© AFP

© REUTERS

thumbnail: null

Nederland klopt Spanje weer, Engeland gelijk tegen Italië

De uitslag van een avond met vooral oefeninterlands kwam uit Amsterdam. Daar klopte Nederland Spanje met 2-0, een onverhoopte opsteker. Italië en Engeland speelden gelijk.

maj

Op het WK vernederde Nederland Spanje al met 5-1 en ook ditmaal dropen de Spanjaarden beschaamd af, al was het maar in een oefeninterland. Al na zestien minuten stond het 2-0 na doelpunten van De Vrij en Klaassen. Vooral het eerste doelpunt was een knap doelpunt: De Vrij kopte een voorzet van Wesley Sneijder fraai voorbij David De Gea.

Bij Oranje moest doelman Vermeer slechts één keer aan de bak. Pedro veroverde de bal op Martins Indi en leek te zullen scoren, maar Vermeer hield knap zijn netten schoon. Een belangrijk moment, want zo kon de doelman het record van Ronald Waterreus verbreken. Die hield zijn netten 338 minuten na mekaar schoon, Vermeer passeerde zijn voorganger in de eerste helft en kan het record dus nog steeds scherper stellen.

Recorddag

Over records gesproken: de match tegen Spanje was de 113de interland van Sneijder. Dat is er eentje meer dan Frank De Boer maar nog net iets minder dan de 130 van recordhouder Edwin Van der Sar.

In de tweede helft kwam Martins Indi nog dicht bij de 3-0, maar zijn kopbal ging over de lat. Vermeer redde nog knap een harde vrije trap van Piqué. Spanje kwam nog meer opzetten, maar scoorde niet. Ook thuisspeler Wijnaldum miste nog een goede kans.

De onverhoopte zege is een opsteker van Oranje en bondscoach Guus Hiddink. De Nederlanders hebben het immers erg moeilijk in hun EK-kwalificatiegroep: ze staan pas derde en sleepten vorig weekend met veel moeite een gelijkspel uit de brand in Turkije.

Geen Hurri-Kane

Ook Italië en Engeland stonden tegen elkaar in een oefeninterland. In Turijn kwam de Squadra tot de eerste kansen en de 1-0 van Graziano Pelle in de 29ste minuut was verdiend. Nadat spits in vorm Harry Kane zaterdag meteen na zijn debuut scoorde, mocht hij in de basis starten. Een groot succes werd dat niet, want de spits van Tottenham kon zich nooit doorzetten. Elf minuten voor tijd zag hij wel hoe Andros Townsend de bordjes gelijkhing met een ziedend schot: 1-1.

Bosnië

Bosnië-Herzegovina, dat in dezelfde EK-kwalificatiepoule als de Rode Duivels zit, speelde gelijk bij Oostenrijk. De 45.000 fans in het Ernst Happelstadion in Wenen zagen Marc Janko scoren voor de thuisploeg, maar Izet Hajrovic hing de bordjes vlak na de rust gelijk.

Opvallend was ook Zweden-Iran. De wedstrijd eindigde op 3-1 en er zaten meer fans van Iran dan van de thuisploeg in het stadion. De grote Iraanse gemeenschap in het Scandinavische land had immers in groten getale verzamelen geblazen. Zij zagen onder meer de onvermijdelijke Zlatan Ibrahimovic scoren.

Voornaamste uitslagen

Zweden - Iran 3-1 Oekraïne - Letland Luxemburg - Turkije 1-2 Oostenrijk - Bosnië-Herzegovina 1-1 Slowakije - Tsjechië 1-0 Nederland - Spanje 2-0 Italië - Engeland 1-1