1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Zo snel verdwijnt een lijk op de bodem van de zee

Het lijk van je doodgeschoten rivaal meenemen op zee en dan laten verdwijnen tussen de vissen, het is een beproefde techniek bij de maffia. Maar hoe lang kan de politie je toch nog op het spoor komen? Ofwel: hoe lang duurt het vooraleer een lijk volledig is verdwenen? Dankzij een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrijft PloSONE kennen we eindelijk het -onvolledige- antwoord.

Kim De Raedt

Hoe snel een karkas ontbindt in een natuurlijke omgeving, dat is al vaak onderzocht. Maar de snelheid van ontbinding onder water is voorlopig enkel gebaseerd op anekdotes en giswerk. Tijd om daar iets aan te veranderen, dachten enkele Canadese onderzoekers van de Simon Fraser University.

Omdat het nogal luguber zou zijn om echte menselijke lichamen op de bodem van de oceaan te gooien, gebruikten ze drie varkenskarkassen, die ze lieten zakken tot 99 meter onder de zeespiegel. Er werd nog snel een cameraatje geplaatst bij elk van de varkens maar voor de rest lieten ze de natuur haar gangetje gaan.

Aaseters doen hun werk

Als u dacht dat elk varken op hetzelfde moment verdwenen was, dan bent u eraan voor de moeite. Een termijn ‘na zoveel dagen is een karkas of lichaam gegarandeerd verdwenen’ is niet zo eenvoudig te voorspellen. Zo waren varkens 1 en 2 op enkele botten na zo goed als verdwenen na 25 dagen. Varken drie daarentegen hield het veel langer vol: tot wel 133 dagen.

Veel hing af van de temperatuur, zoutgehalte, de dichtheid en de druk. Maar de grootste factor is misschien wel het zuurstofgehalte. Simpel gezegd: hoe meer zuurstof in het water, hoe meer kans dat er andere dieren naar het karkas komen om ervan te eten.

Bij varkens één en twee kwamen kleine krabben en kreeften al snel een kijkje nemen. Karkas nummer drie, dat in zuurstofarmer water lag, lieten de beestjes veel langer links liggen. Pas toen in de lente het zuurstofniveau weer steeg en de beestjes ook varken nummer drie ontdekten ging de ontbinding van het karkas plots veel sneller.

Waardevol voor forensisch onderzoek

Geen sluitende conclusie dus, en toch zijn de onderzoekers ervan overtuigd dat het onderzoek de wetenschap vooruit kan helpen. ‘Deze bevindingen zullen waardevol zijn in forensisch onderzoek naar lijken die onder water liggen. Dankzij dit onderzoek zullen we ook realistische verwachtingen kunnen opstellen voor families van overledenen of vermisten’, klinkt het besluit.

De studie werd op 20 oktober 2014 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PloSONE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER