Direct naar artikelinhoud

Drie Ierse topbankiers in de cel

Drie Ierse topbankiers moeten de gevangenis in voor hun rol in het grootste boekhoudschandaal uit de Ierse geschiedenis. De Dublinse rechtbank achtte het trio schuldig aan het in de boeken zetten van 'schijntransacties' ter waarde van 7,2 miljard euro, bedoeld om het verlies van miljarden euro's spaargeld te camoufleren bij de inmiddels ter ziele gegane Anglo Irish Bank.

Willie McAteer, topman van Anglo Irish Bank, arriveert bij de rechtbank in Dublin voor de behandeling van de aanklacht tegen hem wegens fraude in 2008.Beeld AP

De rechter veroordeelde de voormalige financieel topman van Anglo Irish Bank, Willie McAteer, vrijdag tot 3,5 jaar cel, terwijl zijn collega John Bowe, het vroegere hoofd kapitaalmarkten bij de bank, 2 jaar zal moeten doorbrengen in Mountjoy Prison. De ex-topman van de bank Irish Life and Permanent, Dennis Casey, wacht twee jaar en negen maanden celstraf.

De rechter achtte na 74 zittingsdagen bewezen dat de drie hebben samengezworen om fraude te plegen en spaarders en beleggers hebben misleid. 'Oneerlijk, bedrieglijk en corrupt', zei rechter Martin Nolan over de fraudepraktijken van de drie.

De zaak tegen McAteer, Bowe en Casey was een van de geruchtmakendste Ierse rechtszaken van de laatste jaren. De ondergang van Anglo Irish Bank droeg bij aan de verpletterende schuldenlast van 64 miljard euro waaronder de Ieren de jaren na het uitbreken van de kredietcrisis gebukt gingen. Tot woede van de Ieren hoefden tot nu toe weinig van de betrokken bankiers de gevangenis in.

De zaak tegen McAteer, Bowe en Casey was een van de geruchtmakendste Ierse rechtszaken van de laatste jaren

Ernstig financieringstekort

Het was Casey die tussen maart en september 2008 via Irish Life and Permanent miljarden euro's doorsluisde naar Anglo Irish Bank, die door McAteer en Bowe vervolgens in de jaarcijfers werden opgevoerd als deposito's van nieuwe klanten. Zo hoopten McAteer en Bowe te verdoezelen dat hun bank met een ernstig financieringstekort kampte. Het tekort was het gevolg van het knappen van de Ierse vastgoedzeepbel, nadat Anglo ruim een decennium lang veel geld had gepompt in Iers vastgoed.

De in totaal 7,2 miljard euro aan schijntransacties figureerde nauwelijks een dag in de boeken van Anglo, net lang genoeg om beleggers te laten denken dat alles in orde was met de bank en hun aandelen geen gevaar liepen. De dag erna sluisde het trio de miljarden weer terug naar Irish Life and Permanent.

Kaartenhuis

Het kaartenhuis stortte in elkaar in oktober 2008, toen de Ierse regering ontdekte dat Anglo Irish Bank op de drempel van een bankroet stond. De regering van premier Brian Cowen kondigde aan dat in het geval van een bankroet niet alleen alle spaarders, maar ook alle obligatiehouders gered zouden worden door de belastingbetaler. Toen wist de regering echter nog niet van de miljardenfraude bij Anglo, noch van Anglo's schuldenberg vol rommelhypotheken.

De Ierse belastingbetaler moest uiteindelijk naast Anglo nog vier banken redden, waardoor de Ierse staatsschuld steeg van 25 procent in 2007 naar het vijfvoudige in 2012 . Ierland moest daarop gered worden door de eurolanden en het IMF. Anglo werd in 2009 genationaliseerd en is in 2011 opgegaan in de Irish Bank Resolution Corporation. De vastgoedportefeuille werd grotendeels overgeheveld naar een bad bank.

De Ierse belastingbetaler moest uiteindelijk naast Anglo nog vier banken redden