Antwerpse Joden zien totaalverbod op onverdoofd slachten niet zitten

De Antwerpse Joodse gemeenschap ziet het voornemen van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om op termijn tot een totaalverbod op onverdoofd slachten te komen - ook in permanente slachthuizen dus - niet zitten. Dat heeft Pinkas Kornfeld, ondervoorzitter van het Forum der Joodse Organisaties (FJO) en voorzitter van de commissie "ritueel slachten" bij het Centraal Israëlitisch Consistorium van België, gezegd op de regionale zender ATV. Minister Weyts blijft bij zijn mening, al beseft hij dat een algemeen verbod er niet meteen zal komen.
BELGA/DIRKX
Pinkas Kornfeld

"De Joodse gemeenschap slacht al meer dan honderd jaar dieren op haar eigen manier en daar waren nooit problemen mee", stelt hij. "Waarom zou men het dan plots gaan verbieden?"

Volgens Kornfeld zou een totaalverbod op onverdoofd slachten - dat hij sowieso weinig realistisch acht - eventuele problemen alleen maar verplaatsen. "In landen waar een dergelijk verbod werd ingesteld, werd vervolgens vlees geïmporteerd uit het buitenland. Wat is dan het verschil? ", vraagt hij zich af.

Kornfeld gaat er van uit dat het totaalverbod er niet komt. "We geloven niet dat het zo ver zal komen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Het is een kwestie van de zaak te bespreken. Het is logisch dat de minister ons zal uitnodigen en dat we een oplossing zullen vinden."

Michael Freilich (foto in tekst), hoofdredacteur van Joods Actueel, stelt het scherp in een interview met De Standaard. "In de moslimgemeenschap zijn er verschillende opvattingen, sommigen vinden dat verdoofd slachten wel kan. Wij daarentegen hebben geen alternatief. Een verbod invoeren op onverdoofd slachten, komt neer op het wegpesten van de Joden. De laatste die ons zo'n verbod heeft opgelegd, was Adolf Hitler. Het ligt dus erg gevoelig."

Geen steun van regeringspartijen

Van de andere Vlaamse regeringspartijen krijgt minister Weyts ook niet zomaar steun voor een volledig verbod op onverdoofd slachten. CD&V is tegen. "Wij vinden het belangrijk dat de godsdiensten hun rituelen kunnen behouden", zegt Vlaams parlementslid Sonja Claes (CD&V). "Weyts wil veel verder gaan dan de Europese richtlijn, die stelt dat er nog ritueel geslacht mag worden, maar enkel in erkende slachthuizen."

Ook Open VLD is niet onverdeeld gelukkig met de manier waarop Weyts het dossier aanpakt. "Wij staan op zich wel achter de genomen beslissing over het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren, maar hebben altijd gepleit voor meer dialoog", zegt Vlaams parlementslid Gwenny De Vroe. "Maar in plaats van een verzoenende houding, is gekozen voor een conflicterende methode en dat betreuren wij. We steunen dus wel de beslissing op zich, maar de manier waarop kon beter."

Volgens haar dringt zich dan ook na het Offerfeest in september "een grondige evaluatie" op. "We moeten dan durven kijken of de manier waarop de beslissing is uitgevoerd het vooropgestelde objectief -het verminderen van dierenleed- heeft gehaald."

"Geen pleidooi tegen religieuze gemeenschappen, wel voor dierenwelzijn"

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) beseft dat er "tot zijn spijt" geen totaalverbod zal komen zolang er geen democratische meerderheid voor is. "Maar ik zal ervoor blijven ijveren", benadrukt hij in "De ochtend" op Radio 1.

"Ik hou geen pleidooi tegen religieuze gemeenschappen, maar wel voor dierenwelzijn", zegt hij. "Het lijkt mij wel de evidentie zelve dat verdoofd slachten altijd pijnlozer zal zijn."

Oppostiepartij SP.A steunt Ben Weyts in zijn streven naar het vermijden van onnodig dierenleed en vindt ook dat er op termijn een algemeen verbod op onverdoofd slachten moet komen. "Maar dan moet minister Weyts wel consequent zijn op het vlak van dierenwelzijn en de uitbreiding van het jachtdecreet intrekken en een verbod op pelsdierkwekerijen goedkeuren", zegt Vlaams parlementslid Els Robeyns (SP.A).

Meest gelezen