© Reuters

Vier conclusies na de laatste bergrit

Het klimwerk in de 101e Ronde van Frankrijk zit erop. Vincenzo Nibali onderstreepte op de flanken van Hautacam nog maar eens zijn dominantie in deze Tour. De zege is binnen voor de Italiaan. Maar wat hebben we nog geleerd van de achttiende rit?

vtvn

Tour de France op Sportwereld.be

1) Hegemonie Nibali is compleet

Vincenzo Nibali kwam als outsider naar deze Ronde van Frankrijk. Top 5? Waarschijnlijk. Podium? Misschien. Winst? Gek! Na het uitvallen van topfavorieten Chris Froome en Alberto Contador stond de Italiaan echter op als dé man van deze Tour. Op Hautacam trok Nibali er al op tien kilometer van de streep alleen op uit. Hij dulde even Chris Horner bij hem maar liet die al snel achter zich. De vierde ritzege van Nibali kwam nooit in gevaar.

De Italiaan van Astana heeft nu ruim zeven minuten voorsprong op eerste achtervolger Thibaut Pinot. Een gele trui die de tegenstand op deze manier domineert én daarbij de zeges nagenoeg aan elkaar rijgt, het is ongezien de laatste jaren. We moeten al terug naar de glorietijd van Lance Armstrong, waarbij we niet suggereren dat Nibali verboden middelen gebruikt voor zijn krachtexploten. Nee, Nibali is de oververdiende winnaar van deze Tour. Hij heeft geen enkele ritzege gestolen en viel zelf de concurrentie aan. Het is de eerste keer in 30 jaar dat een Tourwinnaar vier ritten in lijn wint in dezelfde Tour. De vorige die daarin slaagde, was Laurent Fignon. Een waardige kampioen dus!

2) Van den Broeck zakt volledig door het ijs

Voor Jürgen Van den Broeck wordt deze Tour steeds meer een calvarietocht. De Belgische Tourhoop moest al vroeg op de Tourmalet lossen en verloor uiteindelijk bijna veertien minuten. Van den Broeck blijft wel gepositioneerd in de top vijftien maar staat nu dertiende op een half uur. Dat zijn dus dertig minuten. Niet bepaald waar Lotto-Belisol op gehoopt had. VdB ging namelijk voor het podium. Virus of niet, dit is een complete mislukking voor renner én team.

Ploegleider Marc Sergaent ziet Van den Broeck al in de Ronde van Spanje, liefst strijdend voor een plek bij de eerste vijf. VdB zelf hield de boot zowel voor als na de finish af. 'Eerst dit afmaken en laten onderzoeken wat er mis is met mij', aldus Van den Broeck, die in zijn reactie ook vlug was om te verwijzen naar ploegmaat Maxime Montfort als kopman voor de Vuelta. Geen verwachtingen meer kweken dus. Misschien is dat wel het beste.

3) Strijd om het podium is ongemeen spannend

De Tour ligt zo goed als in een definitieve plooi. De volgende drie ritten zal het vooral gaan om de ritzege en niets anders. Toch staat er in de tijdrit van zaterdag nog een eer op het spel: het podium van deze Ronde van Frankrijk. Er zijn nog drie gegadigden: Thibaut Pinot, Jean-Cristoph Péraud en Alejandro Valverde. Dit trio staat op amper vijftien seconden van elkaar: Pinot volgt op 7'10" van Nibali, Péraud op 7'23" en Valverde op 7'25".

Twee Fransen op het podium in Parijs? Het zou mooi zijn, maar het is relatief onwaarschijnlijk. Thibaut Pinot staat namelijk niet bepaald bekend om zijn kwaliteiten als tijdrijder. De renner van FDJ zal dus waarschijnlijk voorbij gestoken worden door zowel Péraud als Valverde, die beiden een redelijk tot goede tijdrit in de benen hebben en daardoor voor plek twee zullen vechten als leeuwen. In deze Tour kan echter alles dus eerst zien hoe de tijdrit zich ontvouwt. Wie weet heeft witte trui Pinot (2'17" voorsprong op Romain Bardet) wel een superdag?

