Direct naar artikelinhoud

Internationaal ruimtestation ISS krijgt eigen 3D-printer

Het internationale ruimtestation ISS krijgt dit weekend een eigen 3D-printer. Als de techniek ook in de ruimte werkt, kan de bemanning zelf onderdelen en gereedschap printen. Dan zijn er minder bevoorradingsmissies nodig en dalen de kosten, aldus NASA.

De 3D-printer wordt getest in een speciale kamer waar de omstandigheden hetzelfde zijn als in de ruimte.Beeld ap

De printer wordt zondag in een bevoorradingscapsule naar het ISS gestuurd.

De 3D-printers kunnen mogelijk ooit ook worden gebruikt voor de bouw van een Mars-kolonie, meent NASA. 'Als we ooit actief worden op Mars hebben we de 3D-printer nodig', aldus NASA-technicus Jeff Sheehy. 'Het is te duur om alles steeds daarheen te brengen.'

Het bedrijf Made in Space heeft de printer gefabriceerd. Een van de 'testprints' die het bedrijf maakte was een kleine versie van de filter die de astronauten van de Apollo 13 in 1970 fabriceerden om te kunnen overleven na de mislukte missie naar de maan.

Legoblokjes
De printer kan dingen maken uit hetzelfde type plastic als waar legoblokjes van zijn gemaakt. De in de ruimte geprinte delen worden later teruggestuurd naar de aarde om te kijken of de kwaliteit hetzelfde is als delen die op aarde zijn geprint. Het apparaat is slechts 35,5 centimeter lang en 23 centimeter breed. Volgend jaar wordt een nog grotere 3D-printer naar het ISS gestuurd.

De printer wordt vervoerd door het bedrijf SpaceX van de Amerikaanse ondernemer Elon Musk. Dat bedrijf gaat in opdracht van NASA ook raketten bouwen voor trips naar het International Space Station.
NASA heeft zo de handen vrij om zich te concentreren op een missie naar Mars én is dan voor ruimtemissies niet langer afhankelijk van de Russen.

De 3D-printer.Beeld ap
Een raketlancering van SpaceX (archiefbeeld).Beeld reuters
Technici van het bedrijf Made In Space maken de 3D-printer klaar voor de ruimte.Beeld ap