Renato Sanches zorgde met een lange rush voor de aanleiding van het enige doelpunt. © REUTERS

Renato Sanches Man van de Match in teleurstellende Kroatië-Portugal

Bayern-aanwinst Renato Sanches is zaterdag na afloop van de achtste finale tussen Kroatië en Portugal door de Europese Voetbalbond UEFA verkozen tot Man van de Match. Dat maakte de UEFA zaterdag bekend.

Sanches startte tegen de Kroaten op de bank en viel na vijftig minuten in. Na 117 minuten ging er voor de eerste keer een bal tussen de palen: Cristiano Ronaldo stootte op doelman Danijel Subasic, Ricardo Quaresma kon daarna voor een leeg doel niet meer missen.

Quaresma verlost Portugal in 117e minuut na oersaaie partij

© REUTERS

Na een oersaaie wedstrijd, waarin het 116 minuten wachten was op een schot tussen de palen, heeft Portugal zich gekwalificeerd ten koste van Kroatië. Ricardo Quaresma besliste de wedstrijd op een zeldzame tegenaanval: 0-1. In de kwartfinale wacht Polen.

Het leek op voorhand de aantrekkelijkste partij zaterdag, maar de sterren gaven niet thuis en de hoge verwachtingen werden niet ingelost. Kroatië begon het best aan de partij, maar de Portugezen herstelden snel het evenwicht. Op het eerste kansje was het wachten tot de 25e minuut. Pepe zette zijn hoofd tegen het leer na een uitdraaiende vrije trap van Cedric, maar zijn poging ging over het doen van Subasic. Iets na het halfuur kon Kroatië een snelle tegenaanval opzetten. Perisic kon zijn mannetje uitschakelen, maar zijn poging belandde in het zijnet. Verder vielen enkele stevige overtredingen op. Zo ontsnapte Fonte aan rood, nadat hij zijn voet stevig op het onderbeen van de op de grond liggende Rakitic zette. Met een droge 0-0 en geen enkele poging op doel gingen beide teams de rust in.

© AFP

Na de rust was er weinig beterschap, met veel middenveldspel en voorzetten die precisie misten. In tegenstelling tot de vorige wedstrijd pakte Portugal nu niet het heft in handen. Het liet de bal aan de Kroaten en wachtte geduldig op zijn kans. Op het uur kreeg Kroatië een vrije trap vanop rechts. Vida zette er zijn hoofd tegen, maar de bal ging een metertje naast. Veel meer viel er niet te beleven in een ondermaatse wedstrijd zonder schoten op doel, verlengingen waren het logische gevolg.

Quaresma beslist in dolle slotfase

Wie hoopte op een aangenamere wedstrijd in de verlengingen, was eraan voor de moeite. Na zes minuten leek Rakitic met een prachtige pass Kalinic op weg te sturen naar een doelrijpe kans, maar het schot van de spits zwaaide ei zo na het stadion uit. Desondanks was het wel de beste poging in de eerste verlenging, samen met een mislukte lob van Perisic.

© REUTERS

Ook de tweede verlenging leek verloren moeite. Vida kreeg na ongelukkig struikelen van Rui Patricio een uitstekende kopkans op een hoekschop, maar kadreren was er opnieuw niet bij. Strafschoppen leken onafwendbaar, maar plots was daar opschudding. Perisic trof eerst de paal en dan was daar de dodelijke counter van Portugal. Nani vond met een onorthodoxe voorzet Ronaldo. Subasic keerde zijn inzet, maar Quaresma was goed gevolgd en legde simpel binnen.

Vida zorgde in de slotfase nog bijna voor strafschoppen, maar zijn inzet ging centimeters naast. Het bleef 0-1 en Portugal ontmoet Polen in de kwartfinales. Kroatië, dat indruk maakte in de groepsfase, druipt ontgoocheld af