Direct naar artikelinhoud

Bannon verklaart oorlog aan "neprepublikeinen" in het Witte Huis

Bannon verklaart oorlog aan "neprepublikeinen" in het Witte Huis
Beeld Reuters

Steve Bannon, voormalig hoofdstrateeg van de Amerikaanse president Donald Trump, liet er geen gras over groeien. Enkele uren nadat hij het Witte Huis had verlaten, was hij al teruggekeerd naar zijn oude job bij de extreemrechtse nieuwswebsite Breitbart News. Hij woonde er diezelfde dag zelfs nog een redactievergadering bij.

Naar verluidt overweegt Bannon ook een televisienetwerk op te richten waarmee hij ten oorlog kan trekken tegen de gematigde adviseurs in het Witte Huis en zijn populistische agenda van economisch nationalisme kan doordrukken. Zijn doelwit is het republikeins establishment en wat hij de "West Wing democrats" noemt, Republikeinen die er te liberale ideeën op nahouden. Bannon wordt door zijn bondgenoten vergeleken met een 'tijger die uit zijn kooi werd bevrijd'. 

Het nieuwe televisienetwerk van Bannon zou zijn bedoeld als een concurrent voor Fox News, het rechtse kanaal van multimiljardair Rupert Murdoch dat Trump heeft ondersteund, maar dat Bannon nu als te gematigd beschouwt, meldde Axios.

Rupert Murdoch op een golfkarretje met Trump aan het stuur in 2016.Beeld Reuters

Mecenas Mercer

De nieuwe onderneming van Bannon zou waarschijnlijk worden gefinancieerd door Bob Mercer, hedge fund miljardair en conservatieve megadonor, die eerder Breitbart en Trump heeft ondersteund. Mercer en Bannon hebben elkaar vorige week ontmoet om de plannen te bespreken voor zijn toekomst na het Witte Huis. De volgende avond is Mercer gaan eten met de president.

Bannon's doelwitten

Bannon heeft het vooral gemunt op een groepje adviseurs die hij de "globalisten" noemt. Het gaat dan om Jared Kushner en Ivanka Trump, economisch adviseur Gary Cohn, minister van Financiën Steve Mnuchin en de nationale veiligheidsadviseur H.R. McMaster. 

Ook woordvoerder Paul Ryan en de Republikeins Senaatsvoorzitter Mitch McConnel wil hij buitenwerken, de laatste omdat Obamacare nog altijd overeind blijft.

Ivanka Trump en Jared KushnerBeeld AFP

Weinig bondgenoten

Bannon heeft nog weinig bondgenoten in het Witte Huis die zijn agenda van economisch nationalisme willen steunen. Er wordt gespeculeerd dat het laatste uur geslagen is voor de weinigen die overblijven, beleidsadviseur Stephen Miller en adviseur Sebastian Gorka, nu de nieuwe stafchef John Kelly orde op zaken wil stellen binnen de administratie. En nu Bannon weg is, heeft voormalig generaal Kelly meer macht.

Sam Nunberg, een voormalige campagnesadviseur van Trump en vriend van Bannon, zei: "Het is een zware pil om te slikken, omdat je een Republikeinse West Wing hebt die gevuld is met generaals en democraten. Het is hier de twilight zone."

In een eerlijk eerste interview na het vertrekken, vertelde Bannon aan de Weekly Standard: "Het Trump-voorzitterschap waar we voor gevochten hebben is voorbij. Het republikeinse establishment heeft geen interesse in het succes van Trump. Ze zijn geen populisten, ze zijn geen nationalisten, ze hebben geen interesse in zijn programma. Zero. Ze zullen proberen hem te bedaren."

Bannon zei verder nog: "Ik voel me herbrond. Nu ben ik vrij. Ik heb mijn handen terug op mijn wapens. Iemand zei: 'Het is Bannon de Barbaar.' Ik zal de oppositie verpletteren."