Luister naar

In memoriam: Eerste RPF-burgemeester

Nieuws
Jan Rietkerk, oud-burgemeester van Genemuiden, is op 22 juni tijdens zijn vakantie op Bali overleden. De in Lisse geboren bestuurder en politicus is 81 jaar geworden.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
maandag 26 juni 2017 om 20:51
In memoriam: Eerste RPF-burgemeester
In memoriam: Eerste RPF-burgemeester nd / Jaco Klamer

Opgeleid als onderwijzer vertrok Jan Rietkerk met vrouw Gritly van Manen in 1959 naar Nieuw-Guinea.

In zijn memoires, in 2011 gepubliceerd, blikt hij uitgebreid terug op die zeer bewogen periode uit zijn leven.

Pionieren lag hem goed. Terug in Nederland raakte hij betrokken bij de lokale politiek. Rietkerk werd in zijn woonplaats Wezep raadslid voor het GPV, een van de voorlopers van de ChristenUnie. Ook werd hij wethouder in die plaats. Hij maakte er eind jaren zestig de scheuring in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt mee. Die scheuring werkte door in de politiek. Jan Rietkerk werd actief voor de RPF, ook een voorloper van de ChristenUnie.

1200 stemmen

In 1977 was hij de eerste landelijke lijsttrekker voor de RPF. Hij kwam 1200 stemmen tekort voor een zetel in de Tweede Kamer.

In 1987 werd hij, als eerste RPF’er, benoemd tot burgemeester van Genemuiden. Dat bleef hij tot in het jaar 2000.

Rietkerk viel op door zijn gemakkelijke omgang met mensen, zijn betrokkenheid en zijn enthousiasme. Hij wilde, schreef hij in zijn boek, in zijn leven ‘bruikbaar zijn voor de Heer’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.