Direct naar artikelinhoud

Ebolapatiënt VS had contact met ruim 80 personen

De man in de Verenigde Staten die besmet is met ebola, heeft met meer dan tachtig mensen contact gehad. Dat is veel meer dan de achttien contacten die de gezondheidsautoriteiten van Texas eerder meldden. Het zou gaan om 'enige vorm van contact'.

Het ziekenhuis waar de man in ernstige toestand is opgenomen.Beeld epa

Dinsdag werd bij de man, Thomas Duncan uit Liberia, ebola geconstateerd. Hij is de eerste persoon in de VS bij wie het virus is geconstateerd. De man reisde van Liberia via het vliegveld van Brussel naar Dallas om zijn familie te bezoeken. De Liberiaan ging vrijdag naar een ziekenhuis in Dallas, maar werd naar huis gestuurd met antibiotica. Hij zei toen tegen een verpleegster dat hij in het door ebola getroffen West-Afrika was geweest.

Deze informatie werd echter niet aan anderen doorgegeven, aldus een functionaris van het ziekenhuis. Volgens Edward Goodman, de epidemioloog van het ziekenhuis, had Duncan koorts en last van buikpijn. Hij had niet de symptomen die duiden op ebola, zoals diaree en overgeven.

Zondag werd de Liberiaan alsnog opgenomen in het Texas Health Presbyterian Hospital nadat zijn toestand aanzienlijk was verslechterd. 'Hij stapte naar buiten en stond de hele boel onder te kotsen', aldus een 21-jarige bewoner van het complex Mesud Osmanovic waar de Liberiaan verbleef.

Volgens berichten in The New York Times zou Duncan rond de 40 jaar oud zijn en zou hij tijdens zijn verblijf in Liberia een zwangere vrouw naar het ziekenhuis hebben begeleid die later aan ebola zou zijn overleden. De buurt waar Duncan woont in Monrovia, langs de 72e SKD Boulevard, is hard getroffen door ebola. Er zijn zoveel bewoners overleden, dat buren onlangs weigerden zich te ontfermen over een 9-jarig meisje wiens moeder was overleden aan het dodelijke virus.

Aanvankelijk werd gedacht dat de Liberiaan sinds zijn aankomst in de VS contact had met een tiental personen, onder wie ook kinderen. Hierop werden 12 tot 18 personen door de gezondheidsdienst in de gaten gehouden. Nu dit is gegroeid tot meer dan 80, moeten vier familieleden van de Liberiaan van de autoriteiten uit voorzorg thuis blijven. Zij hebben echter nog niet de symptomen van ebola.

Het incident in Dallas doet denken aan de Hollywood-film 'Contagion' uit 2011 van regisseur Steven Soderbergh. Hierin is te zien hoe een Amerikaanse, na besmet te zijn geweest in Hong Kong, bij terugkeer in Minneapolis een dodelijk virus introduceert in de VS en velen besmet.

Bezorgdheid neemt toe
De bezorgdheid over een mogelijke verspreiding van het virus in de VS zijn enorm toegenomen na de laatste details over de patiënt. De Amerikaanse gezondheidsdienst zegt niettemin dat er geen reden is om aan te nemen dat het dodelijke virus zich heeft kunnen verspreiden.

In Afrika zijn tot nu toe 3.338 patiënten overleden aan het virus.

Bekijk hier een infographic waarin de verspreiding van het virus in kaart wordt gebracht.