"Google is een platform voor piraterij"

Het zit er bovenarms op tussen Google en News Corp, een van de grootste krantenbedrijven ter wereld. In een brief aan de Europese Commissie noemt het bedrijf van Rupert Murdoch Google onomwonden "een platform voor piraterij." De brief komt er in de nasleep van een EU-onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik met de zoekmachine van Google.

News Corp is in handen van Rupert Murdoch en heeft onder meer Wall Street Journal, The Sun en de New York Post in zijn bezit. In de brief wordt verwezen naar het feit dat Google eerder in opspraak is gekomen voor het doorlinken naar websites die films en muziek illegaal aanbieden. De opties die Google biedt om die links te laten verwijderen, zijn volgens News Corp onvoldoende. Ook de toplui van Google krijgen een veeg uit de pan. "De blinkende visie van de Google-oprichters is vervangen door cynisch management." 

Een horrorfilm als voorbeeld

"Google schept op over zijn vermogen om verkeer bij te houden en kiest ervoor om het illegale en onsmakelijke materiaal dat zelfs na de simpelste zoekopdracht verschijnt, te negeren", schrijft Robert Thomson (CEO News Corp) ook in zijn brief aan de Europese Commissie.

Hij haalt de horrorfilm "Insidious" aan als voorbeeld. "Wie die film door de zoekrobot haalt, krijgt meteen te zien waar die film illegaal kan worden gedownload", klinkt het fel. Een andere doorn in het oog van Thomson: het feit dat Google zoekresultaten van YouTube bovenaan zet, ook al wordt gezocht naar video's die niet oorspronkelijk van YouTube afkomstig zijn. 

Andere punten van kritiek:

  • Het plotselinge verschuiven van zoekresultaten
  • Het beperken van de toegang tot het Android-ecosysteem
  • De "schandelijke aggregatie" van nieuws op Google.


Vooral dat laatste punt zit het krantenimperium dwars, omdat het ertoe leidt dat mensen geen kranten meer lezen. Een vrees die wordt gedeeld door Axel Springer, een Duitse krantengigant. Tegenover de BBC zegt een bron bij News Corp "blij te zijn met de nieuwe richting die de Europese Commissie inslaat".

"We zijn niet de toegangspoort tot het internet"

De brief van News Corp is ook een reactie op een eerdere brief, geschreven door Google-topman Eric Schmidt en gericht aan de Financial Times. Daarin stelt Schmidt dat zijn bedrijf niet de toegangspoort tot het internet is. Nog volgens hem halen nieuwssites de meeste trafiek uit directe bezoekers. "Minder dan 15 procent komt via Google naar die sites", schrijft hij.

Google heeft tot dusver al drie keer geprobeerd om te schikken met de Europese Commissie, evenveel keer tevergeefs. En dit voornamelijk onder druk van concurrenten die vinden dat Google in zijn voorstellen onvoldoende doet om concurrerende sites even veel aandacht te geven als de diensten van Google zelf. 

Meest gelezen