De keuze voor de regering: regeerakkoord loslaten of acties

Werkgevers en werknemers hebben een akkoord over het brugpensioen, maar dat levert flink wat problemen op. De maatregelen zijn veel minder verregaand dan wat de centrum-rechtse coalitie in gedachten had.

Met een zeker gevoel van trots kondigde de G10 - de groep van werkgevers en werknemers - hun akkoord over het brugpensioen aan. Of SWT, zoals het onderhand heet, het Stelsel Werkloosheid Bedrijfstoeslag. 

Het cruciale element daarin was de beschikbaarheid van de bruggepensioneerden. Als het van de sociale partners afhangt hoeven die niet langer tot hun 65e actief te solliciteren. Ze moeten enkel een job aanvaarden als er een wordt aangeboden. Dat risico is klein: die jobs zijn er niet. 

Dat is een lelijke streep door de rekening van de regering, die hoog inzet op de activering van wie niet werkt, ook de ouderen. De beslissing valt pas vrijdag, maar zeker Open VLD en N-VA lieten in de wandelgangen al duidelijk blijken niet blij te zijn met het akkoord. MR-vicepremier Didier Reynders stelde dat het "niet te nemen of te laten is".

Nieuwe adem voor vakbondsfront

De regering heeft in deze niet enkel de werkgevers tegen. Unizo-topman Karel Van Eetvelt bijvoorbeeld zei al dat het niet kan om afgesloten contracten "post factum" te veranderen.

Bovendien zou zo'n beslissing het gemeenschappelijk vakbondsfront nieuw leven inblazen. Zowel ABVV als ACV zetten stevige druk. ACV-voorzitter Marc Leemans liet al weten dat de regering een "groot conflict" riskeert als ze de sociale partners niet volgt.

Zeer tot onvrede van Van Eetvelt. In "De ochtend" op Radio 1 vertelde hij die harde taal te betreuren. "Het is spijtig dat er opnieuw een dreigement wordt geuit. Dat maakt de positie van de sociale partners opnieuw een beetje zwakker."

Dat neemt niet weg dat er binnen de regering alweer een potentieel probleem ontstaat, langs de stilaan geijkte breuklijn. CD&V is namelijk wél voorstander om het akkoord onder de sociale partners toe te passen. 

Wat willen regering en G10?

De regering

* zegt in het regeerakkoord het gebruik van brugpensioen te willen terugdringen

* De leeftijd om met brugpensioen te kunnen gaan, wordt geleidelijk opgetrokken van 60 tot 62. Voor de zware beroepen en lange loopbanen gaat de leeftijd ook naar 60.

* Ondertussen moet iedereen actief solliciteren tot zijn of haar 65e. Zelfs al heeft die een uitstappremie laten schieten bij zijn of haar bedrijf om met brugpensioen te kunnen. 

De sociale partners

* toppen dat systeem af. Wie nu al met brugpensioen is, hoeft niet langer te solliciteren. 

* Zelfs de passieve beschikbaarheid (een job aanvaarden als er één wordt aangeboden) wordt beperkt. 

* De leeftijd voor die passieve beschikbaarheid stijgt wel van 60 naar 64, en de regio's kunnen er nog een actieve beschikbaarheid aan koppelen.

Meest gelezen