Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

De Wever blijft uithalen: "Katholiek onderwijs helpt zelf ziel om zeep"

Bart De Wever, N-VA-voorzitter

Katholiek Onderwijs Vlaanderen krijgt felle kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Hij stelt dat de koepel 'zichzelf de facto opheft', maar die aanval is geen toeval. Zo ligt zijn partij al lange tijd op ramkoers met het katholiek onderwijs, ook vanwege de hervorming van het secundair.

Bart De Wever haalt opnieuw zeer hard uit naar Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "Er moet volgens de Guimardstraat wel iets serieus mis zijn met het katholieke onderwijs, als zij geen kans onbenut laat om de ziel ervan om zeep te helpen", stelt de N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester in een opiniestuk in De Morgen.

Toen het ingrijpend nieuwe schoolmodel van Katholiek Onderwijs Vlaanderen twee dagen geleden in deze krant bekend werd, had De Wever het plan vrijwel meteen afgeschoten. Hij sprak van "alweer een fout voorstel" en stelde dat Katholiek Onderwijs Vlaanderen "zichzelf de facto opheft". De katholieke dialoogschool, waarin naast de katholieke traditie andere religies en levensbeschouwingen een grotere rol krijgen en waarbij meer ruimte kan ontstaan voor de hoofddoek of speciale plaatsen om te bidden, blijft dus veel ophef veroorzaken.

De Wevers aanval is geen toeval. In haar onderwijsvisie uit 2012 liet N-VA al verstaan dat de koepel zou moeten afslanken en zich alleen nog maar zou mogen focussen op enkele kerntaken, zoals de boekhouding of scholenbouw. In vier jaar tijd kan veel veranderen, maar nu wordt duidelijk dat dit niet is gebeurd. Waar N-VA achter de schermen al op ramkoers lag met Katholiek Onderwijs Vlaanderen en de koepel volgens ingewijden het liefst zou zien verdwijnen, daar komt dat sentiment nu aan de oppervlakte.

Lees ook

Het opiniestuk van Bart De Wever: We moeten elke leerling uitdagen. Dat doe je niet door de lat zo laag te leggen dat iedereen erover kan

Het standpunt van Bart Eeckhout: Dat De Wever opnieuw de kans mist om moslimburgers als gelijken de hand te reiken, is dubbel jammer

Dwarsliggen

De uitspraken van De Wever hebben immers weinig tot niets te maken met de katholieke dialoogschool zelf. Zo verzet hij zich tegen meer ruimte voor de islam op elke school en zogenaamde 'structuurhervormingen'. En dat terwijl topman Lieven Boeve in deze krant aangaf dat elke school vrij zal mogen kiezen hoe ze de katholieke dialoogschool invult en dat vooral op scholen met 'zeer veel moslims' extra voorzieningen, zoals plaatsen voor gebed, kunnen worden gerealiseerd. "Er zullen 2.200 verschillende dialoogscholen ontstaan", zei Boeve.

Het is tekenend dat De Wever in zijn opiniestuk verwijst naar de modernisering van het secundair onderwijs. Hij kapittelt opnieuw Katholiek Onderwijs Vlaanderen, dat zich meermaals heeft uitgesproken voor deze plannen. Zo heeft Boeve onlangs nog duidelijk laten weten dat hij het betreurt dat de politieke onderhandelingen niet vlotten.

Volgens betrokkenen ligt vooral N-VA dwars. De partij van De Wever, die de hervorming in de vorige Vlaamse regering mee goedkeurde, wil in tegenstelling tot coalitiepartner CD&V louter enkele doelgerichte ingrepen in het beroeps- en technisch secundair onderwijs voorzien.

Katholiek Onderwijs Vlaanderen kan wel rekenen op luide steun van de christendemocraten. Minister van Onderwijs Hilde Crevits schaart zich achter de dialoogschool en stelt duidelijk dat de katholieke identiteit niet in gevaar komt. Ook voorzitter Wouter Beke nam de verdediging op zich. "Met dit voorstel kiest het vrije onderwijs voor integratie in plaats van segregatie", klinkt het. "Door rekening te houden met de identiteit van ieder kind, krijgt ieder kind een plaats in de school."

De Wever verzet zich tegen meer ruimte voor de islam op elke school en zogenaamde 'structuurhervormingen'

Dialoog met grenzen

Jonge moslimvrouwen juichen de plannen evenzeer toe. "Eindelijk", klinkt het duidelijk. Een soepelere omgang met het dragen van hoofddoeken zou volgens hen al veel betekenen. "Jonge meisjes voelen zich vanwege hun hoofddoek uitgesloten", zegt studente Yasmien Naciri.

Toch is lang niet iedereen zo enthousiast. Schooldirecteurs reageren in een rondvraag van deze krant veeleer terughoudend. Ze scharen zich achter de noodzaak voor meer dialoog met andere religies, zoals bijvoorbeeld de islam, maar willen ook hun eigen identiteit versterken. "We zijn voor een dialoogschool, maar die heeft toch grenzen", stelt een directeur.

Jonge moslimvrouwen juichen voorstellen toe, schooldirecteurs reageren terughoudend