Alles wat u moet weten over de Amstel Gold Race

© Belga

De Amstel Gold Race vindt al sinds 1966 jaarlijks plaats en is ongetwijfeld de belangrijkste wielerklassieker in Nederland. Het wordt de tweede editie waarin de finish van de UCI WorldTour-wedstrijd niet op de Cauberg, maar daar net voorbij ligt. Er is dus meer dan een stel klimmersbenen nodig om deze klassieker te winnen.

mio

Wielrennen op Sportwereld.be

Van Maastricht naar Valkenburg

De renners moeten dit jaar ruim 251 kilometer en 33 beklimmingen afleggen vooraleer ze in Valkenberg de finish van de Amstel Gold Race bereiken. De start wordt om 10:15 op het Marktplein in Maatstricht gegeven en tegen 16:45 worden de renners verwacht in Valkenburg.

Parcours: vier kilometer klimmen

Vorig jaar besliste de organisatie van de Amstel Gold Race om de finish niet meer op de Cauberg, maar 1,8 kilometer voorbij de klim te leggen. Die wijziging kwam er na de positieve ervaringen tijdens het wereldkampioenschap in Valkenburg in 2012. Op die manier moeten meer renners kans maken op de overwinning.

In de slotfase moeten de renners de Cauberg een keertje extra over. Na de laatste doortocht aan de finish trekt het peloton richting Geulhemmerberg (970 meter, stijgingspercentage 7.9%), waarna het opnieuw naar Maastricht rijdt. Na doortochten op de Bemelerberg (900 meter, stijgingspercentage 7%) en door het kerkdorp Sibbe keren de renners terug naar de Cauberg (800 meter, stijgingspercentage 12%). Alles samen moet de voormalige aankomstbeklimming vier keer overwonnen worden.

De 34 beklimmingen over 251 kilometer zijn allemaal samen goed voor ruim 4.000 hoogtemeters (bekijk hier de kaart).

Deelnemers: opnieuw Kreuziger, of toch Gilbert?

Vorig jaar ging de overwinning naar Roman Kreuziger. Philippe Gilbert ging in de laatste beklimming van de Cauberg nog in de aanval maar kon de Tsjech niet meer bedreigen.

Kreuziger voert de deelnemerslijst aan, maar zal toch vooral moeten uitkijken voor Gilbert. Onze landgenoot won woensdag de Brabantse Pijl en lijkt vastberaden om zijn voorjaar tijdens de laatste drie voorjaarsklassiekers kleur te geven.

Wie de deelnemerslijst bekijkt, beseft meteen ook dat Kreuziger en Gilbert niet de enige kanshebbers zijn. Kwiatkowski, Valverde, Rodriguez, Mollema, Gerrans, Nibali, Gasparotto, Slagter en Moreno zijn de grote namen die in het oog springen.

Erelijst: veel variatie, twee keer Gilbert

De erelijst van de Amstel Gold Race oogt erg gevarieerd. Philippe Gilbert won in Valkenburg in 2010 en 2011 en het was al van de Nederlander Jan Raas (1977-1980) geleden dat een renner deze wedstrijd nog eens twee keer na elkaar wist te winnen. Raas is met vijf overwinningen de absolute recordhouder.

Eddy Merckx en Philippe Gilbert wonnen de wedstrijd net als de Nederlander Gerrie Knetemann twee keer, maar Gilbert kan die twee zondag op achterstand zetten.

De Nederlanders moeten al terug tot 2001 om de naam van een landgenoot op de lijst te zien prijken. Erik Dekker (2001) is voorlopig onze laatste noorderbuur die de Amstel Gold Race wist te winnen. Nederland behaalde in totaal wel al zeventien overwinningen, tegenover elf voor België.

De winnaars van de laatste tien edities vindt u hier terug in een overzicht.

Op naar de Waalse klassiekers

De Amstel Gold Race gaat vooraf aan nog twee andere grote klassiekers. Volgende woensdag staat de Waalse Pijl op het programma en drie dagen later wordt het voorjaar der klassiekers afgesloten met Luik-Bastenaken-Luik.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen