks?
Beeld afp
Zo beginnen oorlogen
Democratisch senator
De Taiwanese president Tsai Ing-wen.Beeld ap

Trump belt

Een telefoontje van Donald Trump met de Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft voor het eerst een beeld gegeven van het contact van de miljardair met regeringsleiders. Zijn favoriete stopwoordjes - 'amazing' en 'fantastic' - gebruikt Trump zes keer. Lees hier dit artikel over Trump aan de telefoon.

Twitter bericht wordt geladen...

05:18 vrijdag 2 december 2016

De rechtse nieuwssite Breitbart is zwaar ontstemd over de reclameboycot van ontbijtfabrikant Kellogg’s. De maker van onder meer cornflakes maakte vorige week bekend niet meer te willen adverteren op Breitbart, en nu roept de Amerikaanse nieuwssite op tot een boycot op de ontbijtgranen van Kellogg’s.

Tot voor kort stond aan het roer bij Breitbart Steve Bannon, een naaste adviseur van aankomend president Donald Trump. Bannon wordt gezien als voorman in de alt right-beweging, die racisme niet schuwt. Ook Breitbart wordt beschuldigd van racisme, seksisme en antisemitisme. In een uitleg zegt Kellogg’s dat er geen ontbijtgranenreclames meer op Breitbart komen op basis van de ‘waarden’ van de ontbijtgigant en dat politiek geen rol speelt.

Volgens de rechtse nieuws- en opiniesite past de beslissing van Kellogg’s bij de ‘economische censuur’ die in de politiek heerst: ‘heel on-Amerikaans’. Breitbart meent dat het om de ‘escalatie van een oorlog door linkse bedrijven’ gaat tegen conservatieve consumenten. Met de hashtag #DumpKelloggs wordt opgeroepen geen producten van Kellog’s meer te kopen. In november had Breitbart naar eigen zeggen 45 miljoen unieke bezoekers. Ook andere bedrijven stopten met adverteren op de site: waaronder medicijnenfabrikant Novo Nordisk en de dierentuin van San Diego.

Twitter bericht wordt geladen...

Ontijtgranen van Kellogg's.Beeld epa

21:51 donderdag 1 december 2016

De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump vierde donderdag het behoud van duizend banen bij airconditioning- en ovenfabriek Carrier in Indiana, de staat van zijn vicepresident Mike Pence. Carrier, dat een aantal fabrieken wilde verhuizen naar Mexico, stond tijdens de campagne symbool voor de gevolgen van Nafta en andere vrijhandelsverdragen.

Trump beloofde het bedrijf in Amerika te houden of te straffen met een importheffing. Nu is hij er dus in geslaagd ongeveer de helft van de banen te behouden (een andere fabriek wordt nog steeds gesloten). Exacte details zijn niet bekend, maar Carrier zegt belastingkortingen te hebben gekregen van Indiana.

Daarnaast wilde het moederbedrijf van Carrier, United Technologies, volgens lokale betrokkenen ‘een goede relatie houden met de regering-Trump’. Het defensiebedrijf verkoopt jaarlijks zo’n 5,6 miljard dollar aan spullen aan de Amerikaanse overheid.

Critici wijzen erop dat de duizend banen in geen verhouding staan tot het totale aantal banen dat verloren is gegaan in het Midden-Westen van Amerika. Bernie Sanders noemde de actie een uitnodiging aan andere bedrijven tot afpersing. ‘Je hoeft alleen maar te zeggen dat je naar Mexico gaat verhuizen en je krijgt een belastingkorting.’

(door: Michael Persson)

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Trump spreekt bij CarrierBeeld ap

12:34 donderdag 1 december 2016

Terwijl Donald Trump de ene na de andere minister benoemt en zich voorbereidt op zijn inauguratie, blijft het aantal getelde stemmen voor zijn tegenstreefster Hillary Clinton maar groeien. Drie weken na de verkiezingen, is haar voorsprong gegroeid tot iets meer dan 2,5 miljoen. Om precies te zijn: 2,526.184. Er worden nog steeds stemmen geteld, onder meer die uit het Democratische bolwerk Californië.

Uit cijfers van het Amerikaanse Cook Political Report, dat de telling bijhoudt, heeft Clinton nu 65.152.112 stemmen en Trump 62.625.928. Een week na de verkiezingen was Clintons voorsprong nog een miljoen stemmen. Vorige week ging ze door de grens van twee miljoen.

Clinton gaat de geschiedenis in als de enige presidentskandidaat die met zo'n groot verschil de popular vote won, maar géén president werd. Nog vier andere presidentskandidaten wonnen in de geschiedenis van de VS het meeste aantal stemmen, maar verloren in het Electoral College.

In percentages komt Clinton uit op 48,2 procent en Trump op 46,3 procent. Het verschil, 1,9 procentpunt, komt opvallend genoeg overeen met sommige peilingen die voor de verkiezingen aangaven dat Clinton met twee procentpunt zou voorstaan. Opiniepeiler Rasmussen kwam met een verschil van twee procentpunt, een dag voor de verkiezingen, het dichtst in de buurt van de uiteindelijke verkiezingsuitslag.

Bekritiseerd
De meeste peilingen gaven echter een groter verschil aan, zo’n drie tot vijf procentpunt. Direct na de uitslag werden de opiniepeilers bekritiseerd dat ze de overwinning van Trump niet zagen aankomen.

Door het Electoral College-systeem trok Clinton op 8 november toch aan het kortste eind. Omdat Trump drie Democratische staten op Clinton veroverde, Wisconsin, Pennsylvania en Michigan, won hij een meerderheid van de kiesmannen. Trump heeft 306 kiesmannen en Clinton 232.

Op 19 december komt dit college bijeen om de president te kiezen. Een groep Democratische kiesmannen is een actie begonnen om Republikeinse collega’s over te halen niet op de miljardair te stemmen. Ook worden in de komende twee weken de stemmen in de drie Democratische staten opnieuw geteld om te kijken of er gesjoemeld is op 8 november.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

08:56 donderdag 1 december 2016

Voormalig vicepresidentskandidaat Sarah Palin wordt mogelijk minister in de regering-Trump. De nieuw gekozen president overweegt Palin te benoemen tot minister van Veteranenzaken. Dit bevestigen bronnen rond Trump en een medewerker van Palin tegenover ABC News. Als de benoeming doorgaat, krijgt de oud-gouverneur van Alaska de leiding over het grootste overheidsorgaan. Het ministerie telt 300 duizend ambtenaren en heeft een budget van 182 miljard dollar om Amerika’s oud-militairen te helpen.

Palin sloot zich al tijdens de Republikeinse voorverkiezingen aan bij Trump. In de presidentscampagne speelde ze echter geen prominente rol, in tegenstelling tot andere Trump-aanhangers als oud-burgemeester Rudy Giuliani en Newt Gingrich.

De oud-gouverneur is naar verluidt zeer geïnteresseerd in de post. Haar zoon Track Palin diende in 2008 in Irak en zou last hebben van post-traumatische stress (ptss) als gevolg van zijn uitzending. Palin leverde de afgelopen jaren zware kritiek op het veteranenbeleid van de regering-Obama. Volgens haar is het ministerie 'één grote bureaucratie' waardoor miljoenen oud-militairen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben, zoals medische zorg.

Palin was de running mate van John McCain in 2008. McCain dacht te kunnen scoren met de jonge, conservatieve gouverneur. Ze zakte echter gauw door het ijs, onder andere vanwege haar gebrekkige kennis op het terrein van de buitenlandse politiek. In het vicepresidentsdebat was ze niet opgewassen tegen de politiek zeer ervaren Joe Biden.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

13:37 woensdag 30 november 2016

Donald Trump trekt zich terug uit zijn vastgoed- en hotelimperium Trump Organization. Dit kondigde de aankomend president woensdag aan in een serie tweets. Hij zal op 15 december op een persconferentie uit de doeken doen hoe hij het bedrijf zal overdragen aan zijn kinderen. Dit proces moet voor 20 januari zijn afgerond, wanneer hij in Washington wordt beëdigd als president.

‘Ik trek mij terug uit mijn prachtige bedrijf om mij volledig te richten op het besturen van het land om zo Amerika weer groot te maken’, aldus Trump. De miljardair wijst erop dat hij, formeel, hiertoe niet verplicht is. Ministers uit zijn regering zijn wel verplicht hun zakelijke belangen in bijvoorbeeld een trust onder te brengen. ‘Maar ik vind dat het belangrijk is, als president, om op geen enkele wijze een belangenverstrengeling te hebben met mijn bedrijven.’ Trump zegt dat het presidentschap nu een veel belangrijkere taak is.

Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes is de Republikein nu goed voor 3,3 miljard euro. Dit is veel minder dan de ruim negen miljard euro die Trump in het verleden heeft genoemd als de waarde van zijn bedrijf, dat bestaat uit hotels, casino's, golfbanen en kantoorcomplexen. Vorig jaar was Trump goed voor plaats 121 op de Forbes-lijst van 400 rijkste Amerikanen. Verwacht wordt dat zijn oudste kinderen, Ivanka en Donald jr., de leiding over de onderneming zullen overnemen.


Vermogen Trump

Donald Trump roept al jaren dat hij goed is voor negen miljard euro. Maar volgens zakenblad Forbes is hij 'slechts' 3,3 miljard euro waard. Lees in dit artikel van Volkskrant-verslaggever Stieven Ramdharie hoe hij in een jaar 713 miljoen minder euro waard werd.

08:56 woensdag 30 november 2016

Over het algemeen is het bedrijfsleven goed te spreken over de verkiezing van Donald Trump, zo niet Tiffany. De Amerikaanse juweliersketen heeft last van de protesten en verscherpte veiligheidsmaatregelen bij zijn grootste vestiging in New York. Die ligt pal naast de Trump Tower, de wolkenkrabber aan 5th Avenue waar de toekomstig president woont. Door alle heisa sinds de verkiezingen, is de winkel slechter bereikbaar. Dat vertaalt zich in lagere bezoekersaantallen en minder omzet. Met de belangrijke feestdagenperiode voor de boeg kan het bedrijf nog niet voorspellen hoe lang dat zo zal blijven. Dankzij de andere vestigingen wist Tiffany de resultaten in het derde kwartaal wel weten te verbeteren.

Twitter bericht wordt geladen...

13:22 dinsdag 29 november 2016

Donald Trump heeft het Congres-lid Tom Price uit Georgia gekozen als minister van Volksgezondheid. Price moet de man worden die het omstreden gezondheidsverzekeringsplan van president Obama, Obamacare, gaat ontmantelen. Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne beloofd Obamacare op zijn eerste dag in te trekken maar ook zijn eigen adviseurs gaan ervan uit dat dit niet zo snel zal gebeuren.

‘Hij is buitengewoon geschikt om onze belofte gestand te doen om Obamacare in te trekken en te vervangen en om voor betaalbare gezondheidszorg voor iedere Amerikaan te zorgen’, aldus Trump dinsdag in een verklaring.

Price, een orthopedisch chirurg, leidt nu de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden. Hij stelde samen met Paul Ryan, de belangrijkste Republikein in het Congres, een alternatief plan op voor het zes jaar oude Obamacare. Het gezondheidsplan van Obama is al jaren niet populair onder vooral Republikeinse kiezers. Vlak voor de verkiezingen werd bekend dat de premies in 2017 met gemiddeld 25 procent zouden stijgen, in sommige staten zelfs met 60 procent.

Price zegt trots te zijn dat Trump hem heeft uitgekozen voor de zware klus op het ministerie. Price: ‘Er is veel werk te doen om ervoor te zorgen dat we een een betaalbaar gezondheidszorgsysteem krijgen voor patiënten, gezinnen en artsen.’

Twitter bericht wordt geladen...

Congreslid Tom Price.Beeld Reuters

21:09 maandag 28 november 2016

Donald Trump heeft de verkiezingen in de staat Michigan gewonnen. De electorale autoriteiten in de staat in het midwesten van de VS hebben dat maandag vastgesteld, bijna drie weken na de verkiezingen. Michigan levert Trump 16 kiesmannen op. Dat brengt zijn totaal in het kiescollege op 306 kiesmannen, tegenover 232 voor Hillary Clinton.

Trump wint met een verschil van slechts 10.704 stemmen, 0,2 procent van alle uitgebrachte stemmen. Het is de krapste presidentiële overwinning in Michigan in 75 jaar. Trump is de eerste Republikein sinds 1988 die er de verkiezingen wint.

Jill Stein, presidentskandidaat voor de Groene Partij, heeft veel meer geld binnengehaald voor een hertelling van de stemmen in Michigan, Wisconsin en Pennsylvania dan verwacht. Maandag had ze volgens haar website al 6,3 miljoen dollar bijeengebracht. Dat is meer dan het dubbele van wat ze ophaalde voor haar campagne voor de presidentsverkiezingen en een miljoen meer dan het bedrag dat ze vóór de verkiezingen zei nodig te hebben voor haar campagne. Stein verklaarde trots te zijn ‘op te staan voor electorale integriteit’.

Twitter bericht wordt geladen...

20:15 maandag 28 november 2016

Een Trump-kritisch lid van het presidentieel kiescollege neemt ontslag en zal zijn zetel beschikbaar stellen aan een ander, hoogstwaarschijnlijk iemand die wél bereid is Donald Trump aan te wijzen als president van de Verenigde Staten.

Art Sisneros, een van de 38 kiesmannen uit de staat Texas, had eerder al kritiek geuit op de drie weken geleden gekozen president. Volgens hem is Trump ‘niet bijbels gekwalificeerd voor het ambt’. In een blog schrijft Sisneros: ‘Ik kan niet met een goed geweten op Trump stemmen, en toch heb ik zondig de belofte gedaan dat wel te doen.’

De 538 kiesmannen wijzen op 19 december de nieuwe president van de VS aan. Trump heeft op het ogenblik 306 kiesmannen achter zich. Op maandag won hij ook de 16 kiesmannen van Michigan toen de verkiezingsuitslag officieel werd vastgesteld. Hoewel daar in de grondwet niets over geregeld is, worden kiesmannen in de meeste staten geacht te stemmen voor de kandidaat die in hun staat de verkiezingen won. In Texas was dat Trump.

Sisneros gaat ervan uit dat zijn vervanger aan die gewoonte vasthoudt. Zijn terugtreden ‘stelt de rest van het kiescollege in staat mijn vacature te vullen met iemand die voor Trump kan stemmen’, schrijft hij.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

16:34 maandag 28 november 2016

Donald Trump zal de overeenkomst met Cuba beëindigen indien de regering in Havana 'de Cubanen niet meer van de deal laat profiteren'. Dat liet de aankomende president van de Verenigde Staten maandag in een tweet weten.

Als Cuba niet bereid is zijn bevolking, maar ook de Cubaanse Amerikanen en de Verenigde Staten als land te laten profiteren van de deal, dan stopt Trump het akkoord.

De normalisering van de betrekkingen tussen de VS en Cuba is in gang gezet door de regering van de huidige president, Barack Obama. Tijdens de uitvaart van Nelson Mandela in 2013 schudden Obama en Raul Castro elkaar de hand, het begin van een nieuwe relatie. Onder meer het Amerikaanse handelsembargo is versoepeld, er zijn wederzijdse ambassades geopend, Amerikaanse investeringen in Cuba zijn weer mogelijk en dezer dagen is er de eerste lijnvlucht tussen Miami in Florida en Havana.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

01:51 maandag 28 november 2016

Nadat hij eerder een stroom tweets de wereld in stuurde waarin hij liet weten dat hij zich geen zorgen maakte over de hertelling van stemmen in een aantal staten, betichtte Trump een aantal uur later een aantal andere staten van kiesfraude. Het gaat volgens Trump om Virginia, New Hampshire en Californië. 'Waarom berichten de media hier niet over?' vraagt Trump zich af. 'Serieuze partijdigheid - serieus probleem!' aldus de nieuwe president van de VS.

Wat er volgens Trump precies gebeurd is in de drie staten en hoe de kiesfraude waar hij over twittert is gepleegd, is niet duidelijk. Trump heeft ook Democraten al beschuldigd van 'illegaal stemmen'.

Twitter bericht wordt geladen...

23:14 zondag 27 november 2016

Donald Trump maakt zich niet druk over de op handen zijnde hertelling van de stemmen in drie cruciale staten. De groene presidentskandidaat Jill Stein deed een verzoek daarvoor omdat ze wil dat wordt onderzocht of er door Republikeinen geknoeid is met de uitslag. Zondagavond beschuldigde Trump op Twitter juist de Democraten van ‘illegaal stemmen.’

Hij schreef: ‘In tegenstelling tot het Electoral College (het kiesmannensysteem red.), dat ik ruim won, heb ik - als je de miljoenen illegale stemmen niet meetelt - ook de popular vote gewonnen.

‘Het zou veel makkelijker zijn geweest om de popular vote dan het Electoral College te winnen. Dan had ik in slechts drie of vier staten campagne gevoerd, in plaats van de vijftien staten die ik nu heb bezocht. Mijn overwinning zou nog makkelijker en overtuigender zijn geweest.’

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

24:05 zondag 27 november 2016

De gekozen Amerikaanse president Donald Trump is druk bezig zijn kabinet samen te stellen. Wie zijn er al officieel door Trump voorgedragen, en wie worden er genoemd? Hieronder een overzicht.

Bij 'Voorgedragen' staan de personen die een plek in de nieuwe regering aangeboden hebben gekregen en die hebben aangenomen. Klik op 'Genoemd' om te zien welke namen hardnekkig de ronde doen, maar nog niet officieel zijn bevestigd door het team van Trump.

24:07 zondag 27 november 2016

Donald Trump heeft de inspanningen van de groene presidentskandidaat Jill Stein, om de stemmen van de presidentsverkiezing te laten hertellen in drie staten, zaterdag afgedaan als 'oplichterij'. Volgens hem zal Stein het grootste deel van het geld dat ze heeft ingezameld in haar eigen zak steken.

'Jill Stein heeft minder dan 1 procent van de stemmen behaald en in veel staten stond ze niet eens op het stembiljet. Dit is gewoon een manier om haar koffers te vullen met geld, waarvan ze het grootste deel nooit zal uitgeven aan deze belachelijke hertelling', aldus Trump in een mededeling van zijn campagneteam.

Volgens Trump heeft de verliezer de nederlaag al lang erkend, en is het zaak om vooruit te kijken. IT-experts hadden eerder deze week het team van Hillary Clinton aangeraden om een hertelling te vragen in Wisconsin, Pennsylvania en Michigan, omdat ze aanwijzingen hadden dat er mogelijk gemanipuleerd is met het totale aantal stemmen. Volgens hen scoorde Clinton bedenkelijk vaker slecht in kiesdistricten waar gebruik werd gemaakt van computers, dan in districten waar papieren stembiljetten en optische scanners werden gebruikt.

De kandidate voor de Green Party Jill Stein ging daarop over tot een geldinzameling om de hertelling te financieren, en heeft vrijdag al een aanvraag ingediend voor een hertelling in Wisconsin. Het campagneteam van Clinton liet zaterdag weten dat het de hertelling steunt en er actief aan mee wil werken. Tot groot ongenoegen van Trump, zo bleek uit een tweet.

Juridisch advidseur Mark Elias zei dat de Democraten zich weinig illusies maken over de kans dat Clinton alsnog in het Witte Huis terecht komt, maar dat zij 'de plicht hebben tegenover de 64 miljoen Amerikanen die voor Clinton hebben gekozen' om aan het hertellingsproces deel te nemen.

Jill SteinBeeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

03:15 zaterdag 26 november 2016

De beveiligers van Donald Trump overwegen een verdieping te huren in de wolkenkrabber waar de aankomend president zijn privé-woning heeft. Dat meldt nieuwszender CNN. De Secret Service wil de verdieping inrichten als 24-uurscommandocentrum om de Amerikaans president en zijn gezin te beschermen.

Vorige week maakte Trump bekend dat hij zelf na zijn beëdiging in januari naar het Witte Huis in Washington verhuist. Zijn vrouw Melania en hun zoontje Barron blijven echter de eerste maanden achter in New York zodat de 10-jarige jongen zijn schooljaar kan afmaken. De Secret Service is als overheidsdienst niet alleen verantwoordelijk voor de president maar ook voor zijn gezin. Daarom zouden agenten in de buurt moeten zijn van Trumps penthouse in zijn eigen wolkenkrabber. Een verdieping huren kost daar zo’n 1,5 miljoen dollar per jaar (1,4 miljoen euro). Dat bedrag zou de Secret Service moeten betalen aan het Trump-bedrijf dat inmiddels gerund wordt door zijn kinderen. Wellicht dat de geheim agenten weer kunnen vertrekken als het gezin Trump in de zomer van 2017 herenigd wordt in het Witte Huis.

Het is gebruikelijk dat de privé-woning van een president zwaarbeveiligd wordt, zodat hij elk moment thuis kan overnachten. Ook het huis van de Obama’s en de omliggende straten in Chicago zijn sinds acht jaar hermetisch afgesloten. Maar die woning is vrijstaand, Trump bewoont de hoogste verdiepingen van een wolkenkrabber in hartje Manhattan. Volgens CNN zou niet alleen de Secret Service maar ook de politie van New York voor de beveiliging moeten zorgen. Agenten zijn verantwoordelijk voor de straten rond Trump Tower. Nu al kost dat de stad een miljoen dollar per dag. De beveiligers van de Secret Service zijn verantwoordelijk voor de beveiliging binnen in de wolkenkrabber.

Journalisten bij Trump Tower.Beeld afp

21:19 woensdag 23 november 2016

Grote delen van de wereld zijn twee weken na dato nog in shock over de verkiezing van Donald Trump tot de nieuwe president van de Verenigde Staten. Maar getuige de records op de beurzen bekijkt het bedrijfsleven het vooral van de positieve kant.

Zo ook Jacques van den Broek, de baas van Randstad. Trump in het Witte Huis zou wel eens goed kunnen uitpakken voor het uitzendconcern, zo liet Van den Broek woensdag weten in een interview met Bloomberg TV.

‘Als je afgaat op wat hij zegt, wil hij de Amerikaanse economie verbeteren, dus in die zin zou het goed nieuws kunnen zijn’, zei Van den Broek over Trumps zege. Vooral investeringen in de infrastructuur zijn volgens de topman hard nodig, en kunnen de vraag naar tijdelijke arbeidskrachten - Randstads core business - een impuls geven.

De VS zijn de belangrijkste markt voor Randstad, dat er de op één na grootste speler is. ‘Maar met een marktaandeel van slechts 4 procent. Dat geeft aan dat er veel ruimte is om te groeien.’

Van die andere schok de Brexit van 23 juni ziet Randstad ook de zonnige zijde. Volgens Van den Broek leidt het besluit van de Britten om de EU te verlaten tot veel onzekerheid. ‘Maar dat is in zekere zin ook goed voor ons. Bedrijven zijn voorzichtig en gebruiken veel tijdelijk personeel.’ Van een uittocht van financieel personeel uit Londen is nog geen sprake. Maar als het zover komt, is Randstad voorbereid. ‘Als er werk verplaatst wordt van Londen naar bijvoorbeeld Frankfurt, Parijs of Amsterdam, dan zullen wij ook daar zijn’, zei Van den Broek.

De VS zijn de belangrijkste markt voor Randstad.Beeld anp

01:57 woensdag 23 november 2016

De voormalig Republikeinse presidentskandidaat en gepensioneerd neurochirurg Ben Carson is gevraagd voor de post van minister van Huisvesting en Plattelandsontwikkeling. Carson was bijna een jaar lang een van de presidentskandidaten van de afgelopen verkiezingen. In maart 2016 stapte hij uit de race.

Carson staat bekend als een religieuze en conservatieve man die - net als aankomend president Donald Trump - het hart op de tong heeft. Hij heeft in het verleden al vaak opmerkelijke uitspraken gedaan. Ook zou hij in zijn biografie gelogen hebben over zijn opleiding.

Een woordvoerder van Carson zegt dat deze de ministerspost tijdens Thanksgiving zal overwegen.

Ben CarsonBeeld epa

16:08 dinsdag 22 november 2016

Trump annuleerde dinsdagochtend een afspraak met The New York Times, maar laat een paar uur later weten toch bereid te zijn om met de journalisten en columnisten van de krant in gesprek te gaan.

Dinsdagochtend liet hij via Twitter weten de ‘falende’ New York Times niet meer te willen ontvangen in zijn Trump Tower. De krant zou op het laatste moment voorwaarden van de afspraak hebben gewijzigd. ‘Niet leuk’, voegt hij daaraan toe. ‘Misschien komt er een nieuwe afspraak. In de tussentijd blijven ze onnauwkeurig en op een nare toon over me berichten’.

The New York Times bevestigt in een verklaring dat de bijeenkomst alsnog gehouden zal worden. Trump zal een off the record afspraak hebben met de uitgever, gevolgd door een on the record bijeenkomst met de journalisten en columnisten van de krant. De woordvoerster van Trump liet ook weten dat ten minste een deel van de bijeenkomst on the record zal zijn.

The New York Times ontkende dinsdag de beschuldigingen van Trump en zegt dat de assistenten van Trump de voorwaarden wilden veranderden door de bijeenkomst volledig off the record te maken. ‘Dat hebben we geweigerd’, zegt Eileen Murphy, woordvoerster van The New York Times nadat Trump de krant via Twitter op de hoogte stelde van de annulering. ‘Uiteindelijke hebben we geconcludeerd dat we terug willen naar het originele plan met een kleine informele sessie en een grote openbare sessie met verslaggevers en columnisten’, zegt Murphy. In eerste instantie ging Trump daar niet mee akkoord. Ook stafchef Reine Priebus, adviseur Kellyanne Conway en Trumps dochter Ivanka zullen aanwezig zijn bij de bijeenkomst.

Trump is van plan meerdere afspraken te houden met media. Maandag had Trump een bijeenkomst in Trump Tower met ongeveer vijfentwintig leidinggevenden en journalisten van de vijf grootse tv-zenders. Hij wil meer ‘eerlijkheid’ in hun verslaggeving en wilde een nieuwe start in relatie met de media. Hij zou vooral CNN en NBC er flink van langs hebben gegeven. De journalisten van CNN zouden ‘leugenaars’ zijn en NBC zou vaak ‘onflatterende’ foto’s van hem gebruiken. Het is niet voor het eerst dat Trump zich negatief uitlaat over media. Hij noemt journalisten ‘een van de meest oneerlijke mensen ter wereld’.

Twitter bericht wordt geladen...

03:31 dinsdag 22 november 2016

Het beschermen van Donald Trump en zijn familie, kost de stad New York grofweg een miljoen dollar (zo'n 940.000 euro) per dag, meldt CNN. Het bedrag zal nauwelijks afnemen als Trump zijn intrek neemt in het Witte Huis, omdat Melania Trump en hun tienjarige zoon Barron naar alle waarschijnlijkheid in de Trump Tower in Manhattan blijven wonen, tot het einde van het schooljaar. Trump heeft al aangegeven daarom ook regelmatig in zijn huis in New York te willen zijn.

Het bedrag is mede zo hoog, omdat de politie opdracht heeft gekregen om alle kinderen van Trump te beschermen. Daaronder vallen ook zijn volwassen kinderen en hun gezinnen, die volgens woordvoerder John Miller van het New York Police Department (NYPD) allemaal in New York wonen.

Volgens burgemeester Bill de Blasio heeft New York hulp nodig om deze kosten op te hoesten. De burgemeester, een Democraat, staat al sinds de verkiezingsuitslag op gespannen voet met de toekomstige president. Zo liet hij weten dat hij een mogelijke verplichte database voor mosliminwoners zal bestrijden met een rechtszaak en dat illegale New Yorkers die Trump wil deporteren rechtssteun zullen krijgen.

Burgemeester Bill de Blasio van New York.Beeld photo_news

12:29 zondag 20 november 2016

Aankomend president Donald Trump houdt zo van zijn eigen bed, dat Amerikaanse media zich de afgelopen weken afvroegen of hij wel naar het Witte Huis zou verhuizen na zijn beëdiging in januari. Maar zondag maakte Trump met drie woorden een einde aan de speculaties.

Volgens Politico antwoordde hij op de vraag waar hij gaat wonen: ‘Ja, Witte Huis’. Zijn vrouw en jongste zoon verhuizen in januari nog niet meteen met hem mee. De 10-jarige Barron maakt het schooljaar af op zijn privéschool in New York. Melania Trump zal bij hem in Trump Tower op Manhattan blijven wonen.

School
Eerder zondag berichtte tabloid New York Post al dat Melania alleen voor officiële gelegenheden naar het Witte Huis in Washington zal reizen. Het schooljaar is in de Verenigde Staten vroeg afgelopen, en dus kan het gezin al eind mei herenigd worden. Tijdens zijn campagne sliep Trump het liefst elke nacht weer in zijn eigen penthouse. Vanaf verre staten reisde hij in zijn privévliegtuig dagelijks terug naar New York. Af en toe verbleef hij op zijn resort Mar-a-Lago in Florida.

Ook toen Barack Obama net was gekozen tot president was het enige tijd onduidelijk of zijn gezin zou meereizen van Chicago naar de Amerikaanse hoofdstad. Uiteindelijk wisselden zijn dochters Sasha en Malia halverwege het schooljaar toch van school. Het is nog niet duidelijk naar welke school Trumps jongste zoon gaat na de zomer.

Trump Tower in New York.Beeld ap
Donald, Barron en Melania Trump.Beeld afp

11:48 zondag 20 november 2016

Oud-presidentskandidaat Mitt Romney is zaterdag op gesprek geweest bij de aanstaande president van de Verenigde Staten. Romney en Donald Trump hebben op een golfbaan in New Jersey een 'goed gesprek gehad' over 'verschillende plaatsen in de wereld waar de Verenigde Staten belangen hebben'. Romney wordt genoemd voor het ministerschap van Buitenlandse Zaken.

De ontmoeting is opmerkelijk omdat Romney tijdens de voorverkiezingen Trump 'gevaarlijk' en diens buitenlandbeleid 'niet erg slim' noemde. Op zijn beurt verweet Trump Romney dat hij in 2012 de verkiezingen tegen president Barack Obama verloor.

President-elect Trump is bezig zijn kabinet samen te stellen. Eerder deze week droeg hij drie hardliners voor als CIA-directeur, minister van Justitie en nationale veiligheidsadviseur. De voordrachten, die nog goedgekeurd moeten worden door de Senaat, duiden erop dat Trump zijn harde retoriek uit de campagne ook in daden wil omzetten, schrijft correspondent Michael Persson.

Donald Trump en Mitt Romney bij het golfclubhuis in New Jersey.Beeld reuters

04:00 zondag 20 november 2016

De toekomstige vice-president Mike Pence zat vrijdagavond in het publiek bij de hitmusical Hamilton in New York. Zijn bezoek had nogal wat voeten in de aarde: Pence kreeg boegeroep van het publiek over zich heen. Na afloop van de voorstelling las één van de acteurs een verklaring voor die aan Pence gericht was.

Nadat het publiek was gevraagd om zich stil te houden, maar wel te filmen met hun mobiele telefoons, vroeg de cast van de musical Mike Pence om een paar minuten van zijn tijd. ‘Wij zijn de uiteenlopende Amerikanen die zich zorgen maken en bang zijn dat de nieuwe regering ons, onze planeet, onze kinderen en onze ouders niet zal beschermen en onze rechten niet zal verdedigen, meneer. We hopen van harte dat onze voorstelling u heeft geïnspireerd om onze Amerikaanse waarden te bewaken en aan het werk te gaan voor ons allemaal’, aldus een deel van de korte speech.

Pence reageerde niet, maar Donald Trump zat er kort op en twitterde al snel dat ‘goede man’ Mike Pence een betere behandeling verdient. Eén van zijn tweets, waarin hij een lid van de cast ervan beschuldigd dat die op het toneel zijn tekst vergat, werd korte tijd later gewist. Trump eist een excuus van de cast van Hamilton, omdat het theater ‘altijd een speciale en veilige plek’ moet zijn. De acteurs hebben nog niet gereageerd.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

02:43 zaterdag 19 november 2016

Minstens drie lobbyisten zijn uit het team gestapt dat Donald Trump helpt bij de overgang naar zijn nieuwe regering. Het vertrek volgt op nieuwe regels van de aankomend president waarmee hij belangenverstrengeling wil tegengaan. Volgens Politico werden de lobbyisten verrast door de strengere regels. Ze waren al werkzaam in het overgangsteam toen vicepresident Mike Pence dinsdag de leiding overnam. Hij voerde anti-lobby-maatregelen in waardoor ze moesten beloven per direct al hun klanten te laten vallen. Eerder stond Chris Christie aan de leiding van de groep Trump-getrouwen die duizenden nieuwe benoemingen moeten regelen voordat Trump in januari wordt beëdigd als president.

Trump benoemde veel lobbyisten in zijn team. Onder hen de drie die nu opstappen. Michael Catanzaro is lobbyist voor energie- en oliebedrijven en ging over energiezaken. Michael Torrey lobbyt namens drank- en voedselbedrijven en kreeg landbouw onder zijn hoede. Michael McKenna die bezig was met de overgang van het Ministerie van Energie is lobbyist voor energie- en chemiebedrijven. Politico zegt niet te weten wat de andere lobbyisten in het team doen, maar er zijn geen aanwijzingen dat ze hun klanten hebben laten vallen.

Tijdens zijn presidentscampagne zei Trump dat hij corruptie en belangenverstrengeling in de regeringshoofdstad Washington zou aanpakken. ‘Drain the swamp’, was zijn leus: ‘Leg het moeras droog’. Ook president Barack Obama probeerde de invloed van lobbyisten op de Amerikaanse regering te beperken door een regeling in te voeren die ‘draaideur-gedrag’ moest voorkomen, de gewoonte waarbij mensen om en om voor de overheid en voor het bedrijfsleven werken. Obama’s regeling had wisselend succes. Groot was de kritiek op Trump toen bleek dat hij al snel na zijn verkiezing op 8 november lobbyisten aannam. Deze week kwam hij met nieuwe beleidsregels. Volgens die regels mogen regeringsambtenaren na hun vertrek vijf jaar lang niet als lobbyist werken. Daarnaast zouden ze hun leven lang niet mogen lobbyen voor andere landen.

19:00 vrijdag 18 november 2016

Donald Trump en NAVO-chef Jens Stoltenberg zijn het eens dat het westerse militaire bondgenootschap NAVO belangrijk blijft. De twee hebben elkaar vrijdag gebeld en gesproken over de veiligheidssituatie, zoals de terroristische dreiging, en over de omvang van defensie-uitgaven. Ze zijn het ook eens dat er al veel vooruitgang is geboekt bij het spreiden van uitgaven, maar er is nog meer werk te doen op dat gebied, meldde de NAVO.

Trump, in januari de opvolger van de Amerikaanse president Barack Obama, heeft er in zijn verkiezingscampagne op gewezen dat de Verenigde Staten erg veel geld kwijt zijn aan de veiligheid van anderen in het verre buitenland, terwijl die anderen zelf slechts mondjesmaat bijdragen. Trumps opmerkingen hebben tot onrust geleid in Europa. Dat is voor een belangrijk deel voor de veiligheid afhankelijk van het door de Amerikanen gedomineerde en voor een groot deel betaalde NAVO-bondgenootschap.

15:40 vrijdag 18 november 2016

Trump heeft vrijdag op Twitter beweerd dat hij hard heeft gewerkt om te voorkomen dat een Ford-fabriek uit Kentucky naar Mexico zou worden verplaatst. Hij pochte dat hij er samen met bestuursvoorzitter Bill Ford voor had gezorgd dat de fabriek in Kentucky blijft, maar nu blijkt dat Ford helemaal niet van plan was om de fabriek in Kentucky te sluiten. De productie wordt alleen uitgebreid naar Mexico.

Tijdens de verkiezingen stemde 62,5% van de inwoners van Kentucky op Trump. Gedurende zijn campagne bekritiseerde hij Ford meerdere keren, omdat de autofabrikant zijn productie steeds meer naar Mexico verplaatst. Een woordvoerster van het bedrijf heeft bevestigd dat inderdaad is overwogen de gehele productie naar Mexico te verplaatsen, maar dat zal dus niet gebeuren. De reden hiervoor is onduidelijk. Of Trump hier enige invloed op heeft gehad is ook niet bekend - mogelijk was de beslissing al gemaakt voordat hij werd verkozen tot president.

Ford is al jarenlang van plan om de productie van kleine auto’s te verplaatsen van Detroit naar Mexico. Hierdoor zouden de lager geprijsde auto’s meer winst opleveren. Ford-CEO Mark Fields zei dinsdag dat de verkiezing van Trump daar geen verandering in brengt.

03:10 vrijdag 18 november 2016

In de grote caroussel wie er wel en niet toe zullen treden tot de staf van de nieuwe Amerikaanse president, is nu de naam van ex-generaal Michael Flynn opgedoken. Hij zou zijn gevraagd voor de baan van nationaal veiligheidsadviseur, meldt een medewerker uit het team rond Donald Trump.

Het is nog niet bekend of Flynn, die Trump vaker heeft geadviseerd tijdens de presidentscampagne, de baan al heeft geaccepteerd.

Flynn, die 33 jaar diende in het leger, was in 2012 door president Barack Obama aangesteld als het hoofd van de Defense Intelligence Agency (DIA), de inlichtingendienst van de Amerikaanse krijgsmachten. In 2014 legde hij die functie neer. Sinds zijn pensioen is Flynn een criticaster van de regering-Obama. Hij vindt dat Obama niet sterk genoeg optreedt tegen terreurgroep Islamitische Staat en wil dat de VS de banden met Rusland aanhalen.

De gepensioneerde generaal is ook al genoemd als mogelijke minister van Defensie, maar zou daarvoor eerst toestemming moeten krijgen van het Congres.

Flynn was eigenlijk geregistreerd als 'Democratisch kiezer', maar sloot zich toch bij Trump aan.

Michael FlynnBeeld afp
Oud-generaal Michael FLynn komt aan bij de Trump Tower.Beeld ap

22:02 donderdag 17 november 2016

Geen pas gekozen president in de Verenigde Staten is de afgelopen decennia zo impopulair geweest als Donald Trump. Dit blijkt uit een donderdag gepubliceerde peiling van opinieonderzoeksbureau Gallup.

Slechts 42 procent van de Amerikanen heeft een gunstig oordeel over Trump. Voor zijn voorgangers Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton was dat in de periode na hun verkiezing respectievelijk 68, 59 en 58 procent. Over hen werd door aanhangers van de tegenkandidaat aanmerkelijk milder gedacht dan door Democraten over Trump.

Wel is de score van de toekomstige president aanmerkelijk gestegen sinds de week vóór de verkiezingen, toen slechts 34 procent van de ondervraagden een ‘gunstig’ uitsprak. Ook geniet hij nu meer steun dan ooit sinds maart 2011; zijn score was toen 43 procent.

Twitter bericht wordt geladen...

21:33 donderdag 17 november 2016

Donald Trump heeft donderdag zijn introductie beleefd in de internationale politiek met een ontmoeting in New York met de Japanse premier Shinzo Abe, die op het ogenblik in de VS verblijft. De twee spraken elkaar ’s avonds in de Trump Tower in Manhattan.

Abe en andere Aziatische leiders zijn bezorgd over sommige verkiezingsbeloften van Trump. Hij sprak zich uit tegen het handelsverdrag TPP. Ook zei hij dat Japan kernwapens moet aanschaffen. (Reuters)

Premier Sinzo AbeBeeld afp

20:59 donderdag 17 november 2016

Vanuit onverwachte hoek is Donald Trump donderdag in bescherming genomen tegen de kritiek dat zijn overgangsteam ten prooi is gevallen aan chaos en interne ruzies. Vicepresident Joe Biden zei er vertrouwen in te hebben dat ‘alles in goede handen zal zijn’ wanneer de vorige week tot president gekozen Trump op 20 januari wordt geïnaugureerd en zijn intrek neemt in het Witte Huis.

‘Geen enkele regering is klaar op Dag 1’, volgens Biden. De Democratische vicepresident sprak de geruststellende woorden tijdens een ontmoeting in zijn ambtswoning met zijn opvolger, de Republikein Mike Pence. De transitie naar een nieuwe regering moet grotendeels opnieuw beginnen, doordat veel van het voorbereidend werk van voormalig teamleider Chris Christie door Trump naar de prullenbak is verwezen.

Na de verkiezingen verving Trump de gouverneur van New Jersey door vicepresident Pence. Ook werden mensen vervangen die banden hebben met Christie. Volgens een boodschap van Trump zelf op Twitter verloopt de transitie ‘zó soepel’. De berichten over spanningen in zijn team wees hij van de hand. (AP)

Vermogen Trump
Beeld afp

20:29 donderdag 17 november 2016

Het ‘constructieve’ telefoongesprek tussen de Russische president Poetin en Trump heeft het Kremlin aangemoedigd tot het voorzichtig aftasten van de mogelijkheden om samen de crisis in Syrië op te lossen. Volgens de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken wordt contact gezocht met potentiële teamleden van Trump om hen te overtuigen van de onmisbaarheid van Rusland om de oorlog voorgoed te beëindigen.

De band tussen Rusland en de VS onder het presidentschap van Obama is juist onder grote spanning komen te staan dankzij de afwijkende ideeën over de aanpak van het Syrische conflict. Met Trump hoopt Poetin meer op één lijn te komen. Rusland is erop gebrand president Assad aan de macht te houden, en voor Trump is het omverwerpen van Assad geen heilig huisje. Assad zei al eerder in Trump een potentieel bondgenoot te zien in de strijd tegen IS, mits de nieuwe president zich aan zijn campagnebeloften houdt – waaronder het verslaan van de terreurorganisatie.

19:09 donderdag 17 november 2016

De financiële markten reageren op de verkiezing van Donald Trump net zo schouderophalend als de hoofdpersoon in Stanley Kubricks film uit 1964 Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb. Gezien de rally op de aandelenmarkt en de oplopende rente wordt ervan uitgegaan dat de ‘soep niet zo heet wordt gegeten als die wordt opgediend’ en Trumps beleid van investeren in de infrastructuur zelfs een stimuleringseffect kan hebben.

Joachim Fels van Pimco, de grootste obligatiebelegger ter wereld, noemt het veel te vroeg om alle zorgen maar meteen opzij te schuiven. De voordelen van de stimulering hoeven niet op te wegen tegen de nadelen van importheffingen en immigratiebeperkingen.

Hierdoor kunnen handelsoorlogen ontstaan en zal de globalisering in zijn achteruit worden gezet. De huidige groei zal volgens Fels in 2020 in een tranendal eindigen en in 2019 of 2020 tot een recessie kunnen leiden. Ook zal een stimuleringsbeleid van Trump met hogere rentes de dollarkoers omhoog jagen, hetgeen slecht nieuws is voor de grondstoffensector en landen die veel leningen in dollars hebben uitstaan, aldus Pimco.

Ook Bill Gross, de voormalige Pimco-goeroe en huidige baas van Janus Capital, waarschuwt voor de schadelijke gevolgen die Trumponomics zal hebben op de economie en de markten. Hij denkt dat vooral werklozen en lage inkomens de dupe zijn. Zijn beleid van meer investeringen in defensie en infrastructuur in combinatie met lastenverlagingen is volgens Gross een keuze voor ‘kapitaal boven arbeid en markten boven lonen’. De belastingverlagingen voor bedrijven zullen niet leiden tot meer investeringen maar tot nog hogere dividenden voor de aandeelhouders en nog hogere bestedingen aan aandeleninkoop.

Gross denkt dat beleggers tevreden moeten zijn met 3 tot 5 procent rendement. ‘Er is geen nieuwe Trump-bull market in de maak. Lagere belastinginkomsten kunnen leiden tot hogere begrotingstekorten, waardoor de rente en de inflatie zullen stijgen, wat de bedrijfswinsten zou kunnen drukken.’

DVD-hoes van Dr. StrangeloveBeeld .