© BELGA

Kritiek op onderwijsbeleid: ‘Ongelijkheid zal toenemen’

In een persbericht verwijst sp.a-voorzitter Tobback naar het Vlaams regeerakkoord, waarin staat dat er een basistoelage komt ‘die voor elke leerling gelijk is op basis van niveau en studierichting’. Dat zinnetje kan heel wat ‘scholen en leerlingen pijn doen’, aldus Tobback.

jva

De middelen voor de scholen worden nu ook al toegekend op basis van niveau en studierichting, maar er bestaan ook extra middelen op basis van de sociaal-economische status van de leerlingen. Scholen met meer leerlingen met een moeder zonder diploma of een laag gezinsinkomen, krijgen extra geld om die te ondersteunen en begeleiden.

Door de afschaffing van dat criterium worden ‘de ongelijke startkansen bevestigd en versterkt’, meent Tobback, die vreest voor ‘zeer verregaande gevolgen’ als minister van Onderwijs Hilde Crevits het regeerakkoord naar de letter uitvoert. Uit de gegevens waarover de sp.a nu al beschikt, besluit Tobback dat de helft van de scholen middelen zal verliezen. ‘Het is hoog tijd dat de Vlaamse regering duidelijkheid schept over haar plannen’, aldus Tobback.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) tempert de vrees over een verlaging van de werkingsmiddelen voor de helft van de scholen. ‘Dat zinnetje gaat over de middelen waarmee scholen onder andere hun verwarming betalen of kleurstiften kopen’, laat het kabinet van Crevits weten. ‘De kosten daarvan hangen minder af van de achtergrond van kinderen. De omkadering voor kwetsbare kinderen wordt niet gewijzigd. Maar we willen dit eerst zorgvuldig en grondig bekijken. De minister werkt op dit moment nog aan haar beleidsnota.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER