Besparen bij het leger

Ik verdeel de mensen in onze bedrijven in twee soorten: degenen die mij uitleggen waarom mijn suggestie niet kan en degenen die proberen een oplossing te vinden. Generaal Gerard Van Caelenberge is blijkbaar het eerste type. De regering vraagt hem om te besparen zodat de werknemers van de bedrijven in dit land netto wat meer kunnen verdienen en hij ziet enkel problemen. De oplossingen die hij aanreikt - zoals slechts vier vliegtuigen op vijf laten vliegen - zijn van het genre dat pubers voorstellen aan hun ouders als ze hun zin niet krijgen: niet onlogisch, maar er hangen te veel problemen aan vast. De mensen van het eerste type krijgen bij ons geen promotie. Misschien een aandachtspunt voor de nieuwe minister van Defensie.

Roland Duchâtelet

Want stel dat het nu plots oorlog wordt. Met verantwoordelijken van het leger die zich verschuilen achter problemen, kun je de oorlog niet winnen. Hoe denk je dat admiraal Nelson met zijn veel kleinere vloot de Fransen en Spanjaarden versloeg? Of hoe Napoleon met zijn kleinere leger toch de meeste veldslagen won? En wat met Rommel of Montgomery? Dat waren creatieve, oplossingsgerichte oorlogsondernemers. Niet dat ik wacht op een nieuwe oorlog. Als men vindt dat oorlog niet meer van deze tijd is, dan moet men het leger maar helemaal afschaffen. Maar het is de laatste tijd opnieuw pijnlijk duidelijk dat onze procedures voor vreedzame oplossingen van internationale conflicten en burgeroorlogen nog niet zo ver staan. Een performant leger blijft wenselijk en ons land mag niet afzien van een bijdrage aan vrede in de wereld.

Voor besparingen bij het leger heb ik alvast een concreet voorstel. Zodra enkele weken geleden bekend werd dat het leger nieuwe vliegtuigen zou aankopen, kreeg ik een mail van een “consultant”, die zijn kost verdient met “economische compensaties”. Of ons bedrijf geïnteresseerd was. Zodra Belgische bedrijven betrokken worden bij de “deal”, hoopt men dat die hun eigen lobbywerk starten bij bevriende politici en bij legermensen.

Dit soort praktijken bestaat al zeker 50 jaar. Bovendien is er ook nog een specifieke dienst bij het ministerie van Economische Zaken die zich bezighoudt met legeraankopen en die niks te doen heeft als er geen aankopen zijn, zoals al jaren het geval is.

Het systeem komt erop neer dat als we vliegtuigen of ander wapentuig van een bepaalde firma kopen, die firma ook dingen koopt in België of er in ieder geval voor zorgt dat er ook bij ons bedrijven van die legeraankopen profiteren. Uiteraard kost dat die leverancier meer aan administratie, kwaliteitscontrole en andere zaken. En uiteraard verrekent hij dat in de prijs.

Schaf die economische compensaties dus af, dan besparen we alvast 30 procent op de prijs van de legeraankopen.

Roland duchâtelet, ondernemer

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer