Direct naar artikelinhoud
Werk

Groep van Tien buigt zich over afnemen deel uitkering langdurig zieke werklozen

Stefaan Decock van de christelijke bediendevakbond LBC.Beeld BELGA

De sociale partners buigen zich in de Groep van Tien vandaag over een voorstel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block om langdurig zieke werklozen een deel van hun uitkering af te nemen.

Wie (te) lang in ziekteverlof is, moet snel weer begeleid worden naar een nieuwe job. Dat is het uitgangspunt van de regering. Wie weigert mee te werken aan een reïntegratieplan zal daarom 10 procent van zijn of haar uitkering kwijtspelen. Bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) heeft nu een ontwerp van KB in die zin klaar, dat vandaag wordt besproken door de toppers van de sociale partners in de Groep van Tien.

De vakbonden gaan niet akkoord. Ze verwijzen naar een unaniem advies dat bonden en werkgevers begin dit jaar uitbrachten over het thema. Daarin was geen sprake van sancties. "De minister legt dit naast zich neer. Onbegrijpelijk dat de werkgevers daarin meegaan", zegt Stefaan Decock, de topman van de christelijke bediendevakbond LBC.

Het oorspronkelijke voorstel werd al afgezwakt. Het richt zich nu in de eerste plaats op langdurig zieke werklozen. Wie nog onder contract ligt, zal minder snel op de vingers worden getikt. Decock wil volledig af van de sancties. "Eigenlijk gaat het om een hardvochtige besparing waarmee de regering 300 miljoen hoopt te winnen."

De Block heeft altijd benadrukt dat wie echt ziek is met rust gelaten wordt. Voor mensen met een depressie of burn-out kan weer (deeltijds) gaan werken ook een deel van de oplossing zijn. Voorts wil ze geen commentaar kwijt, "omdat de onderhandelingen aan de gang zijn".

Er wacht de Groep van Tien nog een drukke agenda. Tegen eind januari willen de sociale partners akkoorden over heikele dossiers afronden, zoals de pensioenhervorming of de tijdelijke werkloosheid. In het voorjaar zijn er sociale verkiezingen, wat de onderhandelingen de facto enkele maanden stillegt.

'Eigenlijk gaat het om een hardvochtige besparing waarmee de regering 300 miljoen hoopt te winnen'
Stefaan Decock, LBC