Als je echt niet meer weet wat je met al je aalbessen moet doen ( je hebt natuurlijk al siroop, sap en gelei gemaakt) kun je ze nog op jenever zetten, een leuk en lekker cadeautje, of zelf houden voor de kerst.
Was de bessen en laat ze goed drogen. Verschillende kleuren is natuurlijk wel mooi in de pot. Neem bijvoorbeeld een weckpot van een liter, en stop er 250 gram aalbessen in. Voeg 200 gram suiker toe en overgiet het geheel met een halve liter jonge jenever. Heb je dat niet in huis dan zou je het ook met eau de vie, gin of wodka kunnen doen. Ik las meerder recepten waarbij men nog een kaneelstokje of een peul vanille in de pot stopten..je kunt dat ook doen natuurlijk...mij lijkt het jammer van de smaak van de aalbessen.
Laat twee maanden staan, dan is de suiker wel opgelost. Vind je het niet zoet genoeg, dan doe je er nog wat ( in een ietsepietsie water opgeloste) suiker toe..niet teveel water nemen, dat verdund maar onnodig de alcohol. Zeven (de bessen gebruiken op ijs, in de cake of clafoutis) en in een mooie fles doen.