Geen startgeld, geen Thiam

© Belga

Nafi Thiam mag dan geen cent hebben overgehouden aan haar Europese indoortitel op de vijfkamp, toch zal het verschil in haar portefeuille onrechtstreeks voelbaar zijn.

Maarten Delvaux

Nafi Thiam landde gisterenochtend in Zaventem met een gouden medaille in haar handbagage maar zonder winstpremie in de achterzak. Thiam krijgt een studentencontract van de Franstalige gemeenschap en een beurs van het BOIC. Net voldoende om haar onkosten te dekken: reizen, stages, trainingsmateriaal en de reiskosten van haar coach Roger Lespagnard.

De sponsordeals zijn dus levensnoodzakelijk voor de 22-jarige meerkampster. “Sinds haar olympische titel is het aantal aanbiedingen van de ene op de andere dag exponentieel gestegen”, vertelt haar manager Kim Vanderlinden. Audi, Red Bull en de juwelenketen Diamanti per Tutti verlengden hun (flink verbeterde) deals voor vier jaar en Thiam sloot al op jonge leeftijd een wereldwijd contract met Nike. “We bekijken momenteel de aanbiedingen van nieuwe sponsors en de lat ligt daarbij erg hoog. Nafi’s Europese titel in de vijfkamp maakt onze positie aan de onderhandelingstafel in ieder geval sterker,” zegt Vanderlinden.

Goud waard

Het merk Nafi Thiam is goud waard. Het Amerikaanse zakenblad Forbes plaatste haar in het lijstje met de 30 Europese topentertainers onder 30 jaar. Qua marktwaarde op gelijk hoogte met onder meer topvoetballer Luis Suarez en actrice Sophie Turner (Sansa Stark uit Game of Thrones).

Ook de organisatoren van atletiekmeetings liggen aan de voeten van Thiam. Iedereen wil met behulp van de rijzende ster van de atletiek zijn stadion vullen. Maar daar hangt een stevig prijskaartje aan vast. Volgens onze informatie minstens 5.000 euro. “Nafi heeft haar waarde en daar moet een marktconforme prijs voor betaald worden. We hebben afgelopen winter met haar afgesproken dat het geen optie meer is om ergens deel te nemen zonder dat er startgeld betaald wordt. Daarom zal je haar ook niet meer op kleinere, lokale wedstrijden zien. Het zou niet correct zijn om de ene dag niks te vragen en enkele weken later wel startgeld”, meent Vanderlinden.

Thiam zou nog meer geld kunnen verdienen als ze zich specifiek zou toeleggen op het hoogspringen. Die discipline maakt in tegenstelling tot de zevenkamp wel deel uit van de Diamond League waar de grote winstpremies te rapen vallen: 10.000 dollar voor een meetingzege, 50.000 dollar voor de eindoverwinning. Maar daar wil Thiam niet van weten. “Geld is nooit mijn drijfveer geweest en zal het ook nooit zijn”, is Thiam duidelijk. “Ik luister naar mijn lichaam en bekijk alles op lange termijn. Als je achter het geld aanholt, maak je slechte keuzes. Daarom nam ik in Rio niet deel aan het hoogspringen, ook al begrepen sommigen dat niet.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen