Armejun
Inhoud blog
 • Bouwkamp 2015
 • Bouwkamp 2012
 • Fotos 'Watts in a Frame' (vervolg)
 • foto's 'Watts in a Frame'
 • ecologisch evenement: 'Watts in a Frame'

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   


  21-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het leven zoals het is ... Armejun.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  In de heuvels van de Tierras Altas, temidden van het groen ligt een deel van de Spaanse geschiedenis verborgen.xml:namespace prefix = o />

  Talrijke dorpen vertellen er een verhaal van lang geleden. Een verhaal zonder haast dat begint bij zonsopgang en eindigt met het avondrood. Elke dag opnieuw.

  Een verhaal over graan en olijven, schapen en ezels. Over samen werken, samen feesten en samen genieten van sterren en stilte…

   

   

   

  We vinden het wel….

   

  …”We vinden het wel!” hadden wij, stoere meiden, geantwoord. 1400 km verder

  stranden we in een donker, doodlopend steegje van wat ons een klein dorp lijkt.

  Geen straatverlichting meer. Eén huis lijkt echter verlicht. We kloppen aan…nog

  eens…niemand. We besluiten binnen een kijkje te nemen. Op het gelijkvloers is

   

  niemand te zien. We lopen de trap op. Voor we het beseffen staan we temidden van

  een bende donkere, Spaanse mannen en kijken we naar video-opnames die niet voor

  onze ogen bestemd zijn. Even krijgen we het heel erg benauwd . Dan draaien de

  hoofden van de mannen zich in onze richting en wij blijven als aan de grond

  genageld staan….

   

  We zijn op een vrijgezellenfuif beland. Een doodleuke vrijgezellenfuif in een semi

  verlaten dorp. De mannen voelen zich betrapt en zien er al gauw wat minder dreigend

  uit. We krijgen wat te drinken aangeboden en leggen uit dat we op weg zijn naar

  Armejun. Ze raden ons ten zeerste af zo laat de tocht alleen verder te zetten. Verdorie.

  We geven ons gewonnen en besluiten te bellen naar de man met de blauwe ogen. De

  enige inwoner van Armejùn. Een Vlaming in de Spaanse heuvels…

   

  Het is reeds donker dus veel zien we niet. Ik volg enkel de lichten van de jeep voor

  ons. Er lijkt geen einde aan te komen. Met een gemiddelde snelheid van dertig km/uur

  hobbelen we voort. Een uur lang. Op weg naar onze eindbestemming. Armejun…

   

  .

   

  Armejun

   

   

  Armejun ligt in het noordoosten van Soria, vlakbij de grens met La Rioja, in een

  prachtig gebied waar meerdere verlaten dorpen terug te vinden zijn. Armejun mag

  dan wel een beetje verstopt zitten maar je kan er op drie manieren geraken:

   

           Een paar km van het dorpje San Pedro Manrique begint een 26km lange bosweg. Deze leidt je door de heuvels van de Spaanse hoogvlakte,langs naaldbossen en twee andere verlaten dorpen (Buimanco en Valdemoro). De rit duurt ongeveer vijfenveertig minuten. Met een beetje geluk word je misschien wel verrast door een hert of een everzwijn, de gieren of een arend!

   

           je kiest voor een mooie wandeling van dertig minuten. Hierbij laat je de wagen staan langs de baan die leidt naar Enciso. De wandeling geeft je een mooi uitzicht op de vallei waarin Armejun ligt verborgen. Kom je in november? Pluk dan zeker ook wat melkzwammen onderweg en maak samen lekkere verse toast champignon!

   

           Tenslotte kan je ook kiezen voor een prachtige tweedaagse wandeling vanuit San Pedro Manrique. Onderweg kan je overnachten in één van de verlaten dorpen: Vea, Peñascurna of Villarijo. Een Bed&Breakfast hoef je niet te verwachten. Wel krijg je de unieke kans om de geschiedenis in te duiken en je te laten betoveren door prachtige uitzichten, olijfgaarden, bronnen, blaffende herten en een schitterende sterrenhemel….

   

   

   

  Een stukje geschiedenis…

   

  Het is in de jaren zestig dat de inwoners van Armejun, evenals deze van de omliggende dorpen beetje bij beetje emigreren naar de steden en andere provincies. Het leven is onhoudbaar geworden. Door de ontoegankelijkheid blijven basisvoorzieningen in gebreke. Een dokter of priester is er niet meer. De laatste leerlingen lopen school in het dichtstbijzijnde dorp, anderhalf uur stappen verder. Bereidheid om te investeren in het voortbestaan van de dorpen is er op dat moment niet. De inwoners besluiten de deuren te sluiten.

        Vijftien jaar later worden in het gebied massaal naaldbossen aangeplant en besluit men een weg te trekken door de heuvels die boswachters zal toestaan het gebied te controleren. Deze weg verbindt ook de dorpen.

   

  In 1985 verenigen oud-bewoners van  Armejun zich in het dorp om na zovele jaren opnieuw het dorpsfeest San Bartolomé te vieren. Hiermee is de eerste stap gezet voor de oprichting van de AAA. De ‘Asosiacion de Amigos de Armejun’ of ‘Vereniging van Vrienden van Armejun’. Het betekent ook de heropleving van het dorp dat er op dat ogenblik totaal verwaarloosd bij ligt. Het dak van de wasplaats aan de bron is stuk, de straten worden overwoekerd door huizenhoge braamstruiken en de huizen zelf zijn er niet veel beter aan toe. Allen zijn aangetast door jarenlange verwaarlozing, sommigen ingestort.

   

  Een aantal gezinnen keert nu en dan terug naar het dorp. In 1988 besluiten ze samen het dak aan de bron te herstellen. Meerdere samenkomsten per jaar volgen. De AAA is geboren…

   

   

  Armejun vandaag

   

   

  De oprichting van de AAA betekende de heropleving van Armejun.  De samenkomsten werden werkweekends. Een viertal weekends per jaar waarbij steeds samengewerkt wordt aan de heropbouw van het dorp.

  Zo werd het oude klaslokaal een centrale plaats waar de leden samen rond de tafel kunnen schuiven. Dit om te vergaderen maar vooral om er te genieten van de door de vrouwen bereide Spaanse spijzen en dranken.

  Het onderliggende vroegere gemeentehuis is nu een open ‘refugio’, een plek waar ieder die in het dorp verzeild raakt zijn slaapmat en –zak kan uitrollen om er de nacht door te brengen.

  Het centrale spelplein is volledig vernieuwd zodat bij het jaarlijkse dorpsfeest nu ook het oude ‘Pelota’-toernooi opnieuw kan plaatsvinden. Een volkspel dat doet denken aan ons Vlaamsche kaatsspel.

  De wasplaats aan de bron werd uitgebreid met een klein zwembad waar je op een broeierige zomerdag kan genieten van heerlijk fris bronwater. Ook werd aan de bron een overdekte eetplaats gemaakt met daarnaast ruimte om op houtvuur een lekker potje klaar te maken.

  De broodoven van het dorp werd hersteld. In deze grote houtoven worden met San Bartolomé broden gebakken die daarna per opbod worden verkocht ter sponsering van de heropbouw van het dorp.

  Het dak van de kerk is volledig vernieuwd. Er werd zelfs gezorgd voor een nieuwe, zij het iets minder functionele klok! 

  Voor de dagelijkse behoeften werden een buitentoilet en douche met bronwater voorzien met uniek zicht op de vallei! Een geweldige ervaring!

  Tenslotte zijn ook een tiental woningen opgeknapt en worden enkele behoed tegen verder verval. Het zijn de ouderlijke of grootouderlijke woningen van leden van de vereniging die nu gebruikt worden als buitenverblijf tijdens werk-en andere weekends

   

  Al deze werken hebben ertoe geleid dat Armejun (zij het zonder stromend water en elektriciteit) opnieuw een leefbaar dorp is geworden waar ieder die respect toont voor de gebouwen en de omgeving welkom is.

   

    

  Een nieuw tijdperk…?

   

  In de zomer van 2001 verkent Wim De Jonge de streek op zoek naar wat anders. Hij verblijft even in Vea maar beseft dat de omstandigheden hem niet toelaten daar ook de winter door te brengen. Na wat te hebben rond gevraagd, krijgt hij de mogelijkheid een huisje te kopen in Armejun. Hij besluit een jaartje tijdskrediet te nemen. Een sabbatjaar. Een jaartje om zijn kleine huisje op de heuvel op te knappen. Hij begint een groentetuin, plant een olijfboom, een notelaar, kriekelaar, een druivelaar... Hij wordt lid van de AAA en helpt mee met de renovatiewerken.  De groentetuin levert overvloedig prachtige groenten, contacten lopen steeds vlotter en één jaar worden er twee en drie… in september 2005 komt ook Leen erbij. Twee worden drie en in mei 2006 wordt Kaj Roan geboren…Na veertig jaar hoort men in Armejun opnieuw babygehuil. ’Nieuw leven in Armejun!’wordt gejuicht. Er wordt geklonken en gedronken . De leden van de AAA hopen dat een nieuwe generatie ‘Armejuneros’ is geboren.

   

  Het spreekt tot de verbeelding van zij die er hun hart reeds verloren. Velen zouden graag….als de omstandigheden net iets anders waren…maar de omstandigheden zijn wat ze zijn. Ze maken van Armejun wat het is. En we willen het ook zo houden. Toch zou het nog mooier zijn indien we erin slagen om met respect voor de context meer leven in het dorp te krijgen. Het dorp heeft ontelbare onbenutte mogelijkheden en het wordt tijd om daar ook iets mee te doen.

   

  De unieke ligging, de overweldigende stilte, het eeuwige groen….Het zijn elementen waar velen naar op zoek gaan. Ze bieden de mogelijkheid om ver van alle drukte tot zichzelf te komen. Want de vervreemding eist haar tol: Mensen kennen zichzelf en de ander niet meer. 
  Jongeren moeten kritisch zijn om niet te verdrinken in de stroom aan informatie en mogelijkheden. Ze moeten snel en scherpzinnig zijn om te kunnen volgen. Aan een hoog tempo moeten ze zich verwezenlijken, iets van het leven maken. Alle wegen zijn vrij…je moet enkel de juiste zien te vinden. Een uitdaging voor de één, een levenslange onzekere zoektocht voor de ander.

   

  Voor iedereen die om de één of andere reden nood heeft aan een verademing kan Armejun iets betekenen. Vorm of invulling van een verblijf kunnen verschillen maar de uitwerking blijft dezelfde, éénieder die er al geweest is, zal het beamen: Armejun leert je jezelf opnieuw kennen. 

   

   

    

  El Olivar

   

           Twintig minuutjes rijden van Armejun verwijderd vind je het dorpje Villarijo. Zoals de naam zelf zegt was Villarijo ooit een rijk dorp. Het dorp beschikte als enige in de streek over een olijfpers en haalde zo zijn rijkdom uit de productie van olijfolie. Aan de voet van het dorp ligt een prachtige vallei gevuld met olijfbomen van meer dan honderd jaar oud. Het is de enige vallei in de streek waarin men zoveel olijfbomen vindt en aldus waardevol gebied voor de provincie Soria. Ook door het lokale bosbeheer worden deze vallei en haar bomen naar waarde geschat. En zo besloten zij dat mits een kleine vergoeding een deel van de vallei kan worden gepacht en bewerkt. Een nieuwe kans voor de olijfgaard van Villarijo.

           En niet alleen voor de olijfgaard. Ook voor de toekomst van Armejun opent dit perspectieven. Het hercultiveren van de bestaande olijfbomen kan deel uitmaken van een activiteit in Armejun. Een herwaardering van de bestaande natuurlijke rijkdom, een kans om iets bij te leren over de Spaanse olijfcultuur en de gelegenheid om in een prachtige omgeving samen te werken, samen te zweten en nadien samen een duik te nemen in het water van de ‘Rio Linares’!

   

   

   

  Een dagje Armejun…

   

           Om een beter beeld te krijgen van hoe een dagje armejun er zou kunnen uitzien geven we hieronder een ruwe schematische voorstelling. Daarna volgt een overzicht van de mogelijke dagtaken en de nodige stappen om deze tot een goed einde te brengen. In armejun duren de meeste zaken immers net dat ietsje langer…

   

   

  7u30: Water halen aan de bron

  7u45: Ontbijt klaarmaken

  8u15: Ontbijt

  9u00: Aanvangen van dagtaken

  12u00: Middagmaal en afwas

  13u00: Siesta

  15u00: Dagtaken afwerken

  18u30: Avondmaal

  Vrij

   

   

  Overzicht van mogelijke dagtaken:

   

  hout hakken 

  -          brood bakken: hout halen en hakken, oude dorpsoven warm stoken, ondertussen kan het brood klaargemaakt worden en een tweetal uren later kan het brood de oven in.

  -          werken in de tuin: spitten, zaaien, wieden, leidingen leggen om water van de bron naar de tuin te leiden voor irrigatie, takken zoeken om omheining te herstellen    

  -          renovatiewerken in het dorp: straten vrijmaken en verstevigen waar nodig

  -          werken aan jongerenverblijf: steengruis weghalen, cement aanmaken,voegen, daken herstellen, balken, stenen en pannen zoeken en aandragen voor heropbouw,…

  -          Sanitaire werken: tweede douche, WC, riolering voorzien, …

  -          werken op de olijfgaard: weg vrijmaken voor bereikbaarheid, irrigatiekanaal opnieuw vrijmaken, snoeien,tweemaal per jaar oogsten…

  -          fruit plukken ( mirabellekes, pruimen, perziken, bramen, appels, vijgen, noten, mispels, …)

  -          confituur maken

  -          middagmaal klaarmaken met verse groenten uit de tuin: groenten halen uit de tuin, schoonmaken aan de bron, vuur aanmaken met hout, …

  -          boodschappen doen: anderhalf uur te voet onderweg naar volgende dorp.

  -         

   

   

  ontspanning

   Een verblijf in Armejun betekent natuurlijk veel meer dan enkel werken en zweten. Je kan er ook heerlijk ontspannen! Aan de bron een plons nemen in het zwembad (badmuts niet verplicht) of er gewoon lekker lui van de zon genieten bij de siësta. Op het spelplein van het dorp kan steeds een partijtjes tennis, squash of volley gespeeld worden. Wie wil kan proberen manden vlechten. Er kan een prachtige daguitstap gepland worden in de vallei van Villarijo, doorheen de olijfgaard en andere verlaten dorpen. Ook een uitstap naar het eerst volgende bewoonde dorp is mogelijk en kan gecombineerd worden met boodschappen en een bezoek aan het openbare zwembad (inclusief cafetaria met ijsjes!).  

  En het hoeft niet altijd het platteland te zijn. Er is ook nog Soria, de hoofdstad van de gelijknamige provincie voor wie eens wat meer volk op straat wil zien.

   

   

   Jongeren in Armejun:

   

  Wanneer we denken aan activiteit in Armejun zien we onder andere de mogelijkheden die Armejun te bieden heeft aan jongeren. We denken voornamelijk aan maatschappelijk kwetsbare jongeren. Jongeren die nood hebben aan ruimte om terug tot zichzelf te komen. Jongeren die er baat bij hebben tijdelijk uit hun context te stappen omwille van conflicten. In Armejun kan hen een nieuwe kans geboden worden. Ze kunnen er zich los van hun verhaal tonen in een nieuwe omgeving, een nieuwe groep.

   

  Het verblijf van jongeren in Armejun komt beide partijen ten goede. Op hun beurt kunnen jongeren immers helpen bij de instandhouding en wederopbouw van het dorp. Eén van de authentieke woningen in het dorp zouden wij graag samen met jongeren verbouwen tot een jongerenverblijf. Een ruimte waarin groepen kunnen worden ondergebracht.

   

   

  Doelstelingen

   

           Leren samenwerken aan een gemeenschappelijk project dat zowel hen als anderen zal dienen.

           Werken aan een positief zelfbeeld en gevoel van eigenwaarde dmv constructieve activiteiten.

           Geestelijke ontspanning dmv fysieke inspanning

           Gelegenheid geven om tot rust te komen in een natuurlijke omgeving.

           Kennismaking met een andere levenswijze waarin eenvoud centraal staat.

           Ontwikkelen van kennis mbt groenten-en fruitteelt, lokale fauna en flora, bouw.

           Ontwikkelen van bepaalde vaardigheden doorheen de verschillende activiteiten.

           Kennismaking met de Spaanse geschiedenis en cultuur.

  21-01-2009, 00:00 geschreven door PicoTronco vzw  

  Reageer (2)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (16 Stemmen)
  02-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bouwkamp 2015
  Beste allemaal,
   
  Het moment van goede voornemens ligt nog enkele weken van ons verwijderd. Toch hebben wij besloten om alvast één goed voornemen in daden om te zetten.
  Dit jaar zullen we opnieuw een volwaardig bouwkamp organiseren in Armejun en daar nodigen we jullie graag voor uit.
   
  Zee en strand kunnen we jullie in de context van een verlaten dorp in de Spaanse hoogvlakte niet aanbieden.
  Zon daarentegen wordt overvloedig geserveerd. Ook staan ongeëvenaarde rust, een ongeziene sterrenhemel, water van de bron, een uniek panorama, ongelooflijk sympathiek gezelschap, groepsgevoel en lekkere verse maaltijden dagelijks op het menu.
   
  Praktisch:

  • Het kamp zal doorgaan van 27 juli tem 7 augustus.
  • We plannen dit jaar voornamelijk voegwerken aan het jongerenverblijf in opbouw. Dit doen we op ambachtelijk wijze (lees: mikken met mortel )Emoji
  • We vragen een bijdrage van €50 voor verzekering en maaltijden (met uitzondering van maaltijden op verplaatsing bij eventuele uitstap)
  • Er dient zelf voor vervoer te worden gezorgd. Dit gezien wijzelf reeds vroeger ter plaatse zijn en ook langer ter plaatse blijven. Maar samenrijden is altijd gezellig en zowel ecologisch als economisch voordelig!
   
  Interesse of graag nog wat meer info?
  Je kan altijd een mailtje sturen naar picotronco@hotmail.com
  We geven met heel veel plezier wat verdere uitleg!
   
  Men zegge het voort!
   
  Warme eindejaarsgroeten,
   
   
  Wim, Leen, Kaj en Ana Jakoba

  02-12-2014, 23:42 geschreven door PicoTronco vzw  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  11-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bouwkamp 2012
  Lieve vrienden, 

  De lentekriebels steken de kop op en wij kijken maar wat graag uit naar wat de zomer dit jaar brengen zal: Een derde bouwkamp in ons kleine stukje niemandsland in de Spaanse hoogvlakte...Armejun: Ruwe eenvoud, zuiver bronwater, geweldig uitzicht, geestelijke ontspanning dmv fysieke inspanning, lekker en gezond eten, teamwork, sterren en stilte...het maakt allemaal deel uit van het uitzonderlijke karakter van een verlaten dorp. Hier blijven we bouwen aan een verblijf voor iedereen die nood heeft aan rust en ruimte. We denken hierbij in het bijzonder aan jongeren die baat hebben bij een verademing in een totaal nieuwe context. Zin om ook een steentje bij te dragen en van dit alles te proeven?

  Het kamp gaat door van maandag 9 tem zondag 22 juli. Wij zorgen voor een bed, er wordt dagelijks vers gekookt, vers bronwater de hele dag door en twee maal per dag wordt een tussendoortje voorzien. Deelname bedraagt 50 euro pp.
  Op weekdagen wordt gewerkt, de weekends zijn vrij in te vullen.
  Men zegge het voort! Want vele handen maken licht werk en hoe meer zielen...
   
  Info of inschrijving: picotronco@hotmail.com

  Ook via deze blog kan je steeds een bericht achterlaten.

  Alvast bedankt en hopelijk tot dan!


  Het PicoTronco-Team

  11-04-2012, 13:39 geschreven door PicoTronco vzw  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  13-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotos 'Watts in a Frame' (vervolg)
  13-02-2012, 11:20 geschreven door PicoTronco vzw  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  12-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's 'Watts in a Frame'
  12-02-2012, 20:31 geschreven door PicoTronco vzw  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  14-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ecologisch evenement: 'Watts in a Frame'
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

                                                                                                  Ecologie, duurzaamheid,
  een ecologische voetafdruk?
                                                                   Wat is dat nu eigenlijk?
                                                    Op 16 juli 2011 organiseert PicoTronco vzw

                                                        'Watt’s in a Frame'

   

  Een interactief evenement om jongeren op een speelse manier te laten kennismaken met enkele basisprincipes van het ecologische gedachtengoed.

   

  Hieronder vind je het volledige programma.
  Wanneer: 16 juli 2011 vanaf 13u

  Waar: CKG 'Den Boomgaard', Langemunte 10, 9570 St-Maria-Lierde

  Deelname: 2,50 euro/workshop. Overschrijving op rekeningnummer BE70-9795 9851 1425. Met vermelding van je naam en de workshop. 

  Gelieve tijdig in te schrijven voor de workshops. De plaatsen zijn beperkt!

  Voel je er meer voor om de handen uit de mouwen te steken en mee te helpen aan dit groene en speelse evenement? Dat kan!

  Helpen bij het opzetten van tenten en podium, wereldsapjes en biologische biertjes tapppen, voorlezen in de groene-boeken-hoek, een spel begeleiden voor de kleinsten, boetseren met klei, stropopjes helpen maken, toezicht houden bij diverse spelen, …                                                     Ben je gewoon goed in één van deze taken of  kom je graag een eigen workshop geven mbt duurzaamheid/ecologie? Laat het ons dan zeker weten. Alle enthousiaste handen welkom!

  Voor verdere info kan je steeds mailen naar:
  picotronco@hotmail.com                                                       PROGRAMMA

  Interactieve workshops:

  Aardige voeten: 4 gezinnen uit het Noorden en 4 gezinnen uit het Zuiden proberen in hun levensbehoefte te voorzien. Maar voor alles wat ze consumeren is een hoeveelheid aardoppervlakte nodig. Maak kennis met de ecologische voetafdruk.                                        
  Voor 8-25 spelers vanaf 16 jaar                 start om 16u

  Wat is Watt: Wat weet jij over energie bij je thuis, op school, in je vrije tijd, in de wereld, …? Vind met je groep de juiste antwoorden op de vragen en verzamel de energietrofeeën die je naar de overwinning leiden!                                                                                                                
  Voor 10-25 spelers van 10-15 jaar           start om 14u

  Natuurspel: Doe eens het geluid van een slijmerige kikker na, luister naar de vogels, schud aan de bomen, ruik aan de bladeren, …en probeer zoveel mogelijk puzzelstukken te verzamelen. Natuurspel is een uitdaging voor al je zintuigen!                                                                      
  Voor 8-25 spelers van 7 -9 jaar                start om 14u

  Huis op het spel: Vervul je geheime opdracht door antwoorden en tips te vinden over de thema’s koopgedrag, afval, energieverbruik, vervoer, water, verwarming, …wie als eerste erin slaagt zijn opdracht te vervullen, wint het spel!                                                                             
   
  Voor 4-12 spelers vanaf 16 jaar                 Start om 16u

  Vera’s kibbeltuin: Waarom ben ik rood en gespikkeld? En waarom ben jij groen? Waarom is een tuin zo sprietig? Waarom heet ik pyamawants en niet steilkopje of pissebed? Niemand weet het antwoord en daarom kibbelen ze in Vera’s kibbeltuin. Een knutsel-en plantworkshop met vertelmomenten rond insecten.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Voor kinderen van 5-10 jaar                       Start om 16u

  Vegetarisch broodbeleg: Met een beetje creativiteit maak je zelf naar eigen smaak je broodbeleg. EVA vzw helpt je graag op weg!                   
  Voor 2x4 keukenprinsen en -prinsessen       Start om 13u30 en 15u  Doorlopend Randanimatie:

  Energiefiets en windmolen: Goed voor het milieu én je fysiek! Kom zelf trappen en maak muziek! Een creatie van studenten aan KaHO St-Lieven en VTI Aalst in opdracht van PicoTronco vzw

  Grime: Als schminkster reist Kaat gans België rond om te grimeren. Met haar decor, eigen ontwerpen en schmink steelt ze de harten van kind en volwassene. www.kaatlannoo.be

  Keramiek: Draai samen met Ignace Verhoeven je eigen potje en neem je kunstwerkje mee naar huis!

  voorstelling mooncup: ecologisch menstrueren

  educatieve tentoonstelling: Mos-cartoons

  groene boekenhoek: Ontdek een gamma aan milieu-educatieve kinderboekjes en kom luisteren naar bewustmakende verhalen zoals het verhaal van Peter Selie, de vegetarische draak!

  Knutselen en bijenspel met Ieps: www.ieps.be

  voorstelling Armejun: Een verlaten dorp in de Spaanse hoogvlakte. Hier bouwt PicoTronco vzw aan een verblijf waar jongeren en groepen terechtkunnen voor kampen, bezinningen, time-out projecten, vorming enz…We laten jullie graag kennismaken met dit verborgen stukje geschiedenis en het leven in al haar eenvoud.

  Spelen allerlei: springkasteel, aardbal, reuzenjenga, touwtrekken boetseren met klei, stropopjes maken….

  .Optredens:  

  18u00:  Who are You lutra lutra                             
  20u00:Peut-être Demain
                                                                                                                                                                                                                    

  Krijg je honger en dorst van al dat spelen? Samen met BioPlanet en Oxfam Wereldwinkel zorgen we

  graag voor een lekkere, gezonde en duurzame hap en een verfrissende slok.
                                    


   

  Bijlagen:
  Affiche 'Watt's in a Frame'.jpg (952.9 KB)   
  flyer' Watt's in a Frame'.pdf (358.7 KB)   

  14-06-2011, 21:11 geschreven door PicoTronco vzw  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  11-01-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bouwkampen 2011
  Beste vrienden, vrijwilligers, sympathisanten

  Omwille van familiale omstandigheden werd beslist de geplande bouwkampen van deze zomer niet te laten doorgaan. Onze excuses hiervoor aan alle geïnteresseerde en gemotiveerde vrijwilligers die zich via de bouworde of PicoTronco vzw reeds hadden ingeschreven. Wij hopen ook volgende zomer op jullie enthousiasme te mogen rekenen. 
  Voor vragen kunnen jullie nog steeds terecht op deze blog of via email:  picotronco@hotmail.com


  Bedankt voor jullie begrip.


  Het PicoTronco-Team

   

  11-01-2011, 00:00 geschreven door PicoTronco vzw  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  02-01-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwis vzw 'Uit het Niets'
  Op 18 december ging een kwis door ten voordele van Armejun. Deze kwis werd georgniseerd door vzw 'Uit het Niets'. Een tachtigtal fervente kwissers afkomstig uit de vier windstreken waagden zich door de sneeuw om te kwissen ten voordele van Picotronco vzw en de werken in Armejun. Een aardige som werd bij elkaar gekwist. Deze zal worden gebruikt om deze zomer opnieuw twee bouwkampen te financieren en ons jongerenverblijf verder te renoveren. Graag willen we elke aanwezige kwisser van harte bedanken voor het plezier en de inzet!
  Ook aan Nille, Peter,Jo en de hele aanwezige crew van vrijwilligers een welgemeend, hartelijk woordje van dank voor dit fijne initiatief en het geloof in onze plannen!

  Dat 2011 voor allen een jaar mag worden waarin dromen kunnen worden gedroomd en misschien een stukje mogen worden waargemaakt.

  Bedankt!

  Wim en Leen 

  02-01-2011, 17:02 geschreven door PicoTronco vzw  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  20-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinnering aan een boomstam  'Boomstam'      

  Door  Neeltje Verhaeghen


  We hebben met zijn allen een mega boomspil geveld en die is eindelijk, na veel zweet en tranen, bij het huis van Wim en Leen beland. Dat moet gevierd worden! De dames onder ons zijn opgetogen en wagen een dansje boven op het gedrocht. Het ding beweegt geen centimeter, ook wanneer we er echt op uit de bol gaan. Ons feesthumeur wordt aangewakkerd door de heerlijke muziek die uit de boxen van Edwina stroomt. Dankzij haar grote verzameling batterijen, die we hier echt kunnen gebruiken in dit godvergeten gat zonder elektriciteit, kunnen we af en toe ons verlangen naar muziek bevredigen. Maar eigenlijk is ons feesthumeur niet het einde van ons labeur, maar slechts het begin van een nog veel zwaarder karwij. Onze gigant moet nog de helling op. Jawel, Wim heeft er niets beter op gevonden van het huis helemaal boven op de berg te kopen. Dat wil zeggen dat al het materiaal door ons vrijwilligers naar boven gesleurd moet worden over een zeer onhandig en af en toe ook steil en gevaarlijk pad. En daarbij speelt de hoogte ook nog een grote rol; daar kunnen Marieke en ik zeker van meespreken. Het sleuren met emmers zand had ons al bijna het leven gekost. En kortademig word je er zeker van. Om nog niet van duizeligheid en andere ongemakken te spreken.

  Maar we laten ons niet van ons stuk brengen. De reuze boomspil zal kost wat kost de top van de berg bereiken!


  Wim heeft al vakkundig handvaten uit dik touw aan de stam bevestigd. Ik tel er 14. En kort daarop is ook elk handvat wonder boven wonder in beslag genomen door een mankracht. De houten reus is bevolkt door alle vrijwilligers, Wim en Leen, en een stelletje grapjassen uit het dorp die ons uit ons lijden willen verlossen. Het eerste salvo van Isabel klinkt boven de bergen en bossen uit en we zetten ons in beweging. Het begin van het pad is ongelofelijk steil en ik vraag me na twee meter al af wie er van ons zal sneuvelen voor we de top bereiken. De dappere Spanjaard achter mij heeft het kennelijk ook al zwaar. Hij is wat overmoedig en draagt de helft van de boomstam bijna op zijn eentje. Het zweet stroomt hem van het gezicht, dat nu ook al rood begint aan te lopen.
  Oef! Een eerste halt. Ik voel mijn rug kraken. Kristof naast mij zwijgt wijselijk, maar aan zijn gezichtsuitdrukking te zien verkeert hij in dezelfde situatie als ik. Ook de anderen weten niet wat hen overkomt. En zeker niet wanneer we veel te snel weer in beweging komen.
  En zo komen we stuk voor stuk wat dichter bij onze bestemming. Isabel blijft luidkeels commando’s geven, onze dappere Spanjaard verliest aan kracht en tot overmaat van ramp krijgt een andere krijger een telefoontje dat hij natuurlijk moet beantwoorden…


  De top van de heuvel nadert, de muur rond het huis van onze bestemming doemt op. Het meeste steile stuk moet nog komen… De man op kop heeft een idee: waarom niet een ommetje maken dat minder steil is…? En weg zijn we, het paadje in waar Kristof vanmorgen nog tijdens het plassen een slang als pottenkijker had. Het gras wordt hoger, de distels schuren langs onze blote benen. Het duistert. Een vleermuis suist ons om de oren. Het gekreun en gesteun wordt steeds zwaarder tot wanneer we de stam met een zwaar gedreun voor de deur van de eindbestemming  neerploffen. Was die deur niet net in het wit geschilderd? Wim doet de test. De deur plakt nog wat, maar als we ons er op een veilige afstand van houden, blijven we gespaard van witte vegen. Maar onze houten mast moet er door! Dat belooft. Met onze laatste krachten slepen we het ding centimeter per centimeter naar binnen. Enkele gsm-lichtjes tonen ons de weg, want het is nu helemaal donker. Hoe zwaar zou die stam zijn? Ik begin te rekenen en schat zo’n 500 kg. Niet meer denken nu, enkel dromen van een heerlijk dessert dat ons nog te wachten staat. Ruik ik daar geen chocoladefondue…?


   

  20-10-2010, 00:00 geschreven door PicoTronco vzw  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
  19-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's bouwkamp 2010
   'Blue, blue,...

  'Wat een groepsgevoel!
  19-10-2010, 00:00 geschreven door PicoTronco vzw  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
  Archief per week
 • 01/12-07/12 2014
 • 09/04-15/04 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 06/02-12/02 2012
 • 13/06-19/06 2011
 • 10/01-16/01 2011
 • 26/12-01/01 2012
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 01/03-07/03 2010
 • 21/09-27/09 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 19/01-25/01 2009

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Zoeken in blog  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!