© rr

Universiteit Antwerpen serveert insectenburgers

Volgende week donderdag zullen studenten en personeelsleden van de VUB kunnen kennismaken met groenteburgers op basis van gemalen buffalowormen. Ook de Universiteit van Antwerpen wil zo snel mogelijk insecten op het menu zetten. Leuven en Gent kijken de kat uit de boom.

Geert Neyt

Donderdagmiddag 9 oktober zal het menu van het studentenrestaurant van de VUB-campus Etterbeek uitgebreid worden met een buffaloburger. De buffaloworm is een van de tien insectensoorten die eerder dit jaar werden goedgekeurd voor consumptie door het Federaal Voedselagentschap. Hij is verwant aan de meelworm en zou een beetje nootachtig smaken, ‘met een hint van spek en popcorn’. ‘Wij hebben er 400 besteld’, zegt Philippe Merckx, diensthoofd van het VUB-studentenrestaurant. ‘Buffalowormen zijn zeer proteïnerijk. We bieden ze aan als een groenteburger in een broodje en met een garnituur van sla en tomaat voor 5 euro, dezelfde prijs van onze andere maaltijden.’

De burgers worden geleverd door het voedingsbedrijf Damhert, dat deze week als eerste op de Belgische markt vleesvervangers op basis van insecten aanbiedt.

Onder de naam ‘Insecta’ verkoopt Damhert nuggets, burgers en schnitzels van buffalowormen, 'waarin geen pootje of geleding meer te herkennen is'.

Vlees of vegetarisch?

Ook aan de Universiteit Antwerpen (UA) is het licht op groen gezet om zo snel mogelijk de insectenburger uit te testen. ‘Wij zijn altijd voorlopers geweest in duurzame catering’, zegt Peter De Meyer. ‘Zo waren wij de eerste om tonijn te schrappen van het menu.’

Grootste probleem bij de UA is dat men er nog niet over uit is of een wormenburger als vegetarisch dan wel vleesgerecht moet worden verkocht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER