Direct naar artikelinhoud

"Grootste vijand van Macron is nu arrogantie: hij moet nog stevig aan de bak"

"Grootste vijand van Macron is nu arrogantie: hij moet nog stevig aan de bak"

Hij is er nog niet, hij zal voor het Elysée moeten knokken. Dat is, in het kort, de mening van analist Roger Cohen over de overwinningskansen van Emmanuel Macron op Marine Le Pen, over twee weken. "Zijn grootste vijand zou arrogantie zijn", schrijft Cohen in de New York Times.

De peilingen zaten ditmaal al weken juist, wat de uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen betreft. Gaan dus zoals voorspeld door: Marine Le Pen en Emmanuel Macron. Voor de definitieve stemronde wordt de 39-jarige Emmanuel Macron als glansrijke winnaar naar voren geschoven. Maar Cohen waarschuwt: "Het grootste gevaar is de veronderstelling dat zijn overwinning in de eerste ronde een triomf in de tweede onvermijdelijk maakt. Dat is niet zo. Macron, een politieke nieuweling, heeft nog werk voor de boeg."

Record voor FN
Cohen beseft dat Marine Le Pen niet de grote favoriet is om president van Frankrijk te worden, maar wijst toch op enkele opvallende cijfers om aan te tonen dat ze niet kansloos is. "Nooit eerder haalde het racistische Front National meer dan 20 procent van de stemmen", schrijft hij. Zondag stemde inderdaad 21,3 procent van de kiezers op Marine Le Pen, of ongeveer 7,6 miljoen Fransen. Dat zijn er 2,8 miljoen méér dan bij haar vader, Jean-Marie Le Pen, 15 jaar geleden. Die werd in 2002 weliswaar verpletterd in de tweede ronde door Jacques Chirac, maar dochter Marine is voor velen een meer aanvaardbare, minder 'vuile' presidentskandidaat dan haar vader destijds.

Hillary vs Bernie
Cohen beschouwt de oproepen van het establishment - dat compleet werd weggeblazen in de eerste stemronde - om een barrière op te werpen tegen extreemrechts als "oprecht maar niet langer bepalend": "Macron zal zelf moeten winnen op 7 mei; hij mag er niet van uitgaan dat Le Pen zal verliezen." Macron maakt bovendien zelf deel uit van de elite en van het establishment, als voormalige bankier en als ex-minister van Economie onder de ook nog eens weinig populaire socialistische president François Hollande, terwijl de Fransen hun buik vol hebben van die gevestigde politiek. Zoals in de VS en zoals in Engeland.

Cohen: "Hillary Clinton schonk amper of geen aandacht aan de wortels van Bernie Sanders' populariteit, maar Macron zal wel degelijk rekening moeten houden met de factor-Mélenchon."

Europa
Volgens Cohen mag Macron ook de gevoelens anti- of pro-Europa niet onderschatten: "Zo'n 41 procent van de Franse kiezers van extreemrechts en van uiterst links stemde op kandidaten die voor een uitstap uit Europa zijn". Aan de linkerzijde heeft hij het dan over Jean-Luc Mélenchon, die zondag met bijna 20 procent aan de haal ging. Die Mélenchon wil zijn eigen kiezers voorlopig niet oproepen om voor Macron te stemmen. "Velen zullen niet gaan stemmen, anderen misschien wel op Le Pen", vreest Cohen. Tel daarbij nog eens de rechtsere kiezers van de conservatieve François Fillon, en Macron is nog niet gewonnen, zo stelt de journalist.

Werkloosheid
Tot slot stipt Cohen de hoge werkloosheidgraad in Frankrijk aan. Die bedraagt zo'n tien procent. Zijn conclusie: "Jongeren vinden geen werk. Ze zitten naar hun gevoel vast. De onveiligheid maakt die frustratie alleen maar groter, net als de teloorgang van het model om generaties van migranten te laten integreren. Le Pen heeft de gemakkelijke, platte antwoorden hierop. Macron heeft de eerlijke ambitie, zoals hij het mij zei, om Frankrijk 'te hervormen op het diepste niveau'. Europa en Frankrijk hebben hem nodig. Zijn mantra moet nu zijn: werk, moed, nederigheid."

Macron zal zelf moeten winnen op 7 mei; hij mag er niet van uitgaan dat Le Pen zal verliezen
Roger Cohen
"Grootste vijand van Macron is nu arrogantie: hij moet nog stevig aan de bak"