‘Midden-Oosten nog ingewikkelder dan Ikea-meubel’

© AFP

De erkenning van de Palestijnse staat door Zweden is ‘ongelukkig’, omdat de situatie in het Midden-Oosten ‘ingewikkelder is als het in elkaar steken van een Ikea-meubel’. Dat verklaarde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman donderdag in een persbericht. Israël heeft zijn ambassadeur in Zweden intussen teruggeroepen.

lbo, jta

‘Het is een ongelukkige beslissing, die de extremistische elementen en de weigeringspolitiek van de Palestijnen aanmoedigt’, aldus Lieberman. ‘De Zweedse regering moet begrijpen dat de relaties in het Midden-Oosten ingewikkelder zijn dan het in elkaar steken van een Ikea-meubel en dat men daarover verantwoordelijk en gevoelig moet handelen.’

Minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström kondigde donderdag aan dat Zweden de Palestijnse staat officieel erkent. Die beslissing veroorzaakt ‘veel schade en is helemaal niet nodig’, aldus Lieberman nog.

Later donderdag riep Israël zijn ambassadeur uit Zweden terug. De krant Haaretz citeert een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat ambassadeur Isaac Bachman, die sinds 2012 ambassadeur is, tot nader orde in Israël zal blijven. 'Dit reflecteert onze irritatie en ergernis over deze onnodige beslissing die geen positieve invloed heeft op een mogelijke terugkeer naar de onderhandelingstafel', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan AFP.

‘Akkoord wordt moeilijker’

De Israëlische minister herhaalde donderdag nog dat er eerst onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen moeten plaatsvinden voordat de Palestijnse staat erkend kan worden. Initiatieven zoals die van de Zweden ‘versterken de irreële eisen van de Palestijnen en zorgen ervoor dat een akkoord moeilijker wordt’, zei hij.

De Verenigde Naties hebben Israël donderdag, na een onderzoek naar de mate waarin de VN-lidstaten de mensenrechten respecteren, bovendien opnieuw opgeroepen de Palestijnen in de bezette gebieden de vrijheid te verzekeren om zich te verplaatsen en om te wonen waar ze willen.

Het Comité voor de Mensenrechten van de VN vraagt bovendien ‘een einde te maken aan onteigeningen om de kolonies uit te breiden’, ‘te stoppen met de bouw en de uitbreiding van de kolonies in de bezette gebieden’ en ‘de opheffing van de blokkade van de Gazastrook’. Ook moet er alles aan gedaan worden om incidenten te vermijden door excessief gebruik van geweld.

Tot slot moeten alle schendingen van de mensenrechten tijdens militaire operaties in de Gazastrook onderzocht worden en moeten de verantwoordelijken gesanctioneerd worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen