© AP

1 / 2
thumbnail: Quintana kwam zwaar ten val
thumbnail:

De tiende rit in de Vuelta, een tijdrit van ruim 36 kilometer, is gewonnen door Tony Martin. De wereldkampioen tijdrijden was elf seconden sneller dan Fabian Cancellara. Alberto Contador werd vierde en neemt de rode leiderstrui over van Nairo Quintana.

vtvn

Wielrennen op Sportwereld.be

Zoals verwacht zette Fabian Cancellara de eerste toptijd van de dag neer. De Zwitser zette 47'13" op de tabellen. Hij was daarmee ruim een minuut sneller dan de Nieuw-Zeelander Jesse Sergent. Het was wachten op Tony Martin om de tijd van Cancellara te bedreigen. Der Panzerwagen zette met een gemiddelde van 47km/u de toptijd neer en was elf seconden sneller dan de Zwitser. Ondertussen zette ook Pieter Serry een knappe tijd neer, op 1'32" van Martin. Hij werd elfde.

Cancellara en Belgisch kampioen Kristof Vandewalle waren na afloop van de tijdrit wel niet te spreken over het parcours (LEES MEER). Bij de favorieten toonde Alberto Contador zich van bij de start de sterkste van het pak. De Spanjaard zette Alejandro Valderde bij het eerste tussenpunt op zeven seconden, leider Nairo Quintana beperkte de schade tot 21 seconden, Chris Froome had al 29 seconden achterstand.

In de afdaling na het eerste tussenpunt smakte Quintana tegen het asfalt. De Colombiaan prutste eerst wat aan zijn schoenen, miste dan zijn bocht en ging over kop. Quintana bleef even liggen maar kroop terug op de fiets. Ondertussen zette Rigoberto Uran een toptijd neer. Hij was amper vijftien seconden trager dan Martin. Contador liep bij het tweede tussenpunt 20 seconden uit op Valverde, van Froome en Quintana had El Pistolero al lang geen last meer.

Contador kwam binnen op 39 seconden van Martin, bijna één minuut sneller dan Froome en 22 seconden beter dan Valverde. Quintana verloor meer dan vier minuten. Contador is dan ook de nieuwe leider. Hij heeft 27 seconden voorsprong op Valverde, Uran volgt op 59 seconden. Froome staat nu vijfde op 1'18, Quintana zakt naar plek elf op 3'25.

Uitslag:

1. Tony Martin (Dui/OPQ) de 36.7km in 47:02 (gem. 46.81786km/u)

10. Chris Froome (GBr/SKY) 01:32

1. Alberto Contador (Spa/TCS) de 1494.3km in 36u45:49 (gem. 40.64617km/u)

10. Damiano Caruso (Ita/CAN) 02:59

Bekijk de volledige uitslag en stand hier!

Cancellara: ‘Dit had niets met tijdrijden te maken’

© AFP

Fabian Cancellara reed een uitstekende tijdrit in de Vuelta, maar de Zwitserse tempobeul was achteraf allesbehalve te spreken over het heuvelachtige parcours tussen Real Monasterio de Santa María de Veruela en Borja. ‘Dit had niets met tijdrijden te maken’, aldus Cancellara.

‘Het parcours lag er bijzonder slecht bij. Ik ben helemaal niet voluit kunnen gaan’, was Spartacus ontevreden. ‘Ik heb er nog het beste van gemaakt, maar voor de klassementsrenners wordt het straks een héél ander verhaal.’

Ook Belgisch kampioen tijdrijden Kristof Vandewalle sakkerde na afloop. Vandewalle zette - voor zijn doen - een ondermaatse prestatie neer. Hij verloor bijna vijf minuten op Cancellara en moest meer dan vijftig renners laten voorgaan. ‘De klim lag me echt niet. En de weg was in slechte staat. Ik had nog veel last van mijn valpartij vorige week en die putten in de weg deden pijn aan mijn rug en ribben. Ik kon niet voluit gaan. Ik ga proberen om de volgende weken te herstellen en top te zijn op het WK tijdrijden in Ponferrada. Daar mik ik op een plaats in de top-tien.