Direct naar artikelinhoud

Grieks plan afgekeurd door trojka

De hervormingen die de Griekse regering voorstelt, vinden de geldschieters niet hard genoeg. Nog meer beknotten op gezondheidszorg lijkt in ieder geval niet mogelijk.

Alexis Tsipras.Beeld ap

De lijst met hervormingen die de Griekse regering vrijdag inleverde in Brussel, is afgekeurd door de trojka. De Griekse voorstellen worden als onvoldoende 'hard' beoordeeld, meldden buitenlandse media dit weekend. De Grieken moeten vandaag met een nieuwe lijst komen.

In Brussel is het hele weekend koortsachtig gewerkt aan de hervormingslijst, meldden anonieme bronnen aan Griekse, Duitse en Britse kranten. Het overleg zou zeer moeizaam verlopen. The Financial Times schreef zondagavond dat de Grieken wel concessies hebben gedaan, maar dat een aantal voorstellen niet gedetailleerd genoeg is. Dat laatste was ook het probleem bij eerdere hervormingsvoorstellen van de Syriza-regering.

De nieuwe hervormingslijst van Griekenland zou 18 voorstellen bevatten die nog dit jaar circa 3,5 miljard euro moeten opleveren. De belangrijkste concessie die er naar verluidt op staat is het handhaven van de onroerendgoedbelasting die de vorige Griekse regering onder druk van de trojka invoerde. Het afschaffen van deze gehate belasting was een van Syriza's verkiezingsbeloften.

De Grieken zouden op de verhoging van de pensioenleeftijd een nogal ruime uitzondering willen maken

Concessie

Het Chinese persbureau Xinhua maakte zaterdag gewag van een andere mogelijke concessie. De Griekse regering zou de haven van Piraeus nu tóch willen privatiseren. Syriza had dit besluit van de vorige Griekse regering in eerste instantie teruggedraaid.

De ambtenaren die de degelijkheid van de Griekse hervormingsvoorstellen moeten beoordelen, zouden vooral moeite hebben met een aantal sociale hervormingen, waaronder het verhogen van de pensioenleeftijd van 62 naar 67 jaar. De Grieken zouden op die versobering een nogal ruime uitzondering willen maken: voor Grieken die op hun 62ste al veertig jaar hebben gewerkt geldt de verhoging niet.

Tsipras kampt ondertussen ook nog met een levensgroot binnenlands probleem: een muitende linkervleugel in zijn partij. Ongeveer een derde van de Syriza-parlementariërs zou geen enkele concessie aan Brussel willen doen en uit zijn op het ontslag van minister van Financiën Yanis Varoufakis. Tsipras schaarde zich zondag in een interview met een Griekse krant vierkant achter zijn minister. Maar minister van Energie Panagiotis Lafazanis, een lid van de radicale vleugel, noemde de geldschieters van Griekenland zaterdag nog 'gewetenloze imperialisten die Griekenland willen onderwerpen'. Zelfs als Tsipras genoeg concessies wil doen om de trojka tevreden te stellen, is het dus de vraag of hij zijn achterban meekrijgt. Zonder de steun van de dertig tot veertig radicalen heeft hij geen meerderheid in het Griekse parlement.

De Griekse minister van milieu, Panagiotis Lafazanis.Beeld ap