Direct naar artikelinhoud

Movistar wint ploegentijdrit Vuelta

De formatie van Movistar heeft vandaag de ploegentijdrit gewonnen in de Ronde van Spanje. De Spaanse equipe legde de 12,6 kilometer in Jerez de la Frontera het snelst af.

Beeld afp

Movistar, de ploeg van de kopmannen Nairo Quintana en Alejandro Valverde, klokte 14 minuten en 13 seconden op het parcours vol listige rotondes in de Zuid-Spaanse stad. Movistar was als laatste gestart en dook onder de tijd van Cannondale, de Italiaanse ploeg die met 14.19 lang de leiding in handen had. Orica-GreenEdge was een fractie langzamer dan Cannondale en eindigde daardoor als derde.

De Spanjaard Jonathan Castroviejo kwam als eerste Movistar-renner over de finish en mag zodoende de rode leiderstrui aantrekken. Quintana en Valverde, de troeven van de Spaanse ploeg voor het klassement, waren de morele winnaars van de dag. De Colombiaanse klimmer en Spaanse oud-winnaar van de Vuelta pakten meteen enkele seconden voorsprong op de concurrentie.

De Nederlandse ploegen deden het goed bij de opening van de Vuelta. Giant-Shimano zette de zesde tijd neer, op 16 seconden van Movistar. De Belkin-ploeg van de klassementsrenners Wilco Kelderman, Robert Gesink en Laurens ten Dam eindigde als achtste met 19 seconden achterstand. Ten Dam verloor in de rit tegen de klok de aansluiting met zijn ploeggenoten en moest daardoor wat meer tijd toegeven. 'Voor mij persoonlijk was dit heel slecht, het team was goed', zo reageerde de beste Nederlander in de Tour (negende) direct via Twitter.

De Sky-ploeg van kopman Chris Froome stelde teleur en eindigde als 11e. Froome, die uit is op revanche nadat hij in de Tour als titelverdediger was uitgevallen, verloor direct 27 seconden op Quintana en Valverde. Joaquim Rodriguez moest met de Katoesja-ploeg nog meer tijd toegeven, 38 seconden. Alberto Contador bleef met Tinkoff-Saxo wel aardig in het spoor van de Movistar-mannen. Het tijdsverlies van Contador, die in de Tour zijn rechterbeen brak, bleef beperkt tot 19 tellen.