Agressieve buizerds maken slachtoffers in Limburg, maar wat doe je ertegen?

Een agressieve buizerd heeft opnieuw uitgehaald naar een jogster, dit keer op een ruiterpad van de Duinengordel in Neerglabbeek (Meeuwen-Gruitrode). Ilse Jacobs (43) uit Kinrooi werd zondag tijdens haar looptraining tot twee keer toe aangevallen. “Heel akelig. De vogel sloeg met zijn klauwen tegen mijn hoofd. Aan mijn oor heb ik een wonde en op mijn hoofd zijn er lichte zwellingen. Zelfs mijn sportbril vloog weg”, vertelt Ilse. De triatlete is het zoveelste slachtoffer van een buizerd in Limburg. Dit voorjaar vielen de roofvogels al aan in Opitter (Bree), Riemst en Hechtel-Eksel.

Marij Wyers

De beheerders van het grote natuurgebied Duinengordel hebben meteen waarschuwingsbordjes geplaatst vlakbij de doorwaadplaats tussen knooppunten 10 en 108 (nabij het Orshof en de Geuzenbaan) in Neerglabbeek. Enkele weken geleden waren er nog meldingen van buizerds in het gebied. “Dat was in de buurt van de paalkampeerplaats Itter. Niemand raakte gewond, maar wandelaars, joggers en mountainbikers werden wel opgeschrikt”, zegt Karolien Van Nerum van de Duinengordel, die zich uitstrekt over Bree, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek en Maaseik.

Fluo

Alle waarschuwingen worden meteen verspreid via de Facebookpagina van het natuurgebied. “Zo verspreidt het nieuws zich snel, en een gewaarschuwd mens is er twee waard.”

Steeds meer mensen sporten in de natuur, maar buizerds hebben het niet zo begrepen op die bruuske loopbewegingen van sportievelingen, vaak in fluo gehuld. “Ze verdedigen hun nest. Dat is de aard van het beestje”, zegt Niels Luyten van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek.

“Ik wist niet dat er gevaar in de lucht hing”, zegt Ilse Jacobs die zondagmorgen voor haar looptraining van drie uur naar het mooie natuurgebied trok. “Plots kreeg ik langs achter een doffe slag tegen mijn hoofd. Ik zag een donkere schaduw boven mij. Ik schrok en vertraagde, en meteen daarna kreeg ik een tweede hevige slag. Schreeuwend en molenwiekend met mijn armen ben ik het bos uitgerend. Nooit heb ik zo hard gelopen. Mijn sportbril was weg.” Luc, de man van Ilse, is die bril nog gaan zoeken, zwaaiend met stokken boven zijn hoofd. “Mijn bril lag onder een boom met een nest, de buizerd zat er ook. Hij heeft naar Luc uitgehaald maar die kon de roofvogel afweren met de stokken. Het was angstaanjagend.”

Wonde aan oor

Voor de open wonde aan haar oor heeft Ilse een spuitje tegen tetanus gehaald. Ze hoopt dat iedereen melding maakt van buizerds, zodat lopers, mountainbikers en wandelaars veilig kunnen sporten in het bos. Vorige week was een jogger uit Riemst ook al het slachtoffer van een buizerd in het bermbos langs de Riemsterweg.

© HBvL

Hoe dan ook is het gevaar van agressieve buizerds bijna geweken. “De meeste jongen zijn aan het uitvliegen. Nog een week en dan zijn er geen nesten meer te verdedigen”, zegt boswachter Eddy Ulenaers van het Pijnven in Hechtel-Eksel. Daar heeft een buizerd eind mei een 55-jarige jogger uit Lommel tot bloedens toe belaagd. Voor zover bekend zijn er dit voorjaar drie slachtoffers van buizerds, telkens joggers. Volgens de boswachter is het hoofd meestal het mikpunt omdat dit het hoogste punt is. Bij de eerste aanval vliegen de roofvogels rakelings over, maar ze durven ook hun klauwen op je schedel te zetten. Een hoofddeksel – zelfs een goede haardos – is een goed afweermiddel voor een luchtaanval.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer