UCL blokkeert tumormetastasen bij muizen

Onderzoekers van de universiteit UCL in Louvain-la-Neuve hebben een behandeling ontwikkeld om tumormetastasen bij muizen te voorkomen. Dat kan een belangrijke doorbraak betekenen in het onderzoek tegen kanker.

Metastasen zijn de strategie die tumorcellen aannemen om zich om te vormen tot agressieve kanker. Het team van professor Pierre Sonveaux van de UCL is er nu in geslaagd om die metastasen te blokkeren en de vorming ervan te voorkomen op modellen van menselijke tumoren bij muizen. Het artikel van het team is verschenen in het tijdschrift Cell Reports.

Met zeer specifieke antioxidanten konden de onderzoekers de spontane vorming van menselijke tumormetastasen en de migratie ervan voorkomen en blokkeren. 

Ze konden aantonen dat mitochondriën in bepaalde omstandigheden meer vrije radicalen zoals superoxide ionen produceren. Dat brengt metastasen teweeg en verergeren dus de tumor, maar die komt ook voor bij andere ziekten zoals die van Parkinson en Alzheimer.

Het team van de UCL ontdekte ook dat die ontwikkeling door bepaalde antioxidanten zoals mitoTEMPO kon worden voorkomen en geblokkeerd. Dat kan een belangrijke doorbraak betekenen in het onderzoek tegen kanker.

Het onderzoek werd mee gefinancierd door de Europese Unie, het FRS-FNRS, Télévie en de Stichting tegen Kanker.

Meest gelezen