© AFP

Navardauskas zet sprintersploegen een ferme neus

Verrassing in de Tour: de Litouwer Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp) is de sprintersploegen te snel af in de negentiende etappe en snoept de zege weg met een aanval en een tijdrit in de slotkilometers. Greg Van Avermaet kwam zwaar ten val in de slotkilometers, in het klassement vielen er geen wijzigingen te noteren. John Degenkolb sprintte naar de tweede plaats voor Alexander Kristoff, Sep Vanmarcke en Jürgen Roelandts werden negende en tiende.

Jef Van Hoofstat

Tour de France op Sportwereld.be

De rit van vandaag was de laatste 'normale' rit in lijn van deze Tour de France. Tussen Maubourguet en Bergerac moest 208,5 kilometer afgelegd worden, het peloton reed van de Pyreneeën weer het platte binnenland in. Cyriel Gautier (EUC) kreeg de prijs voor eerste aanvaller van de dag, hij kreeg de onvermijdelijke Martin Elmiger (IAM) en Arnaud Gerard (BSE) mee. Even later maakte ook de Nederlander Tom Jelte Slagter van Garmin-Sharp de aansluiting, en net toen het viertal vertrokken leek, wilde Rein Taaramäe mee. Na een achtervolging die lange tijd een gekke onderneming leek, maakte de Est van Cofidis toch de sprong.

Dit vijftal vormde de vlucht van de dag, maar ze kregen maximaal een drietal minuten voorsprong. Het peloton hield alles onder controle, Cannondale en Giant-Shimano menden het peloton voor Sagan en Kittel. We leken vertrokken voor een typische sprintersetappe. Enkel het gure weer verpestte een dag voor het peloton, dat de vijf vluchters steeds in het vizier hield. Eerst gaf Gerard de strijd op, en enkele kilometers later werd ook het trio Gautier, Elmiger en Taaramee gegrepen. Slagter spartelde het langst tegen, maar werd op de enige hindernis van de etappe bij de kraag gevat. Op de Côte de Monbazillac (1,3 km aan gemiddeld 7,6%) viel Navardauskas, nota bene een ploegmaat van Slagter aan. Hij reed vlot naar Slagter, het peloton reageerde te laat en moest in de slotkilometers alle zeilen bijzetten om de Litouwse kampioen tijdrijden terug te halen.

Op de gladde wegen was een valpartij echter onvermijdelijk, en Bardet, Sagan en Van Avermaet gingen op 3 kilometer van de streep tegen de vlakte. Navardauskas trok er zich niets van aan en snelde naar een knappe overwinning. John Degenkolb (GIA) kwam een fractie te laat en spurtte naar de tweede plaats voor Alexander Kristoff (KAT). Mark Renshaw (OPQS) pakte de vierde plaats.

Top 10:

1. Ramunas NAVARDAUSKAS (Garmin-Sharp) 4u43'41"2. John DEGENKOLB (Team Giant-Shimano) +7"3. Alexander KRISTOFF (Katusha)4. Mark RENSHAW (Omega Pharma-Quick Step)5. Daniele BENNATI (Tinkoff-Saxo)6. Alessandro PETACCHI (Omega Pharma-Quick Step)7. Samuel DUMOULIN (AG2R-La Mondiale) +9"8. Julien SIMON (Cofidis)9. Sep VANMARCKE (Belkin Pro Cycling)10. Jürgen ROELANDTS (Lotto Belisol Team)

Bekijk hier de volledige rituitslag!

Bekijk hier de tussenstand in alle klassementen!

Herbeleef de etappe hier van kilometer tot kilometer!

Terpstra: 'Niet gek dat Sagan eens op zijn kont gaat zitten'

© Twitter

Omega Pharma - Quick.Step kwam met zijn sprinttrein net tekort om Ramunas Navardauskas van de ritzege te houden in Bergerac. Mark Renshaw moest tevreden zijn met een vierde plek. 'Ik vond dat het eigenlijk goed ging, iedereen die vooraan moest zitten zat er ook', aldus Niki Terpstra.

Tour de France op Sportwereld.be

'Achteraan het peloton vielen er grote gaten', stelde de Nederlander na afloop. 'Wie voorin reed, zat goed maar achteraan... Door de regen en de kruispunten viel alles uit elkaar. Ik zag echter pas laat dat we in de laatste kilometer met een kleine groep waren overgebleven.'

'Die val? Ja, Sagan houdt wel van risico's. Het is dus niet gek dat hij eens op zijn kont gaat zitten. Het was pittig vandaag, hele dag regen. Na drie weken koers is dat niet lekker. Maar we wilden Renshaw in positie brengen voor de sprint. Eigenlijk ging alles goed, maar tevergeefs', aldus Terpstra.

Van Avermaet: 'Ik miste punch op de klim'

© Belga

Greg Van Avermaet (BMC) had vrijdagmorgen zijn zinnen gezet op de 19e Touretappe, maar het draaide anders uit. 'Ik zat goed vooraan op het slotklimmetje, maar het ontbrak me aan kracht om te versnellen. Navardauskas was echt sterk', vertelde hij na afloop.

Tour de France op Sportwereld.be

Van Avermaet rijdt een opvallende Tour, met onder meer een tweede en derde plaats als beste resultaat. Graag had hij een rit gewonnen, en liefst wou hij vrijdag nog een keer proberen, maar ook de Waaslander voelt stilaan het einde van de Tour. 'Het was een moeilijke finale omwille van de regen', stelde hij. 'Iedereen probeerde vooraan te geraken, ik slaagde erin om me vooraan in een goede positie te wringen. Het tempo kon ik volgen, maar toen Navardauskas aanviel, had ik niet genoeg punch meer om hem bij te benen. Dat is jammer, maar hij was echt sterk.'

Van Avermaet raakte daarna nog betrokken in de valpartij die Sagan veroorzaakte. 'Ik weet niet precies wat er gebeurde', zei hij daarover. 'Maar ik kon hen niet meer ontwijken. Gelukkig liep ik geen blessures op. Nu is het gewoon aftellen tot in Parijs.'

Navardauskas: 'Aanval was vooraf gepland'

Ramunas Navardauskas heeft vrijdag de 19e etappe in de 101e editie van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hij is de eerste Litouwer die een rit wint in de Tour. 'Ik heb al een etappe gewonnen in de Giro, maar ik had nooit gedacht dat ik dit ook in de Ronde van Frankrijk zou kunnen realiseren. Dit is een droom', vertelde de renner van Garmin-Sharp na afloop.

Tour de France op Sportwereld.be

Vooraf was het plannetje goed uitgekiend bij Garmin-Sharp, dat na de opgave van kopman Andrew Talansky wel een opsteker kon gebruiken. 'Op de teambus was afgesproken dat zodra er een ontsnapping was, een renner van ons erbij moest zijn. Met Tom-Jelte Slagter draaide dat goed uit.'

De Litouwer prees zijn ploegmaat. 'Wat Tom gedaan heeft, is echt sterk. Hij reed 200 km vooraan, maar ook mijn andere ploegmaats waren heel sterk. Zo leverde Jack Bauer goed werk om enkele aanvallen te pareren. Ik moet de ganse ploeg dankbaar zijn, want zij hebben ook bijgedragen aan deze zege.'

Navardauskas finishte met zeven seconden voorsprong voor een uitgedund peloton, dat om de zege sprintte. 'Wat Jack (Bauer, zondag in Nîmes gegrepen op 50 meter van de finish toen Alexander Kristoff de sprint won) overkwam, spookte ook door mijn hoofd', zei hij. 'Ik wist niet hoeveel voorsprong ik had. Voortdurend hoorde ik 20, 25, 20, 25 seconden, maar heel zeer wist ik het niet. Ik bleef gewoon heel hard trappen en tot de laatste 10 meter durfde ik niet achterom te kijken', lachte hij.

Vincenzo Nibali: ‘Gele trui eren’

© BELGA

Vincenzo Nibali won al vier keer in deze Tour: in Groot-Brittannië, de Vogezen, de Alpen en de Pyreneeën. De Siciliaan is gemotiveerd om ook in de tijdrit van zaterdag zijn beste beentje voor te zetten, ook al telt hij ruim 7 minuten voorsprong in de stand.

‘Een tijdrit is niet risicovol’, antwoordde de geletruidrager op een vraag of hij de tijdrit niet beter voorzichtig zou aanpakken. ‘Je rijdt alleen, niet in een peloton. Om mijn team, de wedstrijd en deze trui alle eer aan te doen, ga ik het volle pond geven en de tijdrit aanpakken zoals het een geletruidrager past.’

De individuele tijdrit wordt zaterdag over 54 kilometer afgewerkt tussen Bergerac en Périgueux.

(belga)

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer