© Photo News

LIGUE 1. Batshuayi schenkt Marseille herfsttitel, Lyon op tweede plaats

Olympique Marseille gaat als leider in de Ligue 1 de winterstop in. Marseille won thuis met 2-1 van het Lille van Divock Origi. Michy Batshuayi was de man van de match bij Marseille. De Belgische spits bekroonde zijn allereerste basisplaats met de winning goal. Lyon heeft op de laatste speeldag van 2014 de tweede plaats afgesnoept van PSG na een klinkende 0-5 overwinning tegen Bordeaux.

dmm

Michy Batshuayi mocht voor het eerst dit seizoen starten bij Marseille. Coach Marcelo Bielsa posteerde Dimitri Payet op de bank nadat de Franse international er enkele belabberde trainingsdagen op had zitten. En Batshuayi stelde niet teleur. De voormalige aanvaller van Standard toonde zich vanaf de openingsminuten erg bedrijvig. Aan de overkant van het veld stond Divock Origi, de Lille-aanvaller die in juni nog Batshuayi van het WK had gehouden.

Origi kende alweer een moeilijke avond bij Lille, dat nauwelijks een doelkans bij elkaar gevoetbald kreeg in Marseille. De thuisploeg kwam dan ook verdiend op voorsprong, al was het met een gelukje. Roux tikte ongelukkig een hoekschop aan de eerste paal voorbij zijn eigen doelman. Vlak na de pauze lukte Lille als bij wonder de gelijkmaker. Idrissa Gueye verzilverde de eerste deftige mogelijkheid van de bezoekers.

In de 69ste minuut was het moment van Batshuayi gekomen. De kwieke aanvaller controleerde met links, draaide om zijn as en fusilleerde vervolgens doelman Enyeama met een bom in de kruising (bekijk hier de video ). In de slotfase had Batshuayi nog de 3-1 aan de voet, maar hij probeerde Gignac nog aan te spelen in plaats van zelf te schieten.

In de stand staat de ploeg van Marcelo Bielsa op kop met 41 punten. Het telt drie punten meer dan Paris Saint-Germain, dat zaterdag op 0-0 bleef steken tegen Montpellier. Lyon volgt op vijf punten en speelt zondagavond nog bij Bordeaux. De voorbije drie seizoen was het telkens PSG dat met de hersttitel mocht pronken.

Lyon boekt grootste uitzege ooit

Lyon gaat al vierend 2015 in. Op de laatste speeldag van het jaar heeft het een klinkende 0-5 overwinning geboekt op het veld van Bordeaux. Meteen goed voor de grootste uitzege van Lyon ooit. Aan de rust stond het maar 0-1, dankzij een doelpunt van Lacazette. Tien minuten in de tweede helft verdubbelde Tolisso de score, en daarna ging het licht uit bij Pallois. De verdediger van Bordeaux kreeg een rechtstreekse rode kaart.

Daarna brak de weerstand van Bordeaux. In de laatste tien minuten scoorde Lyon nog drie doelpunten, via Fekir, Ferri en Lacazette. Met twee doelpunten dikte Lacazette ook zijn totaal aan tot 17 stuks. Hij is daarmee overtuigend topschutter van de heenronde. Gignac van Marseille volgt met 12 goals. Door deze overwinning springt Lyon over PSG naar de tweede plaats, het volgt nu op twee punten van leider Marseille.

Ferreira Carrasco scoort

Monaco heeft op de 19de speeldag in de Ligue 1 drie punten gaan rapen op het veld van Metz. Yannick Ferreira Carrasco scoorde tien minuten voor tijd het enige doelpunt van de match: 0-1. Guillaume Gillet en Bastia kwamen niet verder dan een 1-1 gelijkspel bij Caen. Bastia blijft dan ook voorlaatste, Monaco is voorlopig vijfde. PSG liet twee punten liggen dankzij een 0-0 gelijkspel tegen Montpellier.

Bruls verliest

Christian Brüls stond voor de derde keer dit seizoen in de basis bij Rennes. Brüls was goed voor een assist, maar kon niet verhinderen dat zijn ploeg thuis verloor van Reims (1-3). De ex-speler van AA Gent werd vervangen na 69 minuten.

Jonge Belg onderuit tegen Saint-Etienne

Op de negentiende speeldag in de Franse Ligue 1 heeft Evian een derde opeenvolgende nederlaag geleden. Op het veld van Saint-Etienne ging de ploeg van Gianni Bruno, die in de 77e minuut Clark N’Sikulu verving, met 3-0 de boot in.

De thuisploeg leidde met 2-0 aan de rust na doelpunten van Max Gradel (2.) en de Nederlander Ricky van Wolfswinkel (20.). Na rust dikte Romain Hamouma de score nog aan tot 3-0 (65.). In de stand bekleedt Saint-Etienne de vierde plaats met 36 punten. Dat zijn er vijf minder dan leider en herfstkampioen Marseille. Evian is achttiende met negentien punten, maar heeft wel een wedstrijd minder gespeeld.