Limburgse werkgevers klagen "hemeltergend groen protest" tegen zonnepark aan

De Limburgse werkgeversverenigingen VKW Limburg en Voka Limburg klagen het "hemeltergend groen protest" aan tegen wat het grootste zonnepark van de Benelux zou moeten worden. Dat is gepland in het Kristalpark in Lommel, op de plaats waar de grootste kolonie ter wereld van de sterk bedreigde lentevuurspin gevonden is.
Een mannetje lentevuurspin met het typische kleurrijke achterlijf (foto: Viridiflavus).

"We zijn dit groen fanatisme dat elke vooruitgang in onze provincie in de kiem wil smoren, meer dan beu", zo zeggen VKW en Voka Limburg.

De investeringsmaatschappij LRM en het Autonoom Gemeentebedrijf Lommel willen op het Kristalpark een zonnepark bouwen dat het equivalent van 25.000 gezinnen van hernieuwbare elektriciteit kan voorzien. "Goed voor onze economie en goed voor onze ecologie, maar dat is buiten enkele natuurverenigingen gerekend", zo zeggen VKW en Voka.

De organisaties benadrukken ook dat de plannen in nauw overleg met het Agentschap Natuur en Bos werden gemaakt. "Bij de planning voor het park werd een stuk van 22 voetbalvelden proactief en vrijwillig gevrijwaard. Er komt een natuurbuffer en op sommige plekken worden zonnepanelen in een niet ideale opstelling geplaatst zodat de spinnen beter kunnen kruipen", luidt het.

Daarnaast zou er volgens VKW en Voka ook geen enkel bewijs zijn dat de plaatsing van de zonnepanelen een schadelijke invloed zou hebben op het leven van de lentevuurspin. "Er zijn genoeg voorbeelden van bedrijventerreinen waar zelfs bedreigde soorten vreedzaam en levenslustiger dan ooit met industrie samenleven. Het is schrijnend dat een keuze voor groene energie, jobs en welvaart onderuitgehaald wordt door een pleidooi voor een virtueel insectenbos."

Grootste kolonie ter wereld

De lentevuurspin, waarvan het achterlijf van het mannetje doet denken aan een lieveheersbeestje, komt voor in Frankrijk, het noorden van Italië, Nederland, België, Duitsland, Denemarken, het zuiden van Engeland en een deel van Zweden. In Nederland is de soort zeldzaam, in de andere landen is ze bedreigd of sterk bedreigd.

In ons land werd ze voor het laatst waargenomen in 1896 in Genk en aangenomen werd dat ze in ons land uitgestorven was. Na een zoektocht die gestart werd in mei 2009, werd de lentevuurspin eind 2011 gevonden op de Lommelse heide, op een gebied dat als bestemming bedrijventerrein had.

Volgens de Belgische Arachnologische Vereniging ARABEL gaat het wellicht om de dichtste concentratie van de sterk bedreigde soort en de enige levensvatbare populatie van de soort in België.

"De populatie op Balim Gronden heeft naar alle waarschijnlijkheid de grootste dichtheid lentevuurspinnen ter wereld, en heeft dus veel meer dan enkel lokaal belang", zo zei Koen Van Keer van ARABEL in Knack. Onderzoekers van ARABEL, Natuurpunt en de Lommelse Projectgroep Levend Zand riepen in 2011 al tevergeefs op tot dringende bescherming van deze soort in Vlaanderen.

De lentevuurspin heeft een bijzondere levenswijze. "De vrouwtjes en onvolwassen mannetjes leven in een zelfgegraven verticaal gangetje in de grond, waardoor ze een stuk ouder worden dan de meeste andere Belgische spinnen. Boven hun ondergrondse woonbuis spinnen ze een klein wollig webje waarin prooien blijven kleven door een speciaal velcro-effect", zei Van Keer.

Het opvallende uiterlijk van de volwassen mannetjes maakt de lentevuurspin misschien wel de mooiste van alle Belgische spinnen. "Met de vier tot zes zwarte puntvlekken op hun oranje of rode achterlijf doen ze denken aan lieveheersbeestjes." Door die nabootsing misleiden ze hun belagers als zouden ze giftig zijn, waardoor ze tijdens de paartijd veiliger bij daglicht op zoek kunnen naar een vrouwtje.

Meest gelezen