4) Twee truien veranderen niet meer van schouders

De gele en witte trui zijn nagenoeg veilig bij Nibali en Pinot maar helemaal zeker zijn zij nog niet. Over de groene puntentrui en wit-rode bergtrui bestaat echter géén twijfel meer. Als Peter Sagan Parijs haalt, wint hij zijn derde opeenvolgende groene trui. De kloof met nummer twee Bryan Coquard, de koning van de tussenspurten, is nu al onoverbrugbaar. De vraag die gesteld wordt is: wie gaat de Slovaak de komende jaren van de groene trui houden? Op dit moment is geen enkele snelle man in staat om in nagenoeg alle ritten (exclusief bergritten) punten te pakken. De groene dominantie van Sagan lijkt voorlopig niet te stoppen.

Rafal Majka mag zich de bergkoning van deze Tour noemen. Als de Pool van Tinkoff-Saxo de eindstreep haalt, mag hij de bolletjestrui mee naar zijn thuisland nemen. Niet slecht voor een renner die op het laatste moment moest invallen als helper voor kopman Alberto Contador. Majka is dé revelatie van deze Ronde van Frankrijk en behaalde ook twee mooie ritzeges. Meneer Tinkoff zal zwaar in zijn buidel moeten tasten om Majka te houden.

Sagan pakt derde opeenvolgende groene trui als...

© Belga

© blg

1 / 2
thumbnail:
thumbnail: null

Peter Sagan kan zich al opmaken voor een feestje in Parijs: na de rit naar Hautacam is de Slovaak mathematisch zeker van de zege in het puntenklassement. De Cannondale-topper moet nu enkel nog veilig de Champs-Elysées bereiken om zijn derde opeenvolgende groene trui veilig te stellen.

Tour de France op Sportwereld.be

Brian Coquard was de laatste belager van Sagan. De Fransman van Europcar won weliswaar nog de tussenspurt in Trébons en pakte zo 20 punten mee, waardoor hij de koof met Sagan verkleinde tot 155 punten. Maar na de rit naar Hautacam vallen er nog slechts 150 punten te rapen, waardoor de Slovaak mathematisch niet meer bijgehaald kan worden in het klassement om de groene trui. Sagan moet wel nog Parijs halen om de groene trui mee naar huis te nemen.

Bekijk hier de volledige stand in het puntenklassement!

Nibali zet de puntjes op de i met vierde zege, VDB zakt volledig door het ijs

© Reuters

Gele trui Vincenzo Nibali (Astana) heeft de laatste begrit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Italiaan pakt zo zijn vierde etappezege in deze Tour en onderstreept zijn hegemonie nog eens twee dagen voor de streep in Parijs. Jurgen Van den Broeck betaalde zijn inspanningen van gisteren duur en zakte al op de legendarische Tourmalet, de voorlaatste klim van de dag, volledig door het ijs.

Tour de France op Sportwereld.be

Alweer Bakelants in de aanval

De 18de etappe van Pau naar Hautacam was 145,5 kilometer lang maar telde vier cols, waaronder de legendarische Tourmalet en de slotklim naar Hautacam. De aanloop was echter nog relatief rustig en na enkele strubbelingen geraakten Daniel Oss (BMC) en Bartosz Huzarski (TNE) weg. Uiteindelijk zouden nog 18 renners vooraan aansluiten. Onder hen ook één landgenoot en weer was het Jan Bakelants van Omega Pharma-Quickstep die attent meeschoof. Onder de 20 koplopers voorts nog namen als Boom (Belkin), Chavanel (IAM), Trofimov (KAT), Kadri (AG2R), Nieve (Sky), De Marchi (CAN), Cocquard, Voeckler en Reza (Europcar). Astana behield rustig de controle en liet begaan op de eerste twee hellingen van de dag: de Côte de Bénéjacq en de Cote de Loucrup, twee cols van derde categorie. Respectievelijk Huzarski en Boom kwamen als eersten boven. Cocquard hield het puntenklassement nog even spannend door de supersprint te winnen maar moest daarna snel lossen.

Van den Broeck moet zelfs Sagan laten gaan

Aan de voet van de legendarische Col du Tourmalet (buiten categorie) trok Chavanel er als eerste vandoor maar hij werd al snel gecounterd door Kadri en Nieve. In de achtergrond zetten de sprinters zich al snel in de bus, waar Eisel alweer als buschauffeur fungeerde. Hun enige betrachting was nog om op tijd binnen te geraken. De favorieten hielden zich rustig maar het peloton werd stelselmatig uitgedund onder het tempo van Astana, tot een veertig man op de top.

Een duidelijk nog niet herstelde Jurgen Van den Broeck moest zijn inspanningen van de dag voordien echter al snel bekopen en moest zelfs mannen als groene trui Sagan bergop laten gaan. Ploegmaats Gallopin en Hansen sleepten hun kopman naar boven.

Voorin gingen Huzarski, De Marchi en Trofimov achter de twee leiders aan, Jan Bakelants moest de rol in de achtervolging lossen. Het trio bereikte de top van de Tourmalet op anderhalve minuut van het leidersduo, waar Kadri als eerste de premie van 5.000€ binnenrijfde, het peloton kwam viereneenhalve minuut later boven.

Valverde in het offensief

Alejandro Valverde (MOV) wist zijn tweede plaats in het algemene klassement sinds gisteren bedreigd, en dook als een havik naar beneden in een poging om tijd terug te nemen. Ploegmaats Herrada en Izagirre gingen mee in het offensief. FDJ.fr en AG2R-La Mondiale zetten zich daarom in de afdaling op kop van het peloton om de nummers drie en vier, Pinot en Péraud te beschermen. Onder impuls van de twee Franse ploegen liep de raid van Valverde op een sisser af, al vroeg in het dal werd het Movistar-trio teruggehaald door de groep met de gele trui.

Intussen probeerden de achtervolgers op leiders Nieve en Kadri in het dal de krachten te bundelen: Huzarski, Trofimov en De Marchi kregen het gezelschap van Julien Simon, Daniel Oss en Jan Bakelants. Dichter kwamen ze echter niet: de kloof met de leiders bedroeg aan de voet van Hautacam nog steeds anderhalve minuut. De dreiging voor de dagzege kwam eerder uit het peloton: door de raid van Valverde en het beukwerk van AG2R, FDJ.fr en het Astana van leider Nibali naderden de toppers tot op 2 minuten van het leidersduo.

Nibali toont wie baas is

In de eerste hectometers van Hautacam gooide Nieve kompaan Kadri overboord, terwijl achter hen het peloton al snel het vijftal achtervolgers opslikte. Dat was meteen het signaal voor Vuelta-winnaar Chris Horner (Lampre) om een eerste aanval te plaatsen, maar dat was niet naar de zin van gele trui Nibali, die nog een rekening had openstaan met de Amerikaan na de Ronde van Spanje.

De toekomstige winnaar van deze Tour had weinig geduld met Horner, en ging al snel op zoek naar leider Nieve. De andere toppers erkenden op dat moment eigenlijk de hegemonie van de Haai van Messina: niemand reageerde op de aanval van Nibali, er werd vooral naar elkaar gekeken met het oog op de podiumplaatsen in Parijs. Het spektakel moest opnieuw van Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) komen: de leider in het bergklassement wist dat zijn bolletjestrui bedreigd werd als Nibali een vierde etappezege op zijn naam schreef, en ging acht kilometer voor de meet in de achtervolging. Hij liet de andere toppers achter, maar bleef op een halve minuut van Nibali hangen.

Strijd om podiumplaatsen

Pas toen de twee sterkste klimmers van deze Ronde van Frankrijk vertrokken waren, kwam de strijd om de podiumplaatsen op gang: Alejandro Valverde (tweede in de stand) kwam op zes kilometer van de top in de problemen, Thibaut Pinot (derde op 34" van Valverde) rook zijn kans en versnelde. Op dat moment was al duidelijk dat Nibali zijn vierde etappezege van deze Ronde van Frankrijk op zijn naam zou schrijven: de Siciliaan had zijn voorsprong op Majka op drie kilometer van de meet nog uitgebreid naar 50 seconden.

De Pool moest zelfs Péraud (AG2R), Van Garderen (BMC) en Pinot (FDJ.fr) laten terugkomen, Valverde volgde op 25 seconden van dat viertal. Terwijl Nibali triomfeerde op Hautacam sprintte Pinot nog naar de tweede plaats van de dag én in het algemeen klassement, Majka werd derde. En het werd nog beter voor de Fransen: Péraud werd vierde en wipt ook over Valverde, die van twee naar vier tuimelt in het klassement. De Spanjaard eindigde als tiende op 1'59" van Nibali, en ziet Pinot nu 15 seconden voor hem in het klassement, Péraud maakte het nipt en haalt het podium met twee seconden voorsprong.

Top 10:

1. Vincenzo Nibali (Astana)
2. Thibaut Pinot (FDJ.fr)+1'10"
3. Rafal Majka (Tinkoff - Saxo)+1'12"
4. Jean Christophe Péraud (AG2R)+1'15"
5. Tejay van Garderen (BMC Racing)+1'15"
6. Romain Bardet (AG2R)+1'53"
7. Bauke Mollema (Belkin)+1'57"
8. Leopold König (NetApp)+1'57"
9. Haimar Zubeldia (Trek)+1'59"
10. Alejandro Valverde (Movistar)

Bekijk hier de volledige rituitslag!

Bekijk hier de tussenstand in alle klassementen!

Herbeleef hier de etappe van kilometer tot kilometer!

Jurgen Van den Broeck: 'Opgeven, dat kon ik niet maken'

© Belga

Jurgen Van den Broeck beleefde een horrordag in de Ronde van Frankrijk: in de achttiende rit over Tourmalet en Hautacam moest onze landgenoot al op de voorlaatste klim het peloton laten gaan. Maar ondanks die pijnlijke ervaring heeft VDB op geen enkel moment aan opgeven gedacht, dat liet hij noteren na aankomst.

Tour de France op Sportwereld.be

'Of ik overwogen heb om af te stappen? Weet je, op de Tourmalet was ik zo hard aan het sukkelen, dat ik tegen Adam Hansen (Lotto-ploegmaat, nvdr) heb gezegd: het lichaam wil niet meer. Maar de jongens hadden zo hard gewerkt, dat kon ik niet maken. Ik heb nog alles gegeven, maar ik wist dat een dag als deze eraan zat te komen. Ik blijf vechten tot in Parijs. De Tour, 'dit beest', heeft nog niet gedaan met mij. Normaal doe ik dit graag, zo'n Tour. Ik zie graag af, ik ben er goed in, in zo'n drie weken Tour en nu is gewoon mijn lichaam op, wellicht van het vechten tegen die ziekte. Dat is frustrerend, maar het is nu zo.'

'Mijn ploegmaats hebben me zo gesteund, maar ik kon hem amper volgen. Ik riep nog: ga maar, laat me achter, het is voorbij voor mij, maar ze bleven bij mij in de afdaling. Ze negeerden me gewoon en bleven bij mij. Ze brachten me naar de laatste klim en dan kon ik het niet maken om het hoofd te laten hangen. Ik ben op volle kracht naar boven gereden, alles gegeven van de voet van de klim tot boven, want zij hebben ook alles gegeven voor mij. Dan kan je het niet maken dat je er je voeten aan veegt. Dat zou respectloos zijn tegenover hen. Dus ik vocht. Dat mijn klassementshoop verdwenen is? Ach, of ik nu 15de of 25ste wordt, daar zijn we niet voor naar de Tour gekomen. De manier waarop ik hier rondreed was al niet om over naar huis te schrijven, dan maakt de positie echt niet uit.'

'Maar ik wil niet naar huis, zo kort voor het einde wil ik echt niet afstappen. Dat doe ik gewoon niet. Ik zou niet weten weten wat ik thuis moet doen: met mijn hoofd tegen de muur lopen en vloeken? Neen, dat doe ik niet. Daarvoor is de Tour veel te mooi, veel te groot. Dit is de Tour, hier stap je niet zomaar uit de wedstrijd omdat je je niet goed voelt. Er staan er nog achter mij in het klassement. Opgeven doe ik niet. Ik zou later spijt hebben van die beslissing, dat weet ik nu al. Dit is een tegenslag waar ik door moet.'

'Of ik op de fiets al aan de Vuelta dacht? Laat me eerst hier finishen. Ik moet eerst nog deze koers afwerken voor ik aan de Vuelta begin te denken. We moeten nu eerst nagaan wat er aan de hand is, want dat speelt wel in mijn hoofd. Dan pas wil ik verder kijken. Ik moet me eerst goed voelen, dan ga ik met plezier naar de Vuelta. Ik heb het trouwens zelf voorgesteld.'

'Of ik de steun van de landgenoten heb gevoeld? Als je de hele dag aan het sukkelen bent, dan doen die bemoedigingen deugd. Daarvoor moet ik alle Belgen bedanken.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen