© AFP

1 / 2
thumbnail: null

Portugezen winnen met penalty’s en wachten Rode Duivels op in halve finale

Portugal heeft zich als eerste geplaatst voor de halve finale op het EK. Na 90 minuten stond het 1-1, met dank aan een extreem vroeg doelpunt van Lewandowski en een fraaie gelijkmaker van Renato Sanches. Ook in de verlengingen werd niet gescoord, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Daarin miste enkel de Poolse middenvelder Jakub Blaszczykowski, waardoor Ronaldo en co naar de halve finale mogen. Daarin speelt het tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Wales en onze Rode Duivels.

Jef Van Hoofstat

Polen en Portugal openden de debatten in de kwartfinales in het Stade Vélodrome van Marseille. De Poolse bondscoach Nawalka koos voor dezelfde elf die Zwitserland uitschakelden met strafschoppen, dus mét uitblinkers Blaszczykowsk en Krychowiak, en mét de droogstaande topspits Robert Lewandowksi. Bij Portugal greep bondscoach Fernando Santos wel in: Raphael Guerreiro en André Gomes verdwenen uit de ploeg, Eliseu en de jonge Bayern-aankoop Renato Sanches mochten starten. Die laatste maakte trouwens zijn debuut in de basis.

Tweede snelste doelpunt in EK-geschiedenis

© Photo News

Een minuut applaus voor de slachtoffers van de terreuraanslag in Istanbul ging de aftrap vooraf, maar dat weerhield Polen er niet van om meteen uit de startblokken te schieten: al na één minuut en veertig seconden vond Lewandowski (eindelijk) de netten. De Bayern-spits dook goed op in het strafschopgebied na een lage voorzet vanop links, en liet de Portugese doelman Rui Patricio kansloos met een staalhard geplaatst schot naast de eerste paal. Goed voor het het op één na snelste doelpunt ooit op een EK-eindronde, 33 seconden trager dan de Rus Dmitri Kirichenko in 2004 tegen Griekenland.

Een klap voor de Portugezen, die in een beginfase met een moordend tempo weliswaar al snel het Poolse veldoverwicht herstelden, maar amper tot kansen kwamen, of het moesten afgeblokte pogingen van Ronaldo en Nani zijn. Aan de andere kant kon Milik uithalen vanop zo’n twintig meter, maar de poging van de Ajax-spits ging naast, een schot van Lewandowski verdween recht in de handschoenen van doelman Rui Patrico.

De Polen haalden halverwege de eerste helft steeds meer het tempo uit de wedstrijd, en prikten gepast. Zo kwam Grosicki na een fraaie combinatie in schietpositie, maar de middenvelder durfde niet besluiten. Portugal had op dat moment welgeteld 0 doelpogingen tussen de palen van Lukasz Fabianski gekregen.

Jongste doelpuntenmaker ooit in knockout-fase

Een kwartier voor rust kon Ronaldo de Poolse doelman dan toch eens onder vuur nemen, maar ook zijn schot op aangeven van Nani was te zwak om Fabianski te verontrusten. Op het half uur hadden de Portugezen wel een gouden kans op de gelijkmaker verdiend: Pazdan duwde Ronaldo duidelijk neer in het strafschopgebied, maar de Duitse scheidsrechter Brych weigerde naar de strafschopstip te wijzen.

© EPA

Maar karma’s a bitch: twee minuten later hingen de bordjes toch gelijk: Sanches haalde met zijn linker verwoestend uit van net buiten de zestien, de bal week lichtjes af en verdween achter Fabianski in doel. Sanches (18 jaar en 316 dagen oud) werd daarmee de jongste speler ooit die scoorde in de knockout-fase van een EK. De Polen moesten terug en deden er alles aan om de rust te halen met een gelijke stand, de Portugezen raakten niet door de Oost-Europese muur. 1-1 bij de rust, dus.

Teleurstellende tweede helft

Een kwartier later begonnen dezelfde 22 acteurs aan de tweede helft, maar die kende niet hetzelfde spetterende begin als de eerste. Integendeel: enkel een ongevaarlijk kopballetje van Lewandowski en een onderschepte voorzet van Ronaldo zorgden nog voor enige opwinding in Marseille. Het was wachten op het uur tot we weer een grote kans te zien krijgen, maar Ronaldo kreeg de harde voorzet van Nani vanop links niet goed op de schoen.

In de slotfase dwong Milik Rui Patricio nog tot een goeie redding, Grosicki trapte hoog over en de mee opgerukte José Fonte kopte de bal bij een hoekschop binnen het bereik van Fabianski. Wissels bij beide ploegen haalden vervolgens helemaal het tempo uit de wedstrijd. Portugal had in de slotminuten nog twee grote kansen om de wedstrijd te beslissen in de reguliere speeltijd: Jedrzejczyk werkte een pass van Pepe nog bijna in eigen doel, en Ronaldo maaide alleen voor Fabianski glorieus over een fraaie doorsteekpass. Opnieuw verlengingen dus, nadat beide landen ook al in hun 1/8ste finales een half uur langer moesten spelen.

© REUTERS

Ronaldo blijft missen

Al in de eerste minuut van de eerste verlenging kreeg Ronaldo opnieuw een uitgelezen kans, maar opnieuw was de superster te verrast om een Poolse onoplettendheid af te straffen. Portugal werd wel sterker, en even later was ook Nani dicht bij de voorsprong, maar zijn kopbal ging een metertje naast.

De Polen zetten daar in de eerste verlenging na een lange periode zonder het minste gevaar een schietkans van Milik (metertje naast) en een gevaarlijke scherpe voorzet van Lewandowski tegenover.

© REUTERS

De tweede verlenging was al helemaal een maat voor niets: geen enkele ploeg durfde nog risico’s te nemen en die fatale treffer te slikken. Dus zag een Portugese fan zijn moment gekomen: hij stormde het veld op, maar werd al snel getackeld door één van de tien achter hem aanstormende stewards. Een zeldzaam moment van opwinding in afwachting van de strafschoppen... Portugal bleef het balbezit domineren, maar de laatste kansen waren voor de Polen: Lewandowski kon bijna nog gevaarlijk koppen, en een hard schot van een vrijgespeelde Kapustka vanop de hoek van het strafschopgebied werd afgeblokt.

Slechts één misser vanop de stip

© REUTERS

Strafschoppen moesten de beslissing brengen: Ronaldo opende de debatten foutloos, maar Lewandowski - die andere superster op het veld - antwoordde met gelijke munt. Renato Sanches, uitblinker voor rust maar weggedeemsterd in de tweede helft, trapte bijna door de netten, Ajax-spits Arek Milik zette de Polen weer op gelijke hoogte. Ook Moutinho, Glik en Nani scoorden, maar Blaszczykowski zag zijn poging gekeerd door Rui Patricio. Quaresma kon zo de beslissing brengen, en trapte de vijfde strafschop staalhard in het dak van het doel van Fabianski: 5-3 voor de Portugezen, die zich mogen opmaken voor een halve finale tegen (hopelijk) de Rode Duivels.