Toen ik in het voorjaar komkommerzaad kocht bij Wout Spaan in Kortenhoef was ik een beetje kribbig over de prijs..4 euro voor een zakje met een handje minizaadjes...merk van Hemert & co. Voor pompoenen betaal je niet meer dan 2 euro. Wat wist ik van de kaskomkommer. Twee planten heb ik gezet in de kas, het leek me genoeg, en dat was het ook; voor Lie voor mij, voor de buren en voor passanten, komkommers, komkommers, komkommers, iedere dag weer, pas de laatste weken neemt de groene vloed af.
Dit recept komt van internet, officieel wordt het met Doesburgse azijn en mosterd gemaakt, ik maak het voor de 1e keer, ik weet dus nog niet hoe het over een tijdje smaakt, het sausje is in ieder geval wel lekker kruidig.
Neem 6 à 7 komkommers van 25 centimeter, schil ze, zaad eruit, snij ze in vingerdikke stukken, bestrooi ze met zout en laat ze een nacht uitlekken. Spoel ze af, en laat ze drogen op een schone theedoek en schik in schone potten - ik tik de potten af en toe op een plank zodat de stukjes komkommer goed naar beneden zakken.
Maak ondertussen de saus: meng 40 gram bloem met 50 gram suiker, 1 volle theelepel kurkuma, 10 gram kerrie en een halve theelepel zout. Roer er twee eetlepels dyonmosterd, 2 eetlepels slaolie en 0,75 cl azijn door, klontjes er goed uitroeren, breng dit mengsel aan de kook onder voortdurend roeren. Kook het even goed door. Giet op de komkommerstukjes, zorg dat alle lucht tussen de stukjes weg is. Sluit de potten goed af, en bewaar op een koele en donkere plaats.