© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Paardenfokkers negeren staalhard verbod op blokstaarten bij Belgisch Trekpaard

Paardenfokkers blijven het verbod op blokstaarten massaal negeren, zo is afgelopen weekend opnieuw duidelijk geworden tijdens de centrale hengstenkeuring in Sint-Truiden. Van de 93 aanwezige hengsten liepen er minder dan tien nog rond met staart. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts werkt intussen hard aan een verstrengde regelgeving, die normaal in 2016 van kracht gaat.

Jozef Croughs

Al sinds 2001 geldt er in ons land een verbod op het couperen van paarden, waardoor dierenartsen de staarten van paarden niet meer om cosmetische redenen mogen verwijderen. Vandaag, bijna 15 jaar later, blijkt de wet een maat voor niets. Belgische fokkers blijven hun trekpaarden massaal ‘blokstaarten’, zo werd afgelopen zaterdag opnieuw pijnlijk duidelijk tijdens de centrale hengstenkeuring in Sint-Truiden. Slechts een vijftal van de 93 aanwezige paarden droegen een lange staart. Nochtans mogen dierenartsen een veulen enkel nog couperen omwille van medische redenen zoals schurft of een infectie. “Onderzoek heeft aangetoond dat in slechts drie procent van de gevallen een amputatie van de staart nodig was omwille van geneeskundige redenen”, zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger en lid van de commissie Dierenwelzijn Jelle Engelbosch (N-VA). “Dat betekent dus dat verschillende dierenartsen hun deontologische code aan hun laars lappen. De staart wordt er op vraag van de fokker gewoon afgehaald omdat de traditie dat wil, niet omdat er een infectie is.”

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts is bekend met de problematiek, en timmert al twee jaar aan een verstrengde regelgeving. “Het mag duidelijk zijn dat er in ons land heel wat paarden worden geblokstaart zonder dat daar medische redenen toe zijn”, zegt woordvoerder Jeroen Tiebout. “We zijn op dit moment hard aan het werk om de regelgeving aan te passen, zodat couperen omwille van cosmetische redenen niet meer kan. Maar hoe die controle precies zal gebeuren, moet nog worden beslist.” Een van de mogelijke pistes is dat elke ingreep vooraf aan de dienst Dierenwelzijn moet worden gemeld, en dat er vervolgens voor elke paard een grondig medisch dossier moet worden opgesteld.

Jan de Boitseleer, voorzitter van de ‘ Koninklijke Maatschappij Het Belgisch Trekpaard’, was zaterdag bijzonder karig met commentaar. “Wij respecteren de wet, meer heb ik daar niet over te vertellen”, klonk het. Lutgarde Van Buggenhout was een van de weinig fokkers die met niet gecoupeerde paarden op de hengstenkeuring aanwezig was. . “Ik respecteer de wet, maar zolang dierenartsen in blijven gaan op de vraag van fokkers, zal het moeilijk zijn om blokstaarten aan banden te leggen.”

Professor en dierenarts Sarne de Vliegher, voorzitter van de Nederlandstalige raad van de Orde der Dierenartsen, erkent dat er een probleem is. “In principe mag een dierenarts enkel couperen omwille van medische redenen, maar we zien dat sommige artsen - veelal onder druk van de klant – de staart amputeren zonder medische redenen. Dat mag uiteraard niet, en als wij klachten ontvangen onderzoeken wij die. Maar de bewijslast in zo’n dossiers is erg moeilijk. De orde staat er natuurlijk niet bij wanneer een staart wordt geamputeerd, waardoor het moeilijk is om achteraf aan te tonen dat er geen medische noodzaak was.” Toch vindt de Vliegher het jammer dat de minister hen nu een extra regelgeving oplegt. “Wij hebben hier als sector een kans laten liggen.”

Jozef Croughs / Ruben Steegen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer