Luister naar

Akkoord over sociaal plan rijksambtenaren

Nieuws
In het nieuwe sociaal plan voor rijksambtenaren wordt de versobering van de werkloosheidsuitkering WW volledig gerepareerd. Ontslagen rijksambtenaren houden daardoor maximaal recht op 38 maanden WW, terwijl die volgens de wet maximaal twee jaar wordt.
Gijs Herderschêe redactie vk
donderdag 29 juni 2017 om 03:00

Den Haag

Dit heeft minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken met de vakbonden afgesproken. Het kabinet voert hiermee als eerste grote werkgever een afspraak uit het sociaal akkoord van april 2013 uit. In dat akkoord gingen vakbonden en werkgevers akkoord met de versobering van de WW, maar spraken tegelijk af dat zij die met cao-afspraken zouden ‘repareren’.

Het kabinet doet dat nu zelf als werkgever voor 110.000 rijksambtenaren. Het kabinet neemt ook de kosten voor zijn rekening, terwijl vakbeweging en werkgevers in het bedrijfsleven hebben afgesproken dat werknemers de premie betalen. Het kabinet is er erg op gespitst dat de reparatieafspraak wordt nagekomen. Werkgevers en vakbeweging konden het jarenlang niet eens worden over de manier waarop de reparatie moest worden geregeld.

In april presenteerde demissionair minister Asscher (PvdA) van Sociale Zaken een oplossing waarmee werkgevers morrend akkoord gingen. Zij moeten dat voorstel met de vakbonden uitwerken.

Het huidige sociaal plan voor rijksambtenaren loopt eind dit jaar af. Een rijksambtenaar die bij ontslag acht jaar voor zijn pensioen zit, krijgt een soort prepensioenregeling. Voor deze ambtenaar loopt de uitkering door tot zijn pensionering. Hij moet dan wel minimaal tien jaar bij de overheid hebben gewerkt. Wie dus op zijn 59e na tien jaar werken ontslagen wordt, krijgt tot zijn 67e een uitkering. Tenminste als hij vanaf 67 jaar AOW krijgt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.

Directeur Pieter Cnossen vakorganisatie CGMV wil het ledenverlies ombuigen naar ledengroei.

Vakorganisatie richt zich op christelijke goede doelen: 'Medewerkers werken soms onder minimumloon'

De christelijke vakorganisatie CGMV gaat zich op een nieuwe doelgroep richten: christelijke organisaties zonder winstoogmerk. ‘Daar heerst veel bevlogenheid, maar voor werknemers wordt vaak niet goed gezorgd.’

De goudprijs breekt record na record

De goudprijs slaat op hol, maar waar komt die goudkoorts opeens vandaan?

De goudprijs breekt record na record, en dat is niet per se vrolijk nieuws. Goud geldt namelijk als verkapte verzekeringspolis tegen oorlogen, crises en ander onheil. Vier redenen waarom mensen plotseling goudstaven hamsteren.