Wie van frisdrank houdt kan met waterkefir een leuk drankje maken.
Ik bezit nu sinds twee maanden enkele van die vreemde hersenachtige witte korrels waarmee je een drankje kunt maken waarvan men zegt dat de Osseten in de Kakasus er 100 jaar mee worden.
Dit wordt er op het web over de kefir beweerd:
Kefir bevat zeer veel
rechtsdraaiend melkzuur. Vooral de vitaminen B1 (Thiamine), B2, B6, B12,
C, D en H (Biotine) zijn er in hoge mate aanwezig. Ook is er een wateroplosbaar
polysaccharidepolymeer in teruggevonden dat nergens anders teruggevonden
wordt. Deze stof kreeg de naam Kefiran.
Andere voordelen van kefir zijn het hoge gehalte aan essentiële
aminozuren. Een tekort aan vitamine H (Biotine) kan spierpijn, droge
huid en depressie veroorzaken, vitamine B12 wordt in het lichaam
afgebroken door de anticonceptiepil, antibiotica en stress.
Kefir maakt de huid zacht en soepel. Zelfs
uitwendig (aangebracht als masker) kan kefir weldadig werken voor zowel
een vette als een droge huid (ik ben benieuwd hoe dat gaat dan, ik zie me niet die geplette korrels op mijn gezicht smeren..) Na een antibioticakuur is het goed om veel
kefir te gebruiken, om zo het bacterieel evenwicht in de darmen weer te
herstellen.
Allemaal niet te versmaden eigenschappen voor een verfrissing.
Lie zegt: "Ik vinutgewoonlekker"..
Je vermengd de korrels met water, suiker en vijgen ( of rozijnen,
dadels) en voor de smaak citroen erbij. Recepten genoeg op internet. Ik heb het een tijdje volgens het gewone recept gemaakt maar nu probeer ik de waterkefircassis uit, deze wordt erg gewaardeerd door de dorstige mannen.
Ik neem anderhalve liter water, een kom zwarte bessen ( ik heb ze in de vriezer en ontdooi ze eerst),100 gram waterkefirkorrels, 100 gram suiker en drie dadels of vijgen. Een stukje biologische citroen kan er ook nog bij maar dit hoeft niet..
Je ziet de kefir "werken" doordat er bubbels komen. Ook de groei van de korrels in de pot kan je bijna zien. De korrels vermenigvuldigen zich behoorlijk snel..genoeg om weg te geven aan buren en vrienden.
Ik laat het een dag of twee/drie staan, zeef het geheel dan (en geef de bessen daarna aan de kippen). De drank zet ik nog een dagje in de koelkast. Je moet het in een week opdrinken, maar dat haalt het hier niet :-